Δύο ακόμη ευρωπαϊκά βήματα του Δ. Τρικκαίων για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις

Συνεχίζει ο Δήμος Τρικκαίων την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής του πορείας σε σχέση με το περιβάλλον. Αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νίκο Σακκά παρακολούθησε επί τριήμερο τις εργασίες του συνεδρίου “Αξιοποιώντας τις επιτυχίες των πόλεων: Προώθηση της δράσης για το κλίμα για το 2030”. Στο περιθώριο αυτού του συνεδρίου, οι εκπρόσωποι του Δήμου Τρικκαίων και των άλλων έξι ελληνικών πόλεων, έθεσαν στον κ. Patrick Child, αν. Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις ελληνικές πρωτοβουλίες και δράσεις με γνώμονα την προώθηση της Ευρωπαϊκής Αποστολής.

Το συνέδριο

Το τριήμερο 6-8 Μαΐου 2025 διεξήχθη στο Βίλνιους (πρωτεύουσα της Λιθουανίας και ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της Κλιματικής ουδετερότητας για το 2023) το συνέδριο των 100 ευρωπαϊκών πόλεων που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις Κλιματικά Ουδέτερες και Εξυπνες πόλεις μέχρι το 2023.
Ο Δήμος Τρικκαίων εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχο Τρικκαίων Νίκο Σακκά, την αντιδήμαρχο Σοφία Αλεστά, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΤ Χρήστο Μπλουγούρα, την Ευαγγελία Γρηγορίου από την ελάσσονα αντιπολίτευση και την ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου, κ. Κων/να Ζαχαρή.

Το συνέδριο συμπεριλάμβανε πλήθος γενικών και ειδικών συνεδριάσεων, εργαστηρίων και συζητήσεων. Βασικά αντικείμενα, η σύζευξη των στόχων για την κλιματική ουδετερότητα, η ανταλλαγή καλών πρακτικών, η ανάδειξη προβλημάτων, η εξερεύνηση νέων πεδίων, η υποβολή προτάσεων για λύσεις, η ενίσχυση των θεσμών. Τα θέματα αφορούσαν σε δράσεις για τις μεταφορές, τα συστήματα θέρμανσης – ψύξης, τον αστικό σχεδιασμό, τη βιώσιμη διατροφή κ.α.

Η συνάντηση

Εκτός των βασικών συζητήσεων και συμπερασμάτων, η ελληνική αποστολή και ο Δήμος Τρικκαίων έθεσαν σε υψηλότατο ευρωπαϊκό επίπεδο, βασικά σημεία, ανησυχίες και πρωτοβουλίες που ελήφθησαν στη χώρα μας.
Το
CLIMANET, η σύμπραξη των Δήμων Τρικκαίων, Αθηναίων, Ιωαννιτών, Καλαμάτας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Λεμεσού, τα προβλήματα και οι προτάσεις, συζητήθηκαν επισταμένως με τον κ. Patrick Child.

Ζητήθηκε, ουσιαστικά

Διασφάλιση προτεραιότητας των πρωτοπόρων ελληνικών πόλεων, για να λάβουν στοχευμένη οικονομική στήριξη (π.χ. πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Ενέργειας για Κτίρια” για ενεργειακά αποδοτική κατοικία, Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Υποδομές διαχείρισης πλημμυρών και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή Θέσπιση Μηχανισμού One-Stop-Shop για το ClimaNet, εμπνευσμένο από το CESF (City Expert Support Facility), για: πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού στις πόλεις, ωρίμανση μελετών και ανάπτυξη τραπεζικά ώριμων φακέλων έργων για την τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, κεντρική υποστήριξη για νομική, χρηματοοικονομική και κανονιστική ετοιμότητα.

Σε δήλωσή του Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, επισημαίνει ότι “τα σταθερά βήματα που κάνουμε για το περιβάλλον, με άξονα το CLIMANET, προωθούν στοχευμένες δράσεις. Ο Δήμος Τρικκαίων ενισχύει την κοινή δράση των ελληνικών πόλεων και της Λεμεσού, αναπτύσσει πρωτοβουλίες, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο – με πολιτικές για το περιβάλλον και την ενέργεια -, αλλά και σε εθνικό. Θέτουμε στόχους και διαμορφώνουμε προϋποθέσεις για να ενισχυθεί θεσμικά η ελληνική πρωτοβουλία, να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να βελτιώσουμε την οικονομική στήριξη και να δημιουργήσουμε “πράσινους” Δήμους, για το μέλλον μας”.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση παρέστησαν, εκτός του Δημάρχου Τρικκαίων, οι Δήμαρχοι Ιωαννιτών και Λεμεσού Θωμάς Μπέγκας και Γιάννης Αρμεύτης, ο αντιδήμαρχος Δ. Αθηναίων Νίκος Χρυσόγελος, ο αντιδήμαρχος Δ. Καλαμάτας Βασίλης Παπαευσταθίου, ο σύμβουλος του Δημάρου θεσσαλονίκης κ. Χρυσόστομος Καλογήρου, ο εκπρόσωπος του Δήμου Κοζάνης κ. Γιάννης Φάλλας και οι Ελληνες εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αποστολής κ.κ. Μαρία Βασιλάκου και Χρύσης Νικολαΐδης.

Στον βιολογικό του Βίλνιους

Ξεχωριστής σημασίας η ειδικού ενδιαφέροντος αλλά μεγάλης σημασίας επίσκεψη των τρικαλινών εκπροσώπων στον βιολογικό καθαρισμό της λιθουανικής πρωτεύουσας. Οι κ. Σακκάς και Μπλουγούρας επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν το εργοστάσιο, που σύμφωνα με τους Λιθουανούς, αποτελεί πρότυπο για τη διαχείριση των αποχετεύσεων στη Βαλτική. Οι τρικαλινοί εκπρόσωποι ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, τη διαδικασία καθαρισμού και τα συγκεκριμένα φίλτρα, καθώς και τη συνολική συνεισφορά του στο περιβάλλον.