Σε έκταση 2000 στρεμμάτων στις πλαγιές του Κόζιακα εκτρέφονται 120 βουβάλια από την οικογενειακή επιχείρηση
Της Βιβής Μαργαρίτη
Μπορεί οι ίδιοι να το χαρακτηρίζουν ως το “πονηρότερο ζώο” στο οικοσύστημα και να έχουν επανειλημμένως ξεγελαστεί από τα τερτίπια του, αλλά την ίδια στιγμή, και παρά τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, οι Έλληνες εκτροφείς βουβαλιών εξακολουθούν να πιστεύουν ακράδαντα στα πολλαπλά οφέλη της βουβαλοτροφίας που αποδεικνύεται μία ασχολία με προοπτική υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Tα προϊόντα του βουβαλιού (γάλα και κρέας) γίνονται «ανάρπαστα» εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, προσφέροντας ικανοποιητικό εισόδημα στους εκτροφείς. Μία φάρμα εκτροφής βουβαλιών διατηρεί οικογένεια στο Δενδροχώρι Τρικάλων τα μέλη της οποίας είχαν τη διορατικότητα να καταλάβουν πως τα προϊόντα που παράγονται από τα βουβάλια θα ενταχθούν στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών στην Ελλάδα.
Η φάρμα εκτροφής βουβαλιών στο Δενδροχώρι Τρικάλων είναι μια σύγχρονη μονάδα εκτροφής του ελληνικού νεροβούβαλου και παραγωγής προϊόντων βουβαλίσιου κρέατος σε έκταση 2000 στρεμμάτων στις πλαγιές του Κόζιακα. Η φάρμα είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 2012.
Συνηθίζουμε να λέμε ότι στην Ελλάδα της κρίσης επιβιώνουν εκείνοι που έχουν έξυπνες ιδέες που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα κι ως εκ τούτου οι επιχειρήσεις που επιβιώνουν είναι εκείνες που στήνονται σε αυτή τη βάση.
«Στην Ελλάδα της κρίσης, ναι, υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους επιχειρήσεις γιατί το προϊόν είναι ντελικατέσεν, υγιεινό και λίγο αυτή τη στιγμή στην αγορά» υπογραμμίζει ο κ. Παλιούρας.
Μέσα σε αυτό το διάστημα η μονάδα αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και η δυναμικότητά της συνεχώς αυξάνεται. Στόχος της επιχείρησης είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της δυναμικότητάς της και η ανάπτυξη δικτύου συνεργατών σε όλη την Ελλάδα. Κύριοι συνεργάτες της επιχείρησης είναι κρεοπωλεία, εστιατόρια και καταστήματα ντελικατέσεν.
Τα ζώα της φάρμας είναι ελευθέρας βοσκής και εκτρέφονται βιολογικά. Το βουβαλίσιο κρέας όπως και το γάλα έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα κοινά βοοειδή. Από την άλλη η περιεκτικότητα του βουβαλίσιου κρέατος σε λίπος είναι η χαμηλότερη όλων των ζώων.
Η κύρια παραγωγή της μονάδας είναι το λουκάνικο καθώς και το νωπό βουβαλίσιο κρέας.
Πρόκειται για ένα προϊόν που δεν είναι ευρέως διαδεδομένο, αλλά που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην ελληνική αγορά. «Υπάρχει μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο κόσμος μου τηλεφωνεί και θέλει να αγοράσει κρέας κι άλλα προϊόντα. Το πρόβλημα είναι ότι ο αριθμός των ζώων είναι περιορισμένος. Η φάρμα αποτελείται από 120 βουβάλια από τα οποία τα 75 είναι μητέρες, θηλυκά που λέμε, τα υπόλοιπα είναι μικρά βουβάλια, που όταν παχύνουν πάνε για σφάξιμο» επισημαίνει ο κ. Παλιούρας.
Από τα βουβάλια παράγεται μία σειρά προϊόντων. Ποια είναι όμως εκείνα με τη μεγαλύτερη ζήτηση; Οι καταναλωτές προτιμούν το κρέας τους και τα λουκάνικα και πολλοί με ρωτούν για το γάλα τους. Η φάρμα αυτή τη στιγμή δεν είναι γαλακτοπαραγωγής γιατί το γάλα είναι λίγο και το πίνουν τα βουβαλάκια» εξηγεί.
Σε τι υπερέχει το βουβαλίσιο κρέας και γάλα
Τα δε προϊόντας τους είναι ιδιαίτερης διατροφικής αξίας. Το κρέας του βουβαλιού είναι θρεπτικό, με χαμηλά ποσοστά χοληστερόλης και λίπους.
Σε σύγκριση με τα κρέατα των υπόλοιπων ζώων φαίνεται να υπερέχει και πάλι:
Σχετικά με τους νεροβούβαλους
Οι νεροβούβαλοι ήρθαν στην Ελλάδα όπως λέγεται από την Ασία και συγκεκριμένα την περίοδο της εκστρατείας του Ξέρξη. Οι στρατιώτες τους προτιμούσαν γιατί ήταν πολύ δυνατά και ανθεκτικά ζώα και χρησίμευαν στις μεταφορές. Σύμφωνα πάντα με την ιστορία, κάποια στιγμή δέχθηκαν επίθεση από λιοντάρια ή άλλα άγρια ζώα την στιγμή που οι στρατιώτες μετέφεραν προμήθειες διασχίζοντας τον ποταμό Στρυμόνα και τα βουβάλια σκόρπισαν. Σιγά σιγά οι Έλληνες τα συγκέντρωσαν, τα εξημέρωσαν και άρχισαν να τα χρησιμοποιούν τόσο για τις μεταφορές, όσο για τις γεωργικές εργασίας, το κρέας, το γάλα και τα προϊόντα τους.
Το 2004 ιδρύεται ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδος (Κ.Σ.Β.Ε) με στόχο την γενετική βελτίωση και προώθηση των ελληνικών Βουβαλιών στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος αρχικά και στην συνέχεια σε όποιες περιοχές υπάρχει βουβαλοτροφία. (http://www.greekwaterbuffalo.gr/vouvali/plhthysmos-2004-2011.html) Έτσι ενώ το 2004 είχαν καταγραφεί 1012 βούβαλοι μέχρι το 2011 ο αριθμός τους είχε περάσει τους 3000 και προστατεύονται επειδή θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση και προστατεύονται από την σύμβαση Ραμσάρ.