Χαρούπι: Πώς τρώγεται – Οφέλη, ιδιότητες, θερμίδες και αντενδείξεις

Γνωστό για την ελαφρώς γλυκιά και ξηρή γεύση του, το χαρούπι είναι δημοφιλές μεταξύ εκείνων που αναζητούν ένα υποκατάστατο του κακάο χωρίς καφεΐνη και με χαμηλά λιπαρά.

 

Αυτό το άρθρο περιγράφει τι ακριβώς είναι το χαρούπι, τα διατροφικά του στοιχεία, τα οφέλη και τις πιθανές του παρενέργειες στην υγεία, καθώς και πώς να το χρησιμοποιήσετε στη διατροφή σας.

Τι είναι το χαρούπι

Το χαρούπι προέρχεται από τους καρπούς της χαρουπιάς (Ceratonia siliqua), ένα δέντρο οσπρίων που συναντάται στην περιοχή της Μεσογείου. Οι καρποί του θυμίζουν φασόλια και συνήθως αποξηραίνονται και αλέθονται σε λεπτή σκόνη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές ως υποκατάστατο της σκόνης κακάο.

Μορφές χαρουπιού:

  • Χαρούπι σε σκόνη: Χρησιμοποιείται σε γλυκά, smoothies και κάποια ποτά.
  • Τσιπς χαρουπιού: Είναι από σκόνη χαρουπιού και αποτελούν εναλλακτική λύση στα τσιπ σοκολάτας.
  • Σιρόπι χαρουπιού: Φυσικό γλυκαντικό από βρασμένους καρπούς χαρουπιάς.

Χαρούπι: Διατροφικό προφίλ

Θρεπτικό στοιχείο Ποσότητα ανά 2 κουταλιές της σούπας (12 g) χαρουπιού σε σκόνη % Ημερήσια Αξία (DV)
Θερμίδες 25
Πρωτεΐνη 0,5 g 1%
Λίπος 0 g 0%
Υδατάνθρακες 11 g 4%
Φυτικές ίνες 5 g 20%
Ασβέστιο 42 mg 4%
Κάλιο 99 mg 2%

Χαρούπι: Οφέλη υγείας

Χαρούπι: Πιθανές παρενέργειες και αντενδείξεις

Αν και το χαρούπι είναι γενικά ασφαλές, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν:

Χαρούπι: Χρήσεις και πώς τρώγεται

Το χαρούπι είναι ευέλικτο και μπορεί να ενσωματωθεί στη διατροφή σας με διάφορους τρόπους:

Συχνές Ερωτήσεις

“Πώς συγκρίνεται διατροφικά το χαρούπι με τη σκόνη κακάο;”

 

Το χαρούπι είναι χαμηλότερο σε θερμίδες και λιπαρά, υψηλότερο σε φυτικές ίνες και φυσικά χωρίς καφεΐνη, ενώ το κακάο περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, αλλά περιλαμβάνει καφεΐνη και θεοβρωμίνη.

 

“Είναι το χαρούπι κατάλληλο για άτομα με διαβήτη;”

Ναι, το χαρούπι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας το μια καλύτερη εναλλακτική λύση σε γλυκές λιχουδιές για άτομα που διαχειρίζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

“Ποιες είναι μερικές παραδοσιακές χρήσεις του χαρουπιού;”

Το χαρούπι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως φυσικό γλυκαντικό σε πολιτισμούς της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Αποτλεέι βασικό συστατικό σε παραδοσιακά επιδόρπια και σνακ κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών όπως το Lag BaOmer.

“Μπορεί το χαρούπι να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους;”

Η υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες προάγει τον κορεσμό και υποστηρίζει την υγιή πέψη, καθιστώντας το μια χρήσιμη προσθήκη στις δίαιτες διαχείρισης βάρους.

Σύνοψη

Το χαρούπι είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς καφεΐνη εναλλακτική λύση στη σοκολάτα με μια σειρά από οφέλη για την υγεία: από τη βελτίωση της πέψης έως την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και των οστών. Αν και γενικά είναι ασφαλές, είναι σώφρον να καταναλώνετε χαρούπι με μέτρο, για να αποφύγετε πιθανές πεπτικές ενοχλήσεις.

Πηγές: healthline.com, webmd.com, medicalnewstoday.com, chabad.org

πηγή :https://www.giatros-in.gr/xaroypi-pos-trogetai-ofeli-idiotites-thermides-kai-antendeikseis/