Ατελιέ Φώφη: Ένας χώρος υψηλής ραπτικής στην καρδιά της Θεσσαλίας ντύνει με χειροποίητα νυφικά και luxury ρούχα γυναίκες σε όλη την Ελλάδα (συνέντευξη)

Το Ατελιέ Φώφη για 30 και πλέον χρόνια συνεχίζει την παράδοση στο χώρο της υψηλής ραπτικής και παραμένει πιστό στη δημιουργία του χειροποίητου νυφικού, του luxury ρούχου (γάμου, βάφτισης κι άλλης ειδικής περίστασης), αλλά και ρούχων που ντύνουν τις καθημερινές μας εμφανίσεις. Σημασία στη λεπτομέρεια, τέλειο φινίρισμα, άψογη ραφή, άριστη ποιότητα των υλικών… Σχέδια μοναδικά, «κομμένα και ραμμένα» ανάλογα με το χαρακτήρα, το σωματότυπο, την εμφάνιση, το στυλ, αλλά και την αισθητική της κάθε γυναίκας, σχέδια που αντιπροσωπεύουν το προσωπικό γούστο της κάθε μίας  αλλά πάντα με τη φινέτσα και την υπογραφή του χειροποίητου.

Τα υπέροχα μοναδικά κεντήματα που δημιουργεί από πολύτιμα υλικά, κρύσταλλα ή ημιπολύτιμες πέτρες, καθώς και η αγάπη για το αντικείμενο είναι μερικά από αυτά που συνετέλεσαν και καθιέρωσαν την Φώφη Ζάχου και το Ατελιέ της ώστε η σφραγίδα της προσωπικής της εργασίας να αποτελούν εγγύηση για όλες τις ξεχωριστές εμφανίσεις.

Αυτός είναι κι ο λόγος που το πελατολόγιό της δεν έχει περιοριστεί στην περιοχή της Καρδίτσας μόνο, όπου είναι η έδρα της, αλλά η φήμη της έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα ντύνοντας με τις δημιουργίες της νύφες, μητέρες, κουμπάρες κι όχι μόνο, σε πολλά μέρη της χώρας.  

Πλέον, έχοντας την εμπειρία που απαιτείται, το Ατελιέ Φώφη έχει επεκτείνει το αντικείμενό του και στο κουστούμι, είτε πρόκειται για γαμπριάτικο, είτε για κάποια άλλη σημαντική στιγμή, ενώ στη γκάμα των δημιουργιών του είναι και το κάζουαλ ντύσιμο, αλλά και η μεταποίηση εκείνων των «καλών ρούχων» που μας έμειναν στην ντουλάπα και δεν ξέρουμε πως να τα αξιοποιήσουμε.

Κι αν αναρωτιέστε για τις τιμές; Εκείνο που μας διαβεβαιώνει η κ. Φώφη Ζάχου είναι ότι το χειροποίητο ρούχο κοστίζει πολύ λιγότερο από ό,τι το έτοιμο εμπορικό. Κι αυτό δεν μπορεί να είναι υπερβολή όταν ένα χειροποίητο νυφικό για παράδειγμα μπορεί να μας στοιχίσει για την αγορά του από 600 ως 1.000 ευρώ. Κόστος εξαιρετικά μικρό αν κάποιος αναλογιστεί ότι θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη δαντέλα, το ύφασμα, τα υπόλοιπα υλικά, το σχέδιο κ.α. για τη δημιουργία του νυφικού το οποίο δεν θα νοικιάσει αλλά θα αγοράσει.

Συναντήσαμε την κ. Ζάχου στο ατελιέ της στην Καρδίτσα και με τα επιχειρήματά της μας έπεισε ότι έχουμε πολλούς λόγους να προτιμούμε το χειροποίητο ρούχο υψηλής ραπτικής έναντι του έτοιμου εμπορικού…

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-κ. Ζάχου πότε ξεκινήσατε το… ταξίδι σας στον  κόσμο της υψηλής ραπτικής και το νυφικό σχέδιο;

-Είμαι πάνω από 30 χρόνια στο χώρο της ραπτικής με κατεύθυνση εξ’ αρχής στο ιδιαίτερο ρούχο και στο νυφικό.

