Δημήτρης Παπαστεργίου: Στόχος μας η αυτοδυναμία-«Έχουμε την ισχυρότερη ομάδα» υποστηρίζει σε συνέντευξη

«Πριν 5 χρόνια ζητήσαμε τη «Επανεκκίνηση». Τώρα ζητούμε τη στήριξη για τη συνέχιση -από την άλλη Δευτέρα κιόλας- όλων, όσα ήδη κάναμε» τονίζει ο Δήμαρχος Τρικκαίων

Εφτά συνδυασμοί διεκδικούν τον Δήμο Τρικκαίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Αριθμός που μπορεί για κάποιους να φαντάζει μεγάλος και πολλοί να μιλούν για την… «πίτα που μοιράζεται» εντούτοις, ο νυν Δήμαρχος Τρικκαίων κι εκ νέου υποψήφιος Δημήτρης Παπαστεργίου υποστηρίζει ότι πρόκειται για έναν αριθμό συμβολικό που δείχνει πως «όλα γίνονται, όλα είναι πιθανά» όπως σχολιάζει σε συνέντευξη που μας παραχώρησε. Ο ίδιος και τα μέλη του συνδυασμού του έχουν θέσει εξ αρχής στόχο την αυτοδυναμία, «ενάντια σε λογικές  μικροπολιτικής, υστεροβουλίας και εκμετάλλευσης δυσλειτουργιών του εκλογικού νόμου». «Έχουμε όραμα και σχέδιο, κάτι που αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω από πολιτικούς μας αντιπάλους» δηλώνει ο κ. Παπαστεργίου προσθέτοντας «Ας βάλουν οι Τρικαλινοί δίπλα-δίπλα τους 7 συνδυασμούς και ας κρίνουν».

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Οι 6 + 1 (ο δικός σας) συνδυασμοί που διεκδικούν το Δήμο Τρικκαίων… Ο αριθμός αυτός σας στερεί το όνειρο για πρωτιά από την πρώτη Κυριακή;

Ίσα ίσα, ο αριθμός 7 είναι συμβολικός! Και δείχνει πως όλα γίνονται, όλα είναι πιθανά. Μάλιστα η εικόνα που έχουμε από τις καθημερινές μας περιοδείες, συνηγορεί απόλυτα σε αυτό που θέσαμε ως στόχο από την αρχή: Αυτοδυναμία, ενάντια σε λογικές  μικροπολιτικής, υστεροβουλίας και εκμετάλλευσης δυσλειτουργιών του εκλογικού νόμου. Η ψήφος δεν είναι θέμα συγγενικών ή κοινωνικών σχέσεων, αλλά απόφαση για το μέλλον του τόπου μας. Όλη μας η πενταετία απέδειξε πως προέχει η ζωή μας σε πόλη και χωριά.

-Κάνατε έργα ουσίας ή για το θεαθήναι (όπως σας κατηγορούν οι αντίπαλοί σας);

-Μας κατηγορούν για δύο πράγματα: ότι προβάλλαμε την πόλη και ότι δεν κλείσαμε όλες τις λακκούβες. Απαντώ ευθέως:

Α. Ποιον έβλαψε η προβολή της πόλης, που μάλιστα έγινε με μηδενικό κόστος; Τον τουρισμό; Τα έσοδα; Τη διαφήμιση; Τη γενική εικόνα και τον Δήμο πρότυπο για όλη την Ελλάδα; Συνεπώς ποιον ενοχλεί και γιατί η διαφήμιση της πόλης σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη;

Β. Πιστεύετε ότι έχουμε χρήματα και τα βάλαμε στην άκρη για να μην κλείσουμε λακκούβες; Φαιδρότητες

Αν, τελικά, «θεαθήναι» ονομάζονται οι πράξεις εφαρμογής, οι υδρεύσεις και οι αποχετεύσεις σε συνοικισμούς και χωριά, η ανακατασκευή κολυμβητηρίου, γυμναστηρίων, γηπέδων, το Μουσείο Τσιτσάνη, ο Μύλος Ματσόπουλου, τα πάνω από 70εκ. ευρώ από προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ, οι παιδικές χαρές, τα προγράμματα προώθησης της πόλης στην ηλεκτροκίνηση και την αυτοκίνηση, οι εκατοντάδες εκδηλώσεις πολιτισμού, η αγροτική οδοποιία, (δεν συνεχίζω, για να μην τελειώσει η συνέντευξη μόνο με τα έργα…), τότε, ναι, είμαστε για το «θεαθήναι».

