Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων: Από το 1958 «ταξιδεύει» τους Τρικαλινούς στον κόσμο της γνώσης

61 χρόνια παρουσίας, 22.574 μέλη, περισσότερα από 51.726 βιβλία

 

Η μυρωδιά του χαρτιού, οι ατελείωτοι τόμοι βιβλίων, οι λέξεις και τα γράμματα λες και διαχέονται στον αέρα… Μόλις ανοίγει η πόρτα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων θαρρείς πως ανοίγεται ένας νέος κόσμος μπροστά σου. Πίσω σου κλείνεις τον κόσμο τον πραγματικό και εισέρχεσαι σε έναν άλλο, εκείνο της γνώσης, της μάθησης, της φαντασίας. Δεν υπάρχει καλύτερο στέκι στην πόλη για τους βιβλιόφιλους Τρικαλινούς οι οποίοι εντός του χώρου της βιβλιοθήκης απομονώνονται στο κόσμο του βιβλίου. Άλλοτε αναζητώντας κάποια πληροφορία, άλλοτε απλά αναζητώντας μία γωνιά απομόνωσης κι ανάγνωσης. Οι βιβλιόφιλοι κι ενίοτε βιβλιοφάγοι έχουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας. Η βιβλιοθήκη είναι ο χώρος που αγαπούν, σέβονται και τον επισκέπτονται συχνά.Της Βιβής Μαργαρίτη

Καθημερινά, εδώ και πολλά χρόνια, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων «ταξιδεύει» τους Τρικαλινούς αναγνώστες. Ένα όμορφο ταξίδι που ξεκίνησε πριν από 61 χρόνια και συγκεκριμένα το 1958- και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα οδηγώντας παιδιά, εφήβους, αλλά κι ενήλικες Τρικαλινούς στον κόσμο της γνώσης και της μάθησης.

Μάλιστα, χρόνο με το χρόνο οι αναγνώστες αυξάνονται αποδεικνύοντας ότι αντίθετα με τα όσα κατά καιρούς ακούγονται και λέγονται οι Τρικαλινοί διαβάζουν. Βάσει των στατιστικών στοιχείων σε έναν πληθυσμό περίπου 82.000 με 22.574 μέλη, προκύπτει πως ένας στους τέσσερις Τρικαλινούς είναι μέλος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων!

Ειδικά, με την οικονομική κρίση που η αγορά ενός βιβλίου θεωρείται πολυτέλεια, ή εν πάσει περιπτώσει οι βιβλιόφιλοι δεν μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα που διέθεταν στο παρελθόν για την αγορά ενός βιβλίου, η βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, αποτελεί μία από τις εναλλακτικές λύσεις.

Τα στοιχεία

Ενδεικτικά της αγάπης των Τρικαλινών για τη δημοτική βιβλιοθήκη αποτελούν τα στατιστικά στοιχεία για το 2018 τα οποία έχουν ως ακολούθως:

 • Μέλη που προέβησαν σε δανεισμό: 18.551
 • Επισκέψεις στο αναγνωστήριο: 18.324
 • Οργανωμένες επισκέψεις σχολείων: 990
 • Συμμετέχοντες σε δράσεις: 964
 • Χρήστες Η/Υ : 5.338
 • Δανεισθέντα βιβλία: 36.778
 • Σύνολο χρηστών: 44.167

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2018 προστέθηκαν 1741 και ειδικότερα 837 νέοι τίτλοι βιβλίων από αγορά, 1.455 νέοι τίτλοι βιβλίων από 158 δωρεές εκ των οποίων οι 904 εισήχθησαν στη Δ.Β.Τ. και οι 551 παραδόθηκαν σε φορείς (π.χ. Α΄/θμια & Β΄/θμια Εκπ/ση, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων κ,α.).

Εν συντομία ο συνολικός αριθμός βιβλίων που διαθέτει σήμερα η δημοτική βιβλιοθήκη ανέρχεται σε 51.726 κι ο αριθμός των μελών της σε 22.574 συνολικά εκ των οποίων τα 606 είναι νέα (2018).

Από το 1958

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων λειτουργεί από το 1958, στεγασμένη αρχικά στο κτίριο του Δημαρχιακού Μεγάρου κι από το 1992 στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων. Είναι τομέας του τμήματος Πολιτισμού – Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας -Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων. Σύμφωνα με το μανιφέστο της UNESCO, είναι ένας δημοκρατικός θεσμός μάθησης, παιδείας και πληροφόρησης. Είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος, όπου φυλάσσεται η έκφραση της δημιουργικής φαντασίας και σκέψης του ανθρώπου, στον οποίο ο καθένας έχει ελεύθερη πρόσβαση.

