Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι (το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου)

Τη συνταγή μας έστειλε η Αργυρώ Νίκου

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

1 κιλό φιλέτο παστού μπακαλιάρου

1- 1,5 κούπα αλεύρι

1 κούπα ανθρακούχο νερό

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο

Ξαλμύρισμα

Η ποσότητα του μπακαλιάρου, εξαρτάται από τα άτομα που θα σερβίρουμε. 1 κιλό φιλέτου βγάζει 7-8 κομμάτια. Οπότε αναλόγως προσαρμόζουμε και τα υλικά για το κουρκούτι.

Τραβάμε και βγάζουμε την πέτσα του μπακαλιάρου. Κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια και τα ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό. Τον βάζουμε σε μία μεγάλη λεκάνη ή κατσαρόλα, σκεπάζουμε με νερό και αφήνουμε για περίπου 18-24 ώρες. Αλλάζουμε νερό κάθε 3 ώρες περίπου.Αφού ξαλμυριστεί τον στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Σ’ αυτό το στάδιο, αφαιρούμε τυχόν κοκαλάκια που μπορεί να έχει το φιλέτο μας ή αν δεν έχουμε πάρει φιλέτο, όλα τα κόκαλα και τα πτερύγια. Τον στραγγίζουμε και είναι έτοιμος για μαγείρεμα.

Κουρκούτι

Για το κουρκούτι, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ούζο και το νερό. Ανακατεύουμε καλά, ώστε να έχουμε έναν λείο και λίγο παχύρευστο χυλό.

Η ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από το πόσο πυκνό θέλουμε τον χυλό μας και οπότε πιο πυκνό και το πανάρισμά μας.

Αφήνουμε το χυλό να μείνει για περίπου 30΄, έτσι ώστε μετά να στέκεται καλά πάνω στα κομμάτια του μπακαλιάρου και να μην γλιστράει.

Τηγάνισμα

Πριν τηγανίσουμε τα κομμάτια ψαριού, τα αλευρώνουμε ελαφρά. Κατόπιν, τα βουτάμε μέσα στον χυλό και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (κατά προτίμηση αραβοσιτέλαιο με λίγο ελαιόλαδο) μέχρι να ροδίσουν και να ξεροψηθούν.

Κατά την διάρκεια του τηγανίσματος, δεν τα γυρνάμε συνεχώς και ούτε τα κουνάμε. Περιμένουμε να γίνουν από την μία μεριά και κατόπιν τα γυρνάμε από την άλλη. Με αυτό τον τρόπο δεν διαλύεται η κρούστα και δεν λερώνεται και το τηγάνι μας από κολλημένο χυλό.

Τα τοποθετούμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, ώστε να τραβήξει τα περίσσια λάδια και σερβίρουμε ζεστά με συνοδεία.