«Όλη μας η πενταετία απέδειξε πως προέχει η ζωή μας σε πόλη και χωριά»

-Τελικά η έξυπνη πόλη των Τρικάλων είναι πραγματική ή αγγίζει το φάσμα της εικονικής πραγματικότητας;

Έξυπνη πόλη είναι μία πόλη και ένας Δήμος που συνεργάζεται, που κοιτάζει μπροστά, που ανοίγεται σε προκλήσεις και προετοιμάζεται για το μέλλον. Μια έξυπνη πόλη δεν έχει απαραίτητα σχέση με την τεχνολογία, αλλά αν αυτό είναι το ερώτημά σας, οφείλω να πω ότι ο Δήμος μας υλοποίησε πρώτος στη χώρα, μια σειρά πιλοτικών προγραμμάτων για το μέλλον.

Ορισμένοι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι «πιλοτικό», σημαίνει «δοκιμαστικό». Ότι από αυτά, έχουμε δωρεάν προγράμματα και τεχνογνωσία για ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά μας, το «20000». Που βγάζει από τη μέση, το μέσον. Που αλλάζει την εικόνα μας. Είναι τέλειο; Όχι. Χρειαζόμαστε κι άλλη δουλειά; Φυσικά. Όμως τολμήσαμε, δοκιμάσαμε, δουλέψαμε, προχωρήσαμε. Ετοιμάζουμε το μέλλον, με λύσεις απλές, φθηνές, πρωτοπόρες. Δεν με ενοχλεί που η πρωτοπορία φοβίζει τους μη έχοντες άποψη. Με ενοχλεί το ότι κάνουν ότι δεν κατανοούν, πόσο γρήγορα αλλάζει η ζωή μας. Μόλις 4 χρόνια πριν, δεν ξέραμε καν τι είναι τα ηλεκτρικά οχήματα και σήμερα, ήδη αγοράζουμε υβριδικά και στα Τρίκαλα. Ναι, είμαι υπερήφανος που ο Δήμος μας είναι μέρος του ευρωπαϊκού σχεδιασμού σε αυτόν τον τομέα.

-Μία δημοτική αρχή έχει μεγάλη φθορά;

-Αν δεν είναι δίπλα στον πολίτη, αν δεν κάνει έργα, αν είναι στάσιμη, άτολμη και φοβική, ναι. Αυτά δεν ισχύουν για εμάς. Για αυτό θα έχουμε αυτοδυναμία από την 1η Κυριακή, με τη στήριξη και την αγάπη των συμπολιτών μας. Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, μας αναγνωρίζεται ότι ήδη κάναμε πολύ δουλειά τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις δυσκολίες, την χώρα και τον Δήμο στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης.

-Ανταποκριθήκατε πιστεύετε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας; 

-Ανταποκριθήκαμε όσο καλύτερα κι αμεσότερα μπορούσαμε. Δεν αδιαφορήσαμε. Τρέξαμε, το παλέψαμε. Λύσαμε προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε πολλά σημεία της πόλης και των χωριών. Ενδεικτικά αναφέρω την Κονδύλη, την Κολοκοτρώνη, την είσοδο του Βαλτινού, το βόρειο κομμάτι του Δενδροχωρίου, την Ασκληπιού, τη Γαριβάλδη, την Όθωνος, την Ζάππα, τη Μιαούλη, την Μαρκίνα στο Μουσείο Τσιτσάνη, την Πύλης και πολλές άλλες οδούς. Δεν χρειάζεται να μιλήσω για τις χιλιάδες λάμπες που αλλάξαμε αυτά τα χρόνια Το θεωρώ αυτονόητο.

Δώσαμε λύση με έργα ασφαλτόστρωσης σε περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης, εκεί όπου πληρώθηκαν στο παρελθόν εισφορές αλλά δεν έγιναν τα οφειλόμενα έργα, δεξιά και αριστερά της οδού Καλαμπάκας, στην Αγία Μονή, την Μπάρα, το Μεγ. Κεφαλόβρυσο κι αλλού.

Επιμένουμε στην καθαριότητα για την οποία, άποψή μου είναι, πως πρέπει να αναθεωρήσουμε πλήρως το πλάνο λειτουργίας της, την πολιτική μας για τους κάδους αλλά και τη δημιουργία παιδείας από τους πολίτες.

Τέλος σε σχέση με τη γνωστή κουβέντα για τις λακκούβες, δεν υπάρχει πόλη που σκάβεται από το αέριο, τα δίκτυα οπτικών ινών, τα επερχόμενα έργα στην ύδρευση και αποχέτευση, που έχει καλά ασφαλτικά. Πρέπει να κάνουμε υπομονή. Να τελειώσουν τα έργα υποδομής, να μαζέψουμε και κάποια χρήματα προκειμένου να γίνει μία σωστή τελική ασφαλτόστρωση. Πραγματικά πιστεύει κανείς ότι είχαμε λεφτά και τα κρατήσαμε στα ταμείο και δεν τα ρίξαμε σε έργα; ή μήπως τα σπαταλήσαμε αλλού… Και αν ναι, πού;