Τμήματα

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων λειτουργούν τα ακόλουθα τμήματα:

 • Παιδικό – Εφηβικό: Λειτουργεί από το 1993 στο ισόγειο της βιβλιοθήκης. Η συλλογή  περιλαμβάνει περί τους 5.000 τόμους βιβλίων για παιδιά προσχολικής, σχολικής ηλικίας και εφήβους όλων των κατηγοριών (εικονογραφημένα, παραμύθια, ελληνική και ξένη λογοτεχνία, μυθολογία, ιστορία, θρησκεία, τέχνη καθώς και πληροφοριακά βιβλία).
 • Δανειστικό – Πληροφοριακό: περιλαμβάνει βιβλία που καλύπτουν όλη την ανθρώπινη γνώση όπως φιλοσοφία, ψυχολογία, θρησκεία, μυθολογία, κοινωνικές επιστήμες, γλώσσα, μαθηματικά, φυσική, χημεία, γεωλογία, ιατρική μηχανική, γεωργία, τεχνολογία, τέχνη, λογοτεχνία, γεωγραφία, ιστορία, βιογραφίες. Το πληροφοριακό υλικό της βιβλιοθήκης δεν δανείζεται.
 • Κέντρο Πληροφόρησης: Άρχισε να λειτουργεί το 2007 και αποτελείται από 6 υπολογιστές. Όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Internet και ο ανώτερος χρόνος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι μισή ώρα.
 • Αναγνωστήριο: Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος είκοσι πέντε θέσεων στον 1ο όροφο  όπου οι αναγνώστες μπορούν να μελετήσουν.
 • Ξενόγλωσσο Τμήμα: εγκαινιάστηκε το 2004 στον 1ο όροφο  με 3.000 τόμους βιβλίων στις παρακάτω γλώσσες:  αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, αλβανική, ρωσική, ιταλική, βουλγάρικη και ρουμάνικη.
 • Τμήμα Σπανίων Βιβλίων: Υπάρχουν περί τους 4.000 τόμους βιβλίων στον 1ο όροφο που βρίσκονται σε  προθήκες.  Περιέχει ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία που δεν δανείζονται.
 • Τμήμα Τοπικών Σπουδών: Με πλούσιο λαογραφικό και ιστορικό υλικό για το νομό μας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του 1ου ορόφου που έχει γραφεί από Τρικαλινούς και μη. Περιλαμβάνει επίσης τα βιβλία των Τρικαλινών ανεξαρτήτου περιεχομένου.
 • Αρχείο Τοπικών Εφημερίδων: Πρόκειται για το ιστορικό αρχείο της πόλης. Περιέχει τον τοπικό τύπο από το 1958 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του 1ου  ορόφου. Κάθε χρόνο προστίθενται περί τους 40 νέους τόμους εφημερίδων στο συγκεκριμένο αρχείο οι οποίοι τοποθετούνται σε ειδικά ράφια.
 • Αρχείο Βιβλιοθήκης: Στο Αρχείο της Βιβλιοθήκης που βρίσκεται στον 1ο όροφο,  τοποθετούνται τα βιβλία που είναι σε πολλά αντίτυπα, βιβλία που δεν δανείζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και αρχείο περιοδικών που η βιβλιοθήκη είναι συνδρομητής. Όλο το υλικό του αρχείου είναι στη διάθεση του κοινού για δανεισμό.
 • Media Lab (Η/Υ).

Κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με νέες υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εποχής, ενώ τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων επιχειρεί ένα άνοιγμα προς την κοινωνία. Έχει αποκτήσει ζωή, επέλεξε την εξωστρέφεια και τη γνωριμία με το κοινό μέσα από δεκάδες δραστηριότητες και δράσεις. Στις καλοκαιρινές δράσεις της συμμετείχαν εκατοντάδες παιδιά, έφηβοι κι ενήλικες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το χειμερινό πρόγραμμα δράσεων.

 (Πληροφορίες στο τηλ.: 24313/ 53564-65, Εmail: librarytrik@yahoo.gr, Ιστοσελίδα: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ                   http://librarytrikala.wordpress.com)

Δημοσιευμένο στην ΈΡΕΥΝΑ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