Ξέρω πόσο πολύ σας αρέσουν οι πίτες,σας έχω εύκολη ζύμη να την φτιάξετε όλοι. Πολλές φορές μου ζητάτε κάτι απλό,γιατί δεν μπορείτε να ανοίξετε φύλλο για πίτα. Η συνταγή που θα μοιραστώ μαζί σας,είναι σίγουρη πετυχημένη και πολύ νόστιμη. Η πίτα γίνεται πολύ ραγανή,θα σας θυμίσει σφολιάτα σε πολύ ελαφριά εκδοχή. Μου αρέσει να μαθαίνω συνέχεια καινούργιες τεχνικές για ζύμες,και πίτες. Σας γράφω όλα τα μυστικά βήμα βήμα,σίγουρα θα φτιάξετε την καλύτερη πίτα. Έχει ένα μυστικό,και σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σας πάμε να την φτιάξουμε.
Υλικά για ζύμη ταψί Νο 38:
630 γρ .αλεύρι για πίτες
1/2 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. ξύδι
375 γρ. νερό βρύσης
80 γρ. βούτυρο μαλακό
2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
Υλικά για γέμιση 1)
3-4 πράσα
2 κρεμμύδια
4 πιπεριές Φλωρίνης
1 πράσινη πιπεριά
2 ντομάτες
3 κ.σ. ρύζι
2 κ.σ. λάδι
αλάτι
πιπέρι
Υλικά για γέμιση 2)
4-5 πιπεριές Φλωρίνης
2 κρεμμύδια
1 φλιτζάνι τσαγιού χόρτα (εγώ έβαλα καυκαλήθρες,λάπατα,μαϊντανό)
2 κ.σ. τραχανά λαχανικών
λάδι
αλάτι
πιπέρι
150-200 γρ. φέτα προαιρετικά
Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι,αλάτι,ξύδι,λάδι και ανακατεύετε.
Ανοίγετε μια τρύπα ρίχνετε σιγά σιγά το νερό,και ζυμώνετε.
Η ζύμη είναι έτοιμη,όταν δείτε ότι είναι μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια σας.
Την αφήνετε σε μια σακούλα αφού την αλευρώσετε,για μισή ώρα περίπου.
Χωρίζετε την ζύμη σε 16 κομμάτια,και τα κάνετε μπαλάκια.
Τα 9 θα μπουν κάτω στην πίτα και τα 7 επάνω,συνεχίζετε με τα μπαλάκια.
Ανοίγετε τα μπαλάκια όσο ένα πιατάκι του καφέ,όπως βλέπετε στην φωτογραφία.
Βάζετε σε κάθε πιτάκι ένα κ.γ. περίπου βούτυρο και το αλείφεται με το χέρι σας.
Το πρώτο πιτάκι το ανοίγετε,για να καλύψετε τα υπόλοιπα που θα μπουν επάνω.
Κλείνετε και καλύπτετε τα πιτάκια,και τα 9 θα γίνουν ένα όπως το βλέπετε.
Το ίδιο ακριβώς θα κάνετε και με τα 7 μπαλάκια,θα γίνουν ένα φύλλο.
Ανάβεται τον φούρνο180 βαθμούς αέρα+κάτω αντίσταση και βουτυρώνετε το ταψί.
Ανοίγετε το φύλλο με τα 9 μπαλάκια φύλλο,όσο ακριβώς είναι το ταψί.
Βάζετε από πάνω την γέμιση και ανοίγετε το φύλλο με τα 7 μπαλάκια.
Το φύλλο που θα καλύψει την πίτα,θα το ανοίξετε πιο μεγάλο και θα μπει σουρωτά.
Ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο επάνω στην πίτα,να πάει παντού και γύρω γύρω.
Χαράζεται την πίτα πριν την ψήσετε,όχι μέχρι κάτω όπως την βλέπετε.
Ψήνετε την πίτα στους 180 βαθμούς,περίπου 1 ώρα και πάντα ανάλογα τον φούρνο σας.
Οδηγίες για την γέμιση 1)
Σας δίνω 2 διαφορετικές γεμίσεις,διαλέξτε όποια σας αρέσει η βάλτε τα δικά σας υλικά.
Ψιλοκόβετε τα λαχανικά τα περνάτε από το τηγάνι,με λάδι να γυαλίσουν 2-3 λεπτά.
Προσθέστε την ντομάτα σε κύβους τέλος αλάτι,πιπέρι,ρύζι,αφήνετε να κρυώσει.
Γέμιση 2)
Ψιλοκόβετε τα λαχανικά και τα περνάτε στο τηγάνι με το λάδι για 2-3 λεπτά.
Προσθέστε τα χόρτα ψιλοκομμένα και αλατοπιπερώνετε,τέλος τον τραχανά.
Κατεβάζετε από την φωτιά,τρίβετε μέσα την φέτα και αφήνετε να κρυώσει.
Μυστικά
Πριν την γέμιση βάζετε λίγο λιωμένο βούτυρο στο φύλλο,γύρω γύρω.
Η γέμιση πρέπει να είναι πάντα εντελώς κρύα,αν θέλετε την φτιάχνετε αποβραδίς.
Πάνω από την γέμιση πασπαλίστε ελάχιστο αλεύρι,την κάνει πιο τραγανή.
Να τραβάτε τις άκρες από τα φύλλα,για να γίνουν λεπτές όχι χοντροκομμένες.
Μπορείτε να φυλάξετε μετά το βούτυρο το ζυμάρι,μια εβδομάδα στο ψυγείο.
Έτσι όταν θέλετε να φτιάξετε πίτα,έχετε απλά να ανοίξετε 2 φύλλα.
” Καλή επιτυχία elpidas little corner “
(Ευχαριστώ πολύ την Κατερίνα,για την συνταγή και τεχνική της ζύμης. Δεν είναι απλά φίλη είναι οικογένεια μου και την λατρεύω. Έχει κάνει για μένα τόσα πολλά και συνεχίζει,η χαρά της ζωής)
Καλή επιτυχία .
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Ελπίδα Χαραλαμπίδου , τις συνταγές της οποίας μπορείτε να δείτε και στην σελίδα της : http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/2016/11/blog-post_9.html