De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες, του Στέλιου Χαλκίτη

"...καμιά βεβαιότητα δεν είναι οριστική, δεν υπάρχουν βεβαιότητες οριστικές και αταλάντευτες..."  σελ. 441

Το βιβλίου του Στέλιου Χαλκίτη με τίτλο «De Profundis, Aναμάρτητοι Ερωτες» (εκδόσεις ΠΗΓΗ) είναι μια μυθιστορηματική κατάδυση στις ψυχές των ανθρώπων.Παρουσιάζει μέσα στις σελίδες του τις στεβλώσεις στις κοινωνικές συμβάσεις, ανατρέπει παραδοχές και φιλοδοξεί να προβληματίσει με σκοπό να αναθεωρήσουμε βεβαιότητες.

Δύο σφοδροί έρωτες και μια δυνατή φιλία συμμαχούν ενάντια στις δυνάμεις της γενετικής και του πεπρωμένου και εκτροχιάζουν ότι φαινόταν να κινείται σε τροχιές παγιωμένες και αναπότρεπτες. Οι σχέσεις που αναζητούν τα δύο ζευγάρια είναι σχέσεις χωρίς υποκρισία με απόλυτη ειλικρίνεια. Είναι δίκαιοι απεχθάνονται την προσποίηση και αναζητούν την αγάπη. Έρωτες που μεγαλουργούν, όχι μόνο αναμάρτητοι αλλά και ευεργετικοί.

Στο «καταφύγιο», κοντά στο τριζοβόληµα της φωτιάς, στον ήχο της βροχής και στης άνοιξης τις αύρες, ανδρώθηκε η φιλία του Μητροπολίτη Νικόλαου µε τον άθεο µηχανικό Κορνήλιο Βερόνη, µια καθαρή συναναστροφή, απαλλαγµένη από µικρότητες και φθηνές παραστάσεις αποκριάτικου βίου. Σε πλούσιο αφηγηµατικό χρόνο, µε εικονοπλασία επενδεδυµένη µε βάθος πνευµατικό, µια δικαστής κάνει βουτιά στα άδυτα του συναισθήµατος, εµπλέκοντας στον παράξενο έρωτα τον κραταιό Μητροπολίτη ο οποίος καταφεύγει –κατά την ανατρεπτική τους συµπόρευση– στις άγνωστες συµπαντικές στιγµές του Ιησού και της Μαγδαληνής που αναδύονται µέσα από τα µυστικά Τετράδια του γερο-Πιτσιρίκου. Τετράδιο τέταρτο, σελίδα τριάντα µία: Είχαν αποµακρυνθεί… «Γιατί, Κύριέ µου, αφήνεις να Σε σταυρώσουν;» ψιθύρισε µε απόγνωση. «Τυπώνω Μαρία στο σώµα µου αυτά που δεν λέγονται». «Και τι θα κερδίσεις, Βασιλιά µου;» «Πολλές φορές Μαρία, δεν έχει σηµασία πόσα κέρδισες, αλλά πόσα δεν έχασες. Κι εγώ ετοιµάστηκα για να τα δώσω όλα. Στύβω τις πέτρες και µατώνω»… Η Άσπεργκερ αδελφή του Μητροπολίτη, αμείλικτα προκλητική, δηλώνει παρούσα και πλέκει στον κόσμο της το όνειρο µε την πραγματικότητα, µε απεγνωσμένη γενναιότητα και µε πολεμική διάθεση ενάντια στην ανθρώπινη αλλοτρίωση. Και ο συγγραφικός προβολέας ανάβει για να φωτίσει την Ψυχανάλυση παράλληλα και τη ζωή των άλλων ολοζώντανων χαρακτήρων, που υπόσχονται να μιλήσουν σε συλλεκτικές στιγμές, να ανατρέψουν βεβαιότητες, να υποτάξουν τις εκατονταρχίες του ψεύδους και να αφήσουν τη βροχή να συνοδεύει το παράπονό τους.

[Aπό το οπισθόφυλλο του βιβλίου]

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εκδόσεις: Πηγή

Αριθμός σελίδων: 444

Έτος έκδοσης: 2016

Κριτικές για το βιβλίο

Ο κ. Παναγιώτης Δόικος, Αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφίας (Α.Π.Θ.) γράφει…

Μέσα στην ατμόσφαιρα που δημιουργείται από την ορμή της επαφής ανάμεσα στην ιερότητα και τον αισθησιασμό, ο άντρας, από τον χώρο της εκκλησίας, και η γυναίκα, λειτουργός της δικαιοσύνης, αισθάνονται τον έρωτά τους να φλέγεται αλλά και να εξυψώνεται καθώς ανασαίνει τα ίχνη του μυστηρίου που αναδύεται από τη θέρμη της συνάντησης μεταξύ του Ιησού και της Μαγδαληνής. Το γενναίο ζευγάρι αγγίζεται ολοένα με το συνταρακτικό του αρχέτυπο, και η ιστορία τους μας συνεπαίρνει καθώς η τέχνη του Χαλκίτη την οδηγεί με σοφία και πάθος από τα εξωτερικά τοπία της στα άδυτα του σύμπαντος και της καρδιάς μας.

Η κα. Μαρία Τριανταφυλλίδου, αρχιτέκτονας – μουσειολόγος, διευθύντρια διοίκησης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, γράφει …

Ομολογώ ότι και με αυτό το βιβλίο ο Στέλιος Χαλκίτης μου επιφύλαξε εκπλήξεις! Πολλές!

