Διατροφή το καλοκαίρι – Τι να προσέξουμε στον καύσωνα – Tips από την διατροφολόγο Μαρίνα Μπουρδάκη

Με τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας μας. Στην εκπομπή «Ραδιοζυγοστάθμιση στην Ενημέρωση» στον Ράδιο Ζυγός, η κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος Μαρίνα Μπουρδάκη έδωσε πολύτιμες συμβουλές για τη σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με έμφαση στον καύσωνα αλλά και στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών στην εμμηνόπαυση.

Tips για διατροφή το καλοκαίρι από την διατροφολόγο Μαρίνα Μπουρδάκη by Vivi

Ενυδάτωση: το Α και το Ω του καλοκαιριού
«Πολλοί ξεχνάνε να πιουν νερό όταν δεν διψούν, αλλά αυτό είναι λάθος», ανέφερε η κα Μπουρδάκη. «Το καλοκαίρι χρειάζεται να καταναλώνουμε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, ακόμα και χωρίς αίσθημα δίψας.» Το νερό βοηθά στην αποφυγή της αφυδάτωσης, προστατεύει από την κόπωση και διατηρεί σε ισορροπία τη θερμοκρασία του σώματος.
Φρούτα, λαχανικά και δροσερές γεύσεις
Φρούτα όπως το καρπούζι και το πεπόνι, αλλά και λαχανικά όπως το αγγούρι και η ντομάτα, είναι ιδανικά. Προσφέρουν ενυδάτωση, φυτικές ίνες και πολύτιμες βιταμίνες. Η κ. Μπουρδάκη προτείνει δροσερές σαλάτες με πρωτεΐνη (π.χ. κοτόπουλο, τόνο, αυγό) και μικρά, ελαφριά γεύματα μέσα στην ημέρα. «Το καλοκαίρι η όρεξη είναι πιο περιορισμένη. Ας επιλέξουμε κάτι θρεπτικό που να μας δροσίζει και να μας χορταίνει.»
Τι αλλάζει στην εμμηνόπαυση
«Η εμμηνόπαυση φέρνει αλλαγές στο σώμα – μειωμένος μεταβολισμός, αύξηση του λίπους, εξάψεις, κατακράτηση υγρών. Όλα αυτά μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με σωστή διατροφή», τόνισε η κα Μπουρδάκη. Προτείνει τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D (π.χ. γαλακτοκομικά, μικρά ψάρια, πράσινα λαχανικά), ενώ επισημαίνει τη σημασία των φυτικών ινών και της μέτριας πρόσληψης αλατιού.
Mini Tips από τη Μαρίνα Μπουρδάκη: