Εγκυμοσύνη: Τι να προσέξεις και τι να αποφύγεις στις “προγεννητικές” αγορές
Αυτοί οι χαρούμενοι και γεμάτοι προσμονή μήνες που οδηγούν στη γέννηση του πρώτου μωρού σου μπορεί να εμπεριέχουν άγχος σχετικά με όλες τις καινούριες προκλήσεις που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις σύντομα! Είναι σίγουρα πολλά αυτά που σε απασχολούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και που θα απαιτούν την προσοχή σου από εδώ και πέρα. Πώς θα διαχειριστείς τις πρώτες μέρες του νεογέννητου, τι αλλαγές θα φέρει αυτή η άφιξη στον τρόπο ζωής σου, ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσεις για να νιώθεις σιγουριά και να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και… η λίστα θα μεγαλώνει όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζει η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής σου! Αν κάπου στα παραπάνω προσθέσεις και όλους τους μικρότερης σημασίας προβληματισμούς, όπως ποια είναι η καλύτερη κούνια, πόσα φορμάκια να αγοράσω, γιατί να διαλέξω αυτό το καρότσι και ούτω καθεξής, τότε αντιλαμβάνεσαι πως μόλις “υπερφόρτωσες” το… σύστημα με ένα σωρό ερωτήματα που ίσως να μην χρειάζεται να σε απασχολούν τόσο!
Σίγουρα, η προετοιμασία για το νέο μωρό, πέρα από την ψυχολογική και τη συναισθηματική, περιλαμβάνει και τον προγραμματισμό των “τεχνικών” θεμάτων, ώστε να είναι ο πρώτος καιρός αφιερωμένος περισσότερο στο παιδί και τις ανάγκες του! Φυσικά, το ότι θα είσαι καινούρια μητέρα δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορείς να κάνεις όλα εκείνα που έκανες πριν τη γέννηση του μωρού ή ότι όλο ο χρόνος σου θα κινείται αποκλειστικά γύρω από αυτό! Με λίγα λόγια, μπορείς και μετά τη γέννα να προμηθευτείς τον απαραίτητο εξοπλισμό για το παιδί! Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές σου καλό είναι να μην “ξεφεύγουν” από τα απολύτως αναγκαία και ευέλικτα αντικείμενα, που θα συντροφεύσουν το παιδί σου καθώς αναπτύσσεται, αλλά και που θα είναι κατάλληλα… ίσως και για το δεύτερο παιδί!
Για όσα θα χρειαστεί να αγοράσεις ή για εκείνα που θα λάβεις ως δώρα από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον σου, να θυμάσαι ότι σημασία έχει το δίπτυχο λειτουργικότητα- χρηστικότητα! Χρειάζεται να είναι τόσα, ώστε να καλύψουν τις τωρινές ανάγκες του μωρού και τέτοια που να μπορείς να επαναχρησιμοποιήσεις ακόμη και στο μέλλον.
Ορίστε μια λίστα με εκείνα που μπορείς να αποφύγεις και όσα χρειάζεται να προσέξεις όταν επιλέγεις μωρουδιακό… εξοπλισμό!
Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις τα πάντα από την αρχή!
Αν στο περιβάλλον σου υπάρχουν μαμάδες με μεγαλύτερα παιδιά, που δεν χρειάζονται πλέον τα μωρουδιακά φανελάκια, πυτζαμάκια, σεντονάκια και κουβέρτες, τότε δέξου την… προσφορά (εκτός και αν είναι λεκιασμένα ή φθαρμένα). Να θυμάσαι ότι τα υφάσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί και πλυθεί αρκετές φορές είναι πιο μαλακά από ποτέ και κανένα καινούριο ρούχο δεν πρόκειται να έχει τόσο απαλή υφή! Επιπλέον, σκέψου ότι όλα αυτά θα σου χρησιμεύσουν για ελάχιστους μήνες, οπότε η εξοικονόμηση χρημάτων θα είναι αρκετά σημαντική!
Απόφυγε τις σπατάλες!
Το να προμηθευτείς 50 (!) βρεφικά φανελάκια είναι λιγάκι υπερβολικό και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην τα χρησιμοποιήσεις ποτέ όλα! Μπορείς να είσαι πιο συγκρατημένη σε τέτοιου τύπου αγορές, ειδικά από τη στιγμή που μπορείς να αγοράσεις περισσότερα, αν και όταν προκύψει τέτοια ανάγκη!
Μην περιοριστείς μονάχα στις βρεφικές αγορές!
Ειδικά όταν πρόκειται για δώρα από φίλους και συγγενείς που πάντα τίθεται το ερώτημα “τι χρειάζεστε;”, μπορείς να σκεφτείς ελαφρώς πιο… μελλοντικά! Το μωρό μεγαλώνει και αναπτύσσεται ραγδαία, επομένως θα χρειαστεί ρούχα και εσώρουχα και μετά την ηλικία των τριών μηνών!
Διάλεξε αντικείμενα που δεν είναι αμιγώς “αγορίστικα” ή “κοριτσίστικα”!
Τα καροτσάκια, οι κούνιες και τα καρότσια μπορεί να σε περιορίσουν αν τα αγοράσεις σε χρώματα που συνδέονται με το φύλο του μωρού! Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα. Σκέψου πως αν στο μέλλον αποφασίσεις να αποκτήσεις και δεύτερο παιδί, θα χρειαστεί να προμηθευτείς εκ νέου όλα αυτά τα αντικείμενα σε περίπτωση που το φύλο είναι διαφορετικό.
Επίλεξε ό,τι είναι αναγκαίο και όχι ό,τι είναι όμορφο!
Βάλε προτεραιότητες στις ανάγκες που θα προκύψουν! Για παράδειγμα, οι πάνες και τα εσώρουχα είναι πράγματα στα οποία αξίζει να “επενδύσεις”. Αντίθετα, μπορείς να… επιβιώσεις και χωρίς το πανάκριβο σύστημα baby monitoring με νυχτερινή λήψη και οθόνη αφής και να επιλέξεις κάτι πιο απλό και λειτουργικό!
Πηγή: tlife.gr & http://babyradio.gr/goneis/egkimosini-ti-na-prosexis-ke-ti-na-apofigis-stis-progennitikes-agores/