Οι αλλαγές στο στήθος σας μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ανησυχία. Αυτό είναι κατανοητό.
Αλλά δεν είναι όλες οι αλλαγές του μαστού αποτέλεσμα καρκίνου του μαστού.
Οποιαδήποτε συμπτώματα στο στήθος, όπως εξόγκωμα στο στήθος, εκκρίσεις από τη θηλή ή πόνος στο στήθος, θα πρέπει να αξιολογούνται από γιατρό. Εάν διαγνωστεί ως καλοήθης, σημαίνει ότι δεν είναι καρκίνος.
Τα μη καρκινικά συμπτώματα του μαστού είναι γνωστά ως καλοήθης νόσος του μαστού.
Ορισμένες περιπτώσεις καλοήθους νόσου του μαστού ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια κάποιας προληπτικής μαστογραφίας.
Κάποια μπορεί να τα ψηλαφίσετε στο σπίτι. Για οποιοδήποτε εξόγκωμα ή συμπτώματα που αισθάνεστε στο σπίτι, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας για μια λεπτομερή εξέταση.
Εάν υπάρχουν ευρήματα σε μαστογραφία, εκείνος θα αποφασίσει εάν απαιτείται πρόσθετη απεικόνιση.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια άλλη μαστογραφία για την λήψη περισσότερων εικόνων του σημείου και ένα υπερηχογράφημα του μαστού.
Συχνά, μπορούμε να προσδιορίσουμε εάν η αιτία είναι καλοήθης ή όχι, απλά και μόνο μέσω της απεικόνισης. Άλλες φορές μπορεί να χρειαστεί βιοψία.
Τα καλά νέα είναι ότι η καλοήθης νόσος του μαστού δεν είναι καρκίνος. Ωστόσο, ορισμένες καλοήθεις παθήσεις του μαστού χρειάζονται θεραπεία και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στο μέλλον.
Ακολουθούν μερικοί συνήθεις τύποι καλοήθους πάθησης του μαστού:
Ινοαδένωμα
Τα ινοαδενώματα είναι ο πιο κοινός καλοήθης όγκος στον μαστό. Κατά κανόνα προκύπτουν σε άτομα ηλικίας 15-35 ετών. Συχνά εμφανίζονται ως ένα σφιχτό, στρογγυλό, λείο και ελαστικό εξόγκωμα στήθους σε κάποια εξέταση μαστού.
Πολλά ινοαδενώματα αντιμετωπίζονται ακολουθώντας επαναλαμβανόμενους υπερήχους. Δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στο μέλλον.
Κύστη μαστού
Μερικές φορές, στο στήθος μπορεί να αναπτυχθούν κύστεις. Οι κύστεις είναι μάζες γεμάτες υγρό. Μπορούν να εμφανιστούν ως εξογκώματα που ανακαλύπτονται με ψηλάφηση του μαστού ή με μαστογραφία.
Δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα, αλλά οι κύστεις που μεγαλώνουν μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και ευαισθησία στο στήθος.
Είναι μια σχετικά ποινή πάθηση σε γυναίκες 35-60 ετών και μπορεί να αυξομειώνονται με τους εμμηνορροϊκό κύκλο. Οι κύστεις του μαστού δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μαστίτιδα
Πρόκειται για φλεγμονή του ιστού του μαστού, που προκαλείται από φραγμένους αγωγούς γάλακτος ή βακτήρια στο στήθος.
Επηρεάζει συνήθως γυναίκες που θηλάζουν, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες που δεν θηλάζουν.
Η φλεγμονή οδηγεί σε πόνο στο στήθος, πρήξιμο, ζεστασιά και ερυθρότητα στο σημείο. Η μαστίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και αναλγητικά. Δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
Θηλώμα
Το θηλώμα είναι μια ανάπτυξη σε κάποιον γαλακτοφόρο πόρο και μπορεί να παρουσιαστεί ως έκκριμα από την θηλή.
Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως ένα μικρό εξόγκωμα πίσω ή δίπλα από την θηλή. Μια βιοψία θα καταδείξει εάν τα θηλώματα πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς μερικές φορές μπορεί να περιέχουν άτυπα κύτταρα που δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Η θεραπεία εξαρτάται επίσης από το μέγεθος ενός θηλώματος, ειδικά εάν υπάρχουν πολλαπλά εξογκώματα ή εάν προκαλούν συμπτώματα.
Μπορεί να συστηθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των θηλωμάτων.
Άτυπη υπερπλασία
Αυτός ο τύπος καλοήθους νόσου του μαστού διαγιγνώσκεται με βιοψία μαστού ενός μη φυσιολογικού ευρήματος που εντοπίζεται σε σχετική εξέταση ή απεικόνιση μαστού.
Είναι μια συσσώρευση μη φυσιολογικών κυττάρων στους γαλακτοφόρους πόρους ή στους λοβούς του μαστού. Η άτυπη υπερπλασία δεν είναι καρκίνος, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Για τον λόγο αυτό, μερικές φορές η περιοχή αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση. Συχνά, συνιστώνται εντατικοί έλεγχοι για καρκίνο του μαστού και φάρμακα για την μείωση του σχετικού κινδύνου.
Προσοχή
Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος πρέπει να την αναφέρετε στον γιατρό σας.
Επιπλέον, μια ετήσια φυσική εξέταση είναι ένας καλός τρόπος για να ελέγχετε τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr
πηγή :https://www.giatros-in.gr/2023/03/30/ta-exogkomata-karkinos-mastoy-kaloithis-nosos-mastoy/