-Είσαστε ικανοποιημένος από την πορεία της Δημοτικής Αρχής; Θα μπορούσατε να κάνετε περισσότερα;

Πάντα μπορούμε καλύτερα. Αλλά έχουμε διάθεση, αγάπη για τον Δήμο, και αυτό κανείς δεν μπορεί να μας το αρνηθεί. Έχουμε επίσης όραμα και σχέδιο, κάτι που αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω από πολιτικούς μας αντιπάλους. Το «αντί» δεν είναι πολιτική για το μέλλον, αλλά για τη στασιμότητα. Εμείς οργανώνουμε τον Δήμο πρότυπο, με συνεργασία όλων των φορέων, με σχεδιασμό και κοστολογημένα έργα.

Βγήκαμε νωρίς, πριν το Πάσχα με θέσεις και απόψεις και μιλήσαμε για όσα κάναμε αλλά και όσα δεν κάναμε.

Αλήθεια, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές ποιες είναι οι θέσεις και απόψεις άλλων συνδυασμών; Εκτός από 1-2, για τους υπόλοιπους, αν και έψαξα δεν βρήκα κάτι. Μόνη άποψη είναι: Ψηφίστε με γιατί θέλω να γίνω Δήμαρχος!

Πριν 5 χρόνια ζητήσαμε τη «Επανεκκίνηση». Τώρα ζητούμε τη στήριξη για τη συνέχιση -από την άλλη Δευτέρα κιόλας- όλων, όσα ήδη κάναμε. Προχωρούμε μπροστά, με το σχέδιο για έναν Δήμο ικανό να φιλοξενεί νέες ιδέες, να παρεμβαίνει και να δημιουργεί πρώτος σε όλη τη χώρα, τον  συνδυασμό της αγροδιατροφής με την τεχνολογία. Οι Δήμοι δεν λύνουν προβλήματα ανεργίας. Αλλά όπως κάναμε εμείς, δίνουν τις ευκαιρίες για να δημιουργήσει ο καθένας. Το Σχέδιο Ασκληπιός και ο Ιαματικός Πόρος Ριζώματος, ο απογειωμένος Μύλος των Ξωτικών, το GiSeMi, οι νέες τεχνολογίες, είναι μια «ομπρέλα» δράσεων που δίνουν κίνητρα στους πολίτες. Γνωρίζετε, τι λένε οι Κινέζοι: «Αν θέλεις να βοηθήσεις κάποιον που πεινάει, μην του δώσεις να φάει ψάρι. Δώσε του ένα καλάμι και μάθε τον να ψαρεύει».

«Έξυπνη πόλη είναι μία πόλη και ένας Δήμος που συνεργάζεται, που κοιτάζει μπροστά, που ανοίγεται σε προκλήσεις και προετοιμάζεται για το μέλλον»

-Για ποιο έργο σας είσαστε περισσότερο περήφανος;

-Για αυτό που έκανε όλη η τρικαλινή κοινωνία, αυτό που κάναμε όλοι μαζί: το πλέον ελπιδοφόρο, χωρίς κόστος, το σημαντικότερο, ουσιαστικότερο και με μεγάλη υποθήκη για το μέλλον. Την αλλαγή της νοοτροπίας μας.  Το ότι δείξαμε το πρόσωπο της κοινωνίας μας, που ήταν ευγενική, δεκτική, φιλόξενη, πρόσχαρη. Που σκέφτεται, που δρα, που ενεργοποιεί τις δυνάμεις της. Που κάνει υπομονή, που δεν περιμένει από άλλους, που δεν μένει στον καταγγελτικό λόγο, που δημιουργεί στα σχολεία, στους συλλόγους, στα ωδεία, στις γειτονιές, στα χωριά. Αυτό, δεν μετριέται με κανένα ποσό, ούτε με τα 70 εκ. € των προγραμμάτων που φέραμε, ούτε με τα 10 εκ. € για το κέντρο της πόλης, ούτε με τα 1.200.000 επισκέπτες στον Μύλο. Είναι η δική μας, η τρικαλινή πρωτιά. Είναι η πρωτιά της κοινωνίας μας.

Αυτή που όλοι οι Τρικαλινοί ακούμε κάθε φορά που φεύγουμε εκτός Τρικάλων. «Από τα Τρίκαλα είστε;», «Τί ωραία πράγματα κάνετε εκεί;», «Καλά η πόλη σας είναι υπέροχη!»

-Υπάρχει κάποιο έργο που δεν καταφέρατε να κάνετε αν και το θέλατε πολύ;

-Πολλά! Πάρα πολλά. Γιατί αυτό ήταν μόνον η αρχή και τα καλύτερα είναι μπροστά μας, τώρα που πήραμε μία πρώτη, μικρή αλλά υπαρκτή οικονομική ανάσα.

