Το διήμερο της εκπαιδευτικής επίσκεψης στα Ζαγοροχώρια και τα Ιωάννινα ήταν μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές της Β’ γυμνασίου του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα “Ευρωπαϊκή Κουζίνα – Street Food”. Η εκδρομή αυτή, πέρα από την εκπαιδευτική αξία, αποτέλεσε και μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές να ενισχύσουν τις σχέσεις τους μεταξύ τους και με τους καθηγητές τους, μέσα από τις κοινές εμπειρίες και τις μοναδικές δραστηριότητες.
Η επίσκεψη ξεκίνησε από το γραφικό χωριό Μονοδένδρι, ένα από τα πιο γνωστά Ζαγοροχώρια, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε παραδοσιακά μονοπάτια, να θαυμάσουν τη μοναδική αρχιτεκτονική των πέτρινων σπιτιών και να μάθουν για την ιστορία της περιοχής, που διατηρεί μέχρι και σήμερα την αυθεντική της γοητεία.
Ακολούθησε η κατάβαση προς το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής και το Φαράγγι του Βίκου, δύο από τα πιο εντυπωσιακά μέρη της Ηπείρου. Η θέα των απόκρημνων βράχων και της πλούσιας βλάστησης άφησε άφωνους μαθητές και καθηγητές, Η ομάδα μας επισκέφθηκε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται σε μια εξαιρετικά όμορφη τοποθεσία, με θέα στο φαράγγι. Εκεί, μπορεί να βιώσει κανείς την ιστορική και θρησκευτική σημασία του χώρου και την απόλυτη αρμονία του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου.
Το μεσημέρι ακολούθησε περιήγηση στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, όπου απολαύσαμε τη θέα του Κάστρου και να δοκιμάσαμε εδέσματα τύπου street-food.
Την επόμενη ημέρα ακολούθησε η επίσκεψη στο Σπήλαιο του Περάματος, μια από τις πιο εντυπωσιακές φυσικές δημιουργίες της περιοχής, όπου οι μαθητές έμαθαν για την σπηλαιολογία και τη γεωλογία της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα θαύμασαν τους εκπληκτικούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες.
Συνέχεια είχε το Μουσείο Βρέλλη. Εκεί, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ιστορία και την τέχνη της περιοχής μέσα από εκθέματα που περιλάμβαναν παραδοσιακά εργαλεία, τέχνη, καθώς και αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των παλαιών κατοίκων της Ηπείρου. Η εμπειρία αυτή ήταν ιδιαίτερα διδακτική, καθώς συνδύασε την ιστορία με τη σύγχρονη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Η τελευταία στάση της εκδρομής μας ήταν το Νησάκι στη Λίμνη των Ιωαννίνων, έναν από τους πιο γραφικούς προορισμούς της Ηπείρου. Εδώ, οι μαθητές περπάτησαν δίπλα στη λίμνη, απόλαυσαν τη φύση και είχαν τη δυνατότητα να μάθουν για την ιστορία και τον πολιτισμό των Ιωαννίνων. Η επίσκεψη στο Νησάκι ήταν επίσης μια ευκαιρία για τους μαθητές να απολαύσουν τοπικά γλυκά, όπως το περίφημο γιαννιώτικο και κάθε είδους μπακλαβαδάκια, εμπλουτίζοντας έτσι τις γαστρονομικές τους γνώσεις.
Η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του πολιτιστικού και γαστρονομικού ενδιαφέροντος των μαθητών. Μέσα από τις επισκέψεις στα σημαντικά αξιοθέατα και τα γευστικά ταξίδια, οι μαθητές απέκτησαν γνώσεις για την τοπική ιστορία, τη γαστρονομία και τις παραδόσεις της Ηπείρου, ενώ παράλληλα ενίσχυσαν τις σχέσεις τους με τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους, δημιουργώντας όμορφες αναμνήσεις και συνεργασίες.
Η εκδρομή αυτή αποτέλεσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το πολιτιστικό πρόγραμμα “Ευρωπαϊκή Κουζίνα – Street Food” μπορεί να συνδυάσει τη μάθηση με την ψυχαγωγία και να προσφέρει στους μαθητές μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία. Οι μαθητές έφυγαν με πλούσιες εντυπώσεις, ανανεωμένοι και με νέες γνώσεις, ενώ η επόμενη εξόρμησή τους ανυπομονεί!
Η συντονίστρια του προγράμματος, κα Βαλκανιώτη Αθανασία (Γερμανικής Γλώσσας), και οι συνεργάτες του προγράμματος και συνοδοί της εκπαιδευτικής επίσκεψης, κος Ρίζος Σωτήριος (Φιλόλογος) και κα Τόγια Ευαγγελία (Φιλόλογος), συγχαίρουν τους συμμετέχοντες μαθητές και τις συμμετέχουσες μαθήτριες για την άψογη συμπεριφορά τους και την αγαστή συνεργασία τους και τους εύχονται να λαμβάνουν μέρος και στο μέλλον σε τέτοιου είδους εποικοδομητικά προγράμματα, καθώς και σε εκπαιδευτικές επισκέψεις που τους οπλίζουν με νέες εμπειρίες και ανεξίτηλες γνώσεις!