Η Χαβάη θέλει να επιβάλλει νέο τέλος στους παραθεριστές για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τον περιορισμό του υπερτουρισμού
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Λαχάινα, η Χαβάη ειναι το νέο δημοφιλές θέρετρο που προτείνει τουριστικό φόρο που σχετίζεται με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Οι προορισμοί διακοπών σε όλο τον κόσμο επαναξιολογούν τον ρόλο που διαδραματίζουν οι τουρίστες στις κοινότητές τους και το κόστος που συνεπάγεται ο υπερτουρισμός για τους περιορισμένους φυσικούς πόρους, με ορισμένα διάσημα θέρετρα να επιβάλλουν νέα τέλη για τους επισκέπτες. Η Χαβάη, η οποία υποδέχθηκε περισσότερα από 9,5 εκατομμύρια πέρυσι, είναι η τελευταία που εξέτασε ένα τουριστικό τέλος που θα διατεθεί όπως λένε οι εμπνευστές του στην προστασία των παραλιών και την πρόληψη των πυρκαγιών.
Η Χαβάη χρειάζεται τους τουρίστες καθώς το Μάουι αναρρώνει από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Λαχάινα που σκότωσαν τουλάχιστον 100 ανθρώπους πέρυσι. Ο αριθμός των επισκεπτών έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, όπως και οι τουριστικές δαπάνες σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με κρατική έκθεση.
Η Ελλάδα και η Νέα Ζηλανδία είναι μεταξύ των προορισμών που χρεώνουν πλέον στους τουρίστες τον λεγόμενο φόρο κλίματος, ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 100 δολάρια. Αυτόν τον μήνα, το Μπαλί άρχισε να χρεώνει όλους τους ξένους τουρίστες ένα τέλος 10 δολαρίων για να προωθήσει τον πιο βιώσιμο τουρισμό. Αυτή την άνοιξη, η Βενετία θα χρεώσει ένα ημερήσιο κόστος για την καταπολέμηση του υπερτουρισμού και των περιορισμένων ημερήσιων ταξιδιών.
Άλλοι λένε ότι οι τουρίστες θα ήταν πιο δεκτικοί σε ένα τέλος που ωφελεί άμεσα τα κρατικά πάρκα και τις παραλίες που επισκέπτονται. Λίγοι αναμένουν ότι το «χαράτσι» θα αποτρέψει τους ταξιδιώτες από το να έρθουν στη Χαβάη.