Προφανώς να τρέξουμε και να δούμε να υλοποιούνται όλα τα έργα που εντάξαμε στο ΕΣΠΑ, τον Φιλόδημο, το Πράσινο Ταμείο όπως η Κεντρική Πλατεία, η ανάπλαση του όχθεων του Ληθαίου, η λαϊκή αγορά, το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, η οδός Καρδίτσης, η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης στο παλιό κέντρο των Τρικάλων που έχει ακόμη αμίαντο, η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, το λαογραφικό Μουσείο, ο χώρος πολιτισμού στις αποθήκες του ΟΣΕ, η επέκταση και ενεργειακή αναβάθμιση του 5ου Δημοτικού,  η ολοκλήρωση των 40 νέων παιδικών χαρών, το νέο skate park, το υδροθεραπευτήριο στο Ρίζωμα, οι ποδηλατόδρομοι προς τον Αη Γιώργη, η ολοκλήρωση των αθλητικών κέντρων σε Ματσόπουλου και Σωτήρα, οι βιολογικός του Καλονερίου.

Αλλά και άλλα που σχεδιάζουμε και παράλληλα αναζητούμε τρόπους χρηματοδότησης όπως: η αξιοποίηση του λόφου του Προφήτη Ηλία και η μετατροπή του σε ένα πρότυπο πάρκο αναψυχής,  τα δύο πάρκινγκ στο κέντρο των Τρικάλων, η δημιουργία διαχρονικού Μουσείου στην ΤΑΞΥΠ, η πλήρης ανάπλαση και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Νομαρχίας, η αντισεισμική θωράκιση και ενεργειακή αναβάθμιση παλιών διδακτηρίων,  το δίκτυο αποχέτευσης σε Ρίζωμα και Πλάτανο, η ανάπλαση του Αγιαμονιώτη, η δημιουργία ενός μεγάλου αθλητικού πάρκου γύρω από το γήπεδο, μετά και την ανταλλαγή του στρατοπέδου με το Υπ. Εθν. Άμυνας, την αναβάθμιση των κοινωνικών μας υπηρεσιών προκειμένου να μπορέσουμε να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη, η αναβάθμιση του ρόλου των ΚΑΠΗ.

Σε σχέση -τέλος- με οριζόντιες δράσεις, η ακόμη μεγαλύτερη ενασχόληση με έργα και δράσεις γύρω από το περιβάλλον και την ανακύκλωση, τον περιορισμό του πλαστικού, την ενέργεια και την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών.

-Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτετε για την επόμενη θητεία σας, εφόσον εκλεγείτε και πάλι Δήμαρχος;

-Κοινωνική μέριμνα, ανεργία, αγροδιατροφή, ανάπτυξη, καθημερινότητα, καθαριότητα και ανακύκλωση, στήριξη στη νεολαία και την παιδεία! Κυρίως, όμως, έναν χαμογελαστό τρικαλινό πολίτη, που θα συνεχίσει να λέει ότι κατάγεται από τα Τρίκαλα και θα τον κοιτούν με θαυμασμό, θαυμασμό για μία κοινωνία που ζητά και μία δημοτική αρχή που συνεργάζεται.

«Δεν με ενοχλεί που η πρωτοπορία φοβίζει τους μη έχοντες άποψη. Με ενοχλεί το ότι κάνουν ότι δεν κατανοούν, πόσο γρήγορα αλλάζει η ζωή μας»

-Γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες την 26η Μαΐου;

Ας βάλουν οι Τρικαλινοί δίπλα-δίπλα τους 7 συνδυασμούς και ας κρίνουν. Ας συγκρίνουν προγράμματα (ισχύει για όσους συνδυασμούς έχουν!). Ας συγκρίνουν ποια ομάδα μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών. Ποια ομάδα έχει την εμπειρία να κρατήσει τα Τρίκαλα μπροστά, να τρέξει όλα τα παραπάνω έργα και να εκπροσωπήσει το Δήμο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Να φέρει χρήματα και ανάπτυξη στον τόπο. Να λύσει τα προβλήματα και να δώσει προοπτική.

Άλλωστε -κατά κοινή ομολογία- έχουμε την ισχυρότερη ομάδα, μία ομάδα που συνδυάζει εμπειρία αλλά και ανανέωση αφού άλλαξε κατά τα 65%, με μέσο όρο ηλικίας 45 χρόνια. Γιατί δεν είναι εποχές για πειραματισμούς. Και θέλουμε δυνατή εντολή και ψήφο στις 26 Μαΐου, αφού λόγου αυτού του κακού εκλογικού νόμου, όλοι οι σύμβουλοι εκλέγονται από την 1η Κυριακή.

Γιατί και θέλουμε, και ξέρουμε, και μπορούμε!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