-Τί ήταν εκείνο που σας έκανε να ασχοληθείτε με αυτό;

-Μεγάλωσα σε μία οικογένεια όπου το ντύσιμο αποτελούσε αποκλειστικά θέμα ποιότητας και νοοτροπίας. Από μικρή τα ρούχα μου (όπως και των γονιών μου) ήταν ραμμένα. Έτσι είχα πάντα την αίσθηση του ποιοτικού και μεγαλώνοντας ήθελα πάντα με ό,τι ασχοληθώ να είναι πολύ ποιοτικό. Η κλήση μου προς τη χειροτεχνία μου έδειξε το δρόμο προς την υψηλή ραπτική. Κάπως έτσι ασχολήθηκα με τη δημιουργία των ρούχων όπου πάντα έβαζα υψηλά στάνταρ ποιότητας στο υλικό, στο στήσιμο, στο σχέδιο…

Χρόνο με το χρόνο εμπλούτιζα τις γνώσεις μου παρακολουθώντας Σχολές κι εργαστήρια με αντικείμενο το σχέδιο, την αυξομείωση σχεδίου, την κοπτική ραπτική κ.α. Η δημιουργία αποτελούσε ανέκαθεν μέρος της καθημερινότητάς μου. Δεν σταμάτησα ποτέ να μαθαίνω πάνω στο αντικείμενό μου.

Το Ατελιέ Φώφη γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του και προσφέρει το δικό του δώρο στις μέλλουσες νύφες. Ράψτε το δικό σας νυφικό σε ό,τι στυλ επιθυμείτε σε τιμή που εντυπωσιάζει από 600 ως 1.000 ευρώ!!!

Άρχισα με το ρούχο και μετά (όταν πλέον μεγάλωσαν τα παιδιά μου και μπορούσα να έχω περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου) μεταπήδησα στο νυφικό που είναι πιο απαιτητικό.

Ξεκινώντας δειλά-δειλά από ένα μικρό ατελιέ έφτασα στο σημείο που είμαι σήμερα. Η  φήμη της δουλειάς μου εξαπλώθηκε γρήγορα κι έτσι έφτασα σύντομα να έχω πελάτισσες πέρα από τα όρια του νομού της Καρδίτσας όπου βρίσκεται η έδρα μου σε όλη την Ελλάδα.

Στα τόσα χρόνια της καριέρας μου ανέλαβα να ντύσω νύφες και να δημιουργήσω βραδινά ρούχα σε πόλεις όπως είναι η Αθήνα, τα Τρίκαλα, η Λάρισα, ο Βόλος, η Κοζάνη, οι Σέρρες κ.α. και να γνωρίσω σημαντικούς ανθρώπους που δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα γνώριζα μέσα από τη δουλειά μου.

-Μου μιλάτε με πάθος για τη δουλειά σας. Θα λέγατε ότι αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής σας;

-Η δουλειά μου είναι ταυτόχρονα και το χόμπι μου. Είναι στοιχείο της ταυτότητάς μου, όπως είναι η ιδιότητα της συζύγου και της μητέρας. Εκείνο που με χαρακτηρίζει είναι η τελειομανία. Θέλω με ό,τι καταπιάνομαι να είναι τέλειο για αυτό κι επιλέγω να τα κάνω όλα μόνη μου.  Από το σχέδιο και την τεχνική μέχρι την υλοποίηση.

– Τί είναι αυτό που κάνει το ατελιέ σας να ξεχωρίζει;

-Νομίζω ότι αυτό που καταφέρνω είναι να «πιάνω το σφυγμό» της νύφης, να κάνω εικόνα αυτό που μου περιγράφει ότι θα ήθελε. Με την εμπειρία έχω αποκτήσει ένα πλεονέκτημα: Πέρα από οποιαδήποτε σχέδια «διαγράφω το σωματότυπο» και ράβω τα κομμάτια πάνω του έχοντας αυτό ως προτεραιότητα. Έτσι, το κάθε μου ρούχο προσαρμόζεται και ντύνει άψογα εκείνον για τον οποίο σχεδιάζεται.

Είστε λάτρεις του ραμμένου ρούχου και θα το επιθυμούσατε και στην καθημερινότητα σας; Το Ατελιέ Φώφη αγκαλιάζει όλη την γκάμα του απλού-καθημερινού ρούχου για μικρές και μεγάλες κυρίες όπως ταγιέρ, κουστούμι, παλτό, πουκάμισο, φούστα, παντελόνι, διότι η ποιότητα η καλή ραφή και γενικά μια όμορφη και κομψή εμφάνιση δεν αφορά μόνο σημαντικές στιγμές.

-Δημιουργείτε ρούχα ραμμένα κομμάτι, κομμάτι, σε δικά σας σχέδια, με υλικά που επιλέγετε πολύ προσεκτικά και είναι άκρως ποιοτικά και χειροποίητα;

-Δεν θα μπορούσατε να το περιγράψετε καλύτερα.

-Τί θα συμβουλεύατε μία μέλλουσα νύφη για την επιλογή του νυφικού της;

-Συνήθως όλες οι γυναίκες σαν κορίτσια έχουν φανταστεί το νυφικό τους. Η συμβουλή μου είναι να ακολουθήσουν αυτό το παιδικό τους όνειρο και με μεγάλη μου χαρά να συμβάλλω στην υλοποίησή του.

