Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο 4ο Γυμνασιο Τρικάλων “Γιώργος Σεφέρης”

Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και στο 4ο Γυμνασιο Τρικάλων “Γιώργος Σεφέρης” είχαν τη χαρά να φιλοξενήσουν διαδικτυακά την κ. Ξένια Ελευθερίου, διδάκτορα του ΑΠθ, συγγραφέα του βιβλίου “Η Δημοσια ιστορία ως συγκρουσιακό θέμα: το Ολοκαύτωμα των Ελληνων Εβραίων στο διαδικτυο”, οργανώτρια και παρουσιάστρια πολλών σεμιναρίων για το Ολοκαύτωμα.
Οι μαθητές της Γ τάξης του σχολείου ενημερώθηκαν για την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για τους Έλληνες Εβραίους που μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς, στην Τρεμπλίνκα, στο Μαουτχάουζεν, στο Νταχάου και στ’ αλλα στρατόπεδα, για τα παιδιά θύματα του Ολοκαυτώματος, για τα βασανιστήρια που υπέστησαν. Άκουσαν μαρτυρίες επιζησάντων και διαπίστωσαν ότι τα θύματα του ναζισμού δεν ήταν μόνο Εβραίοι, αλλά και Ρομά, ανάπηροι, ομοφυλόφιλοι, κομμουνιστές….
“Ευχαριστούμε πολύ την κ. Ξένια Ελευθερίου για την αποδοχή της πρόσκλησης και για τον χρόνο που αφιέρωσε για να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της στους μαθητές μας και το συνάδελφο Κώστα Μιχαλάκη που μεσολάβησε για να έχουμε την Ξένια κοντά μας και φυσικα συμμετείχε στην εκδήλωση, κάνοντας μια μικρή εισαγωγή και δίνοντας στους μαθητές του μεγάλη χαρά!
Αξιζει να σημειωθεί ότι το σχολείο μας σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο έχει αναλάβει το πρόγραμμα Butterfly project. Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι συναδελφοι Ράμπια Δέσποινα και Κώστας Μιχαλάκης” αναφέρει η διευθύντρια του Σχολείου Αθανασία Τσιουτινού.