Δύσκολα πράγματα, που συνήθως αποφεύγουμε να θίξουμε, βρίσκει τρόπο να αναδείξει δίνοντας τον λόγο στον ορθολογισμό των ηρώων του. Τίθενται τα θέματα το ένα μετά το άλλο, ζόρικα, σκληρά ενίοτε, δυσεπίλυτα… «…Αχ φτωχοί μου άνθρωποι, […] μακάρι να μπορούσα να σας μεταγγίσω όσα κατάλαβα και όσα έμαθα για τη ζωή, να μιλήσω για τα μυστικά της…» Αλλά… μια υπόσχεση χαμογελάει αινιγματικά σε μια γωνία! «…θα είμαι εδώ για σας, θα σας νοιάζομαι»!

Η κα. Έντιθ Ζέλλερ, Δικαστής, Πρόεδρος AEAJ (Ένωση  Ευρωπαίων Διοικητικών Δικαστών) γράφει…

Είναι μια ιστορία που ιχνηλατεί στα μύχια της καρδιάς. Η γραφή χαρακτηρίζεται από ένταση, δύναμη και βάθος νοήματος.  Ο συγγραφέας αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της ανθρώπινης φύσης και τις όψεις της κοινωνίας με τρόπο υπέροχο. ‘Ένα μυθιστόρημα εξαιρετικά γραμμένο που συνδέει άμεσα την ψυχή και τον νου. Απεικονίζει τέλεια και εντοπίζει τα θεμελιώδη ζητήματα της ζωής, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά για την εκπλήρωση δικαστικών καθηκόντων. Διαβάζεται απνευστί.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Χμ, τι μυστήριο αυτός ο άνθρωπος! Δεν έχει τον Θεό του, δεν έχει ούτε τον διάολό του, δεν τον συναντάς ποτέ, ένα αλλόκοτο πλάσμα που αναρωτιέσαι αν είναι εκ του κόσμου τούτου ή αν έπεσε από κάπου ή μεταλλάχτηκε, δεν βρίσκω λέξεις να πω τα χειρότερα γι’ αυτόν, θυμάμαι έναν ανόητο που αγαπούσε, λέει, τα φυτά, γιατί καθώς φύσαγε ο άνεμος του κάνανε μικρές υποκλίσεις, και, επίσης, δεν βρίσκω κάτι αντάξιο να περιγράψω τη δόξα του ανθρώπου που τον άκουσα να λέει: «Και όμως, ζω με την ελπίδα, και ελπίζω, και φοβάμαι• είμαι άνθρωπος» «

«Είμαστε σαν μολύβια στο κουτί τους, σαν τα φύκια της ακτής, σαν πέτρες μιας καλοφτιαγμένης πλινθοδομής, σαν τακτοποιημένος σκουπιδότοπος, σαν την ανάσα του νεκρού. Αν δεν κινηθούμε στις οριογραμμές, είναι σαν να μην υπάρχουμε, σαν να μην ζήσαμε ποτέ. Εκεί, στις παρυφές των αισθήσεων και των συναισθημάτων, μεταπηδάς ασυναίσθητα και συνάμα πρόθυμα από το απολύτως ηθικό στο αμέσως ανήθικο· εκεί μπορείς να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Αυτοί που δεν λοξοπατούν βαδίζουν σε προσημειωμένα βήματα.»

Ο συγγραφέας

Ο Στέλιος Χαλκίτης γεννήθηκε στην Κάλυµνο όπου ζει, εργάζεται και συγγράφει. Κατά τη διάρκεια των εγκύκλιων σπουδών του, αλλά και αργότερα, σε µια προσπάθεια να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές του ανησυχίες, ταξίδεψε σε Ινδίες, Θιβέτ, Ιµαλάια, Άγ. Όρος κ.λπ. Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε σε ελληνικές εφηµερίδες για πολιτικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά θέµατα, υποστηρίζοντας µε θέρµη τα ανθρώπινα δικαιώµατα, την ισότητα των γυναικών και την ισότητα εν γένει, όπως και την ανάγκη αναθεώρησης πάσης φύσεως βεβαιοτήτων. Συχνά προσκαλείται σε πνευµατικά ιδρύµατα, φιλοσοφικά συµπόσια ή άλλες εκδηλώσεις όπου δίνει διαλέξεις φιλοσοφικού ή ψυχολογικού χαρακτήρα που τυγχάνουν µεγάλης αποδοχής από το ευρύ κοινό και µέλη της πανεπιστηµιακής κοινότητας.

Κυκλοφορούν τα βιβλία του «Μάργκινους Μόριους», «Ο Λούσηρος», «Ante Tractatum Φιλοσοφικές Σημειώσεις», που διδάσκεται στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και «De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες», με το πρώτο από αυτά να έχει κάνει ήδη δεύτερη έκδοση στην Ελλάδα και αγγλική έκδοση, «Marginus Morius», στη Μεγάλη Βρετανία.

Επίκειται η έκδοση ενός θεατρικού έργου. Επίσης, σε αναµονή βρίσκονται ένα ακόµα µυθιστόρηµα, µια φιλοσοφική πραγµατεία και δυο φιλοσοφικά δοκίµια. Ο συγγραφέας Στέλιος Χαλκίτης είναι Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Μέλος της Συντακτικής Επιστηµονικής Επιτροπής του περιοδικού Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας Substantia Philosophica.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