Ατελιέ Φώφη

Υπεύθυνη: Ζάχου Φωτεινή

Διεύθυνση: Χαρ. Φλωράκη 13-15, (πρώην Κουμουνδούρου κοντά στο 5ο Δημοτικό), Καρδίτσα

Τηλ: 24410 73541 – Κιν: 6946 421510

-Πέρα από το νυφικό δημιουργείτε βραδινά ρούχα. Έχετε ντύσει δεκάδες γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια. Οι σύγχρονες γυναίκες επιλέγουν να ράψουν τα ρούχα τους; Το χειροποίητο ρούχο έχει αρχίσει να ξαναβρίσκει το χώρο που του αναλογεί;

-Οι σύγχρονες γυναίκες είναι γυναίκες με άποψη και ξέρουν τι θέλουν, οπότε το ραμμένο ρούχο καθρεφτίζει κομμάτι από τα «θέλω» τους. Πιστεύω ότι το ραμμένο ρούχο πάντα θα υπερέχει και είναι πολύ θετικό ότι αρχίζει και ξαναμπαίνει στη γυναικεία νοοτροπία.

-Το ραμμένο ρούχο έχει θέση και στην καθημερινότητά μας;

-Είναι σαν να με ρωτούν: το μαγειρεμένο φαγητό έχει θέση στο καθημερινό τραπέζι; Για μένα σαφώς ναι.

-Ποιες ηλικίες συνήθως προτιμούν το χειροποίητο νυφικό ή ρούχο;

-Παλιότερα, θα λέγαμε ότι οι άνθρωποι έδιναν περισσότερη σημασία στην ποιότητα κι όχι στην ποσότητα, επομένως το ραμμένο ρούχο είχε την πρωτοκαθεδρία.  Αργότερα με τη βιομηχανική ανάπτυξη αυτό άλλαξε. Σήμερα, παρατηρούμε και πάλι μία στροφή προς την ποιότητα και το ραμμένο ρούχο στο οποίο στρέφονται όλες οι ηλικίες. Είναι άλλωστε μοναδικά όπως και η καθεμιά μας. Η ποιότητα δεν έχει ηλικία. Σε αυτό έχω καταλήξει μετά τα τόσα χρόνια της εμπειρίας μου.

-Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του;

-Πέρα από το συναισθηματικό κομμάτι της μοναδικότητας, δίνει την επιλογή των υλικών, τη δυνατότητα διορθωτικών παρεμβάσεων και την αποτύπωση της προσωπικότητας του ατόμου που το φοράει.

-Είναι ακριβό το χειροποίητο ρούχο;

-Το κόστος του χειροποίητου ρούχου, είτε πρόκειται για νυφικό και κουστούμι, είτε για βραδινό ή άλλο ρούχο διαμορφώνεται ανάλογα με το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί. Η τιμή του χειροποίητου σε σχέση με τα έτοιμα τα εμπορικά είναι πολύ πιο χαμηλή. Η αλήθεια είναι πως σε ό,τι αφορά στην ποιότητα δεν κάνω εκπτώσεις. Προτιμώ να είναι μικρότερο το κέρδος μου ή να μην αναλάβω ένα ρούχο παρά να παραδώσω μία πρόχειρη δουλειά. Πάνω από όλα βάζω την ποιότητα.

Το Ατελιέ Φώφη απευθύνεται σε εκείνους που αναζητούν την άριστη ποιότητα και είναι λάτρεις του άψογα φινιρισμένο ρούχου.

-Πόσο χρόνο παίρνει μέχρι να το παραδώσετε;

-Τα χρονοδιαγράμματα είναι ανάλογα των απαιτήσεων του κάθε ρούχου.

-Έχετε εντάξει πλέον και τη δημιουργία ανδρικού κοστουμιού στο εύρος της δουλειά σας. Ποιοι άντρες επιλέγουν να φορέσουν ένα χειροποίητο κοστούμι; Είναι ακριβό;

-Ναι, μετά το βραδινό ρούχο και το νυφικό ήρθε η ώρα και του κουστουμιού. Ένας άντρας που ξέρει και θέλει να ντύνεται και υποστηρίζει το κουστούμι μπορεί να επιλέξει να ράψει ένα κουστούμι. Είναι στο χαρακτήρα του καθενός να θέλει να ραφτεί, να επιλέγει να φοράει καλοφινιρισμένα και καλοραμμένα ρούχα. Σιγά, σιγά οι άντρες επιστρέφουν στην ποιότητα του ραμμένου ρούχου. Έτσι αποφάσισα να το εντάξω στη γκάμα των ρούχων μας και η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντική.

-Εντυπωσιάστηκα όταν μου δείξατε πώς μπορεί να αλλάξει ένα ρούχο μεταποιώντας το και να γίνει όχι απλά σαν καινούργιο, αλλά κυριολεκτικά ