Από τις πιο αγαπημένες σειρές της δεκαετίας του ’90, το «Εκείνες κι Εγώ» του ΑΝΤ1, με τον ανεπανάληπτο Γιάννη Μπέζο στον ρόλο του επιρρεπούς στον έρωτα εργένη Ζάχου Δόγκανου, παραμένει μέχρι σήμερα μια από τις πιο πετυχημένες κωμικές στιγμές της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ανάμεσα στα αμέτρητα επεισόδια, τις “εκείνες” που περνούν από τη ζωή του Ζάχου και τις ατάκες που έγιναν κλασικές, ξεχωρίζουν δύο χαρακτήρες-guest stars που έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την καταγωγή τους από τον Βόλο.
Η θρυλική Βέρα Γιαλούση και το γραφείο τελετών «Η Αθανασία»
Στο επεισόδιο με τίτλο «Κατά φαντασίαν ασθενής», ο Δόγκανος ταξιδεύει στον Βόλο για επαγγελματικές υποθέσεις, αλλά… δεν αργεί να βρει τον έρωτα (ή τουλάχιστον έτσι νομίζει). Εκεί γνωρίζει την Βέρα Γιαλούση, ιδιοκτήτρια γραφείου τελετών, μια γυναίκα με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ και μια… ακόμα πιο ιδιαίτερη θεώρηση για τη ζωή και τον θάνατο.

Τη Βέρα υποδύεται η εξαιρετική Τέτη Σχοινάκη, η οποία χαρίζει έναν μοναδικό χαρακτήρα με φωνή, ύφος και λεξιλόγιο… επαρχιακής αυθεντικότητας. Η Γιαλούση, με την αυστηρή επαγγελματική της συνέπεια και την αγάπη της για τον Ζάχο, γίνεται ένα από τα πιο αξέχαστα επεισόδια της σειράς.
Η αναφορά στον Βόλο είναι συνεχής, με το γραφείο τελετών να λειτουργεί ως φόντο κωμικών καταστάσεων και παρεξηγήσεων, σε μια σπαρταριστή σάτιρα.
Ο Επιλοχίας Τριοβουνιώτης από την Ανακασιά
Ένας ακόμη χαρακτήρας που μας έμεινε αξέχαστος ήταν ο Επιλοχίας Παρασκευάς Τριοβουνιώτης, με καταγωγή από την Ανακασιά Βόλου, ο οποίος εμφανίστηκε στο επεισόδιο «Κλαρίνο και φιλότιμο». Τον ρόλο ενσάρκωσε ο σπουδαίος Δημήτρης Πιατάς, που έχει ιδιαίτερους δεσμούς με την περιοχή μας, καθώς διετέλεσε πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, ενώ διατηρεί εξοχική κατοικία στον Λαύκο Πηλίου.

Ο Πιατάς, με τον χαρακτηριστικό τρόπο ερμηνείας του, υποδύεται έναν αυστηρό αλλά αγαθό στρατιωτικό που έρχεται να κάνει business με τον Παπαπέτρου, μπλέκοντας φυσικά σε ένα ερωτικό μπέρδεμα με επίκεντρο – ποιον άλλο; – τον Δόγκανο. Η προφορά του, η αναφορά στην Ανακασιά, αλλά και η εμμονή του με την τιμή και το φιλότιμο, κάνουν τον χαρακτήρα αξέχαστο στους φίλους της σειράς.

Ένα κομμάτι του Βόλου στη χρυσή εποχή της ελληνικής τηλεόρασης
Τα δύο αυτά επεισόδια, πέρα από το χιούμορ και τη σάτιρα, αναδεικνύουν και τη σύνδεση της σειράς με την ελληνική περιφέρεια, και ειδικά με τη Μαγνησία. Ο Βόλος, η Ανακασιά, το Πήλιο, δεν αποτέλεσαν απλώς το φόντο κάποιων ατάκτων αναφορών, αλλά ενσωματώθηκαν στους χαρακτήρες, δίνοντας έμφαση σε τοπικές ταυτότητες και αυθεντικότητα.
Το «Εκείνες κι Εγώ» μπορεί να έκλεισε τον κύκλο του το 1999, αλλά χαρακτήρες όπως η Βέρα Γιαλούση και ο Επιλοχίας Τριοβουνιώτης, συνεχίζουν να «ζουν» στις επαναλήψεις και στη μνήμη των τηλεθεατών – και να θυμίζουν ότι ο Βόλος είχε… και τηλεοπτικά αστέρια!
ΠΗΓΗ: The Newspaper