Έχετε πιέσει το παιδί σας να γραφτεί στο ποδόσφαιρο επειδή το κάνουν όλοι οι άλλοι γονείς; Ή έχετε θυμώσει μαζί του για έναν κακό βαθμό επειδή θεωρείτε ότι δεν προσπαθεί ή γιατί θα “ρίξει” τον μέσο όρο του;

Ίσως χρειαστεί να αφήσετε στην άκρη το εγώ σας αν απαντήσατε “ναι” σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις.

Συνειδητή διαπαιδαγώγηση και άλλα στυλ γονεϊκής ανατροφής

Αν και δεν είναι μια επίσημη γονεϊκή μέθοδος, αυτό το πρότυπο συμπεριφοράς, το λεγόμενο «ego parenting» αναφέρεται όπως άλλωστε δηλώνει και η λέξη, στην ανάγκη ή επιθυμία του γονιού να επιβάλει τον έλεγχο ή να προστατεύσει την εικόνα του, ακόμη και εις βάρος της συναισθηματικής ευημερίας του παιδιού του.

«Το γονεϊκό στιλ ανατροφής του ego parenting είναι όταν ένας γονιός μεγαλώνει το παιδί του με βάση την δική του ανάγκη να νιώθει καλά, να έχει δίκιο, να έχει τον έλεγχο ή να νιώθει επιβεβαίωση», λέει στο popsugar.com η θεραπεύτρια ψυχικής υγείας Cheryl Groskopf, LMFT.

Η ειδικός στην ψυχική υγεία των εφήβων Caroline Fenkel, DSW, προσθέτει ότι συγκεκριμένο στιλ γονεϊκότητας συναντάται όταν ένας γονιός ενδιαφέρεται περισσότερο για την εικόνα του παρά για τις πραγματικές ανάγκες του παιδιού. Για παράδειγμα, ένας γονιός μπορεί να πιέζει το παιδί να παίξει ένα άθλημα ή να κάνει μια δραστηριότητα που δεν τον ενδιαφέρει – ίσως επειδή ο γονιός ήθελε να είναι καλός σε αυτό το άθλημα όταν ήταν μικρότερος.

Αν και ego parenting μπορεί να διαφέρει σε κάθε οικογένεια, εδώ είναι μερικά κοινά παραδείγματα:

  • Αν το παιδί πάρει κακό βαθμό, ο γονιός αντί να συνεργαστεί μαζί του για να καταλάβει τι συμβαίνει στο σχολείο, νοιάζεται περισσότερο για το τι θα πουν γνωστοί και φίλοι.
  • Αν το παιδί νιώθει συναισθηματικά φορτισμένο, ο γονιός μπορεί να μην το αναγνωρίσει ή να του πει να σταματήσει να είναι υπερβολικό επειδή ο ίδιος/η ίδια νιώθει άβολα με το συναίσθημα.
  • Αν ένας γονιός φωνάξει ή υπεραντιδράσει σε μια κατάσταση με το παιδί, μπορεί να αποφύγει να ζητήσει συγγνώμη θεωρώντας ότι είναι ένδειξη αδυναμίας.

Ποιο στιλ γονεϊκότητας ακολουθείτε; Οι 11 τύποι μαμάδων

Εgo parenting: Πώς επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών

Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν με γονείς που προτάσσουν το εγώ τους, αυτό μπορεί να έχει διαρκή επίδραση στην αυτοπεποίθησή τους. «Συχνά εσωτερικεύουν την πεποίθηση ότι η αγάπη είναι υπό όρους – ότι αξίζουν μόνο όταν αποδίδουν, συμπεριφέρονται ή νιώθουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο», λέει η Δρ. Fenkel. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, τελειομανία, χαμηλή αυτοεκτίμηση και φόβο για το λάθος, προσθέτει. Η Groskopf αναφέρει ότι ακόμη και στην πρακτική της έχει δει ενήλικες πελάτες που ακόμα πιστεύουν πως είναι αγαπητοί μόνο όταν είναι τέλειοι ή ευπροσάρμοστοι.

Δυστυχώς, ακόμα και στις περιπτώσεις που το συγκεκριμένο γονεϊκό στιλ δεν ακολουθείται σκόπιμα, μπορεί να προέρχεται από έναν γενεαλογικό κύκλο. «Οι περισσότεροι από εμάς γονεϊκόμαστε όπως μας γονεϊκούσαν, ή πέφτουμε σε μοτίβα που δεν είχαμε σκοπό να επαναλάβουμε», λέει η Δρ. Fenkel. Αλλά αν θέλετε να κινηθείτε προς πιο υγιείς γονεϊκές πρακτικές, έχετε κάποιες επιλογές.

Gentle parenting: Τι είναι και γιατί δυσκολεύει αρκετούς γονείς

Πώς να αποφύγετε το το ego parenting

Η αποφυγή του γονεϊκού εγώ ξεκινά με την αναγνώριση της συμπεριφοράς αυτής. «Όταν καταλάβετε ότι αντιδράτε με γνώμονα το εγώ σας, προσπαθήστε να κάνετε παύση και να αναρωτηθείτε: “Αυτό έχει να κάνει με τις ανάγκες του παιδιού μου ή με τη δική μου επιθυμία;”», λέει η Δρ. Fenkel επισημαίνοντας ότι « η αυτογνωσία είναι η είσοδος στην αλλαγή».

Επίσης, αντί να προτεραιοποιείτε τις δικές σας ανάγκες, προσπαθήστε να καταλάβετε τι είναι καλύτερο για το παιδί σας, ρωτώντας το, ακούγοντας το και παίρνοντας αποφάσεις που είναι προς όφελός του.

Έπειτα, μάθετε τη δύναμη της συγγνώμης. «Όταν ένας γονιός παραδέχεται ότι έκανε λάθος, αυτόματα το παιδί αντιλαμβάνεται ότι δεν χρειάζεται να είναι τέλειο. Μαθαίνει ότι οι σχέσεις μπορούν να λυγίζουν χωρίς να σπάνε, ότι η επανόρθωση είναι εφικτή και ότι η υπευθυνότητα είναι δύναμη», λέει η Δρ. Fenkel.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα αντιδράσετε υπερβολικά, θα κάνετε ένα λάθος ή θα πείτε κάτι που δεν έπρεπε, μη διστάσετε να ζητήσετε συγγνώμη. «Λέγοντας κάτι όπως, “Δεν έπρεπε να σου μιλήσω έτσι, ζητώ συγγνώμη”, δημιουργεί συναισθηματική ασφάλεια και μοντελοποιεί ακριβώς το είδος της ανθεκτικότητας που θέλουμε να αναπτύξουν τα παιδιά μας», λέει η Caroline Fenkel.

Πώς να γίνετε καλύτεροι γονείς

Στο τέλος της ημέρας, ο στόχος είναι τα παιδιά σας να νιώθουν ασφαλή και πώς έχουν τη στήριξή σας. Όπως εξηγεί η σύμβουλος ψυχικής υγείας, το ζητούμενο δεν είναι να τα κάνετε όλα σωστά, αλλά να αναγνωρίζετε τα λάθη σας και να συνεχίζετε να προσπαθείτε για το καλύτερο. Γιατί, όταν αρχίζετε να αναγνωρίζετε τα δικά σας λάθη δημιουργείτε χώρο για να κάνει το ίδιο και το παιδί σας.

πηγή:https://www.mothersblog.gr/mama/oikogeneia/story/156378/ego-parenting-to-goneiko-stil-pou-borei-na-epireasei-arnitika-ta-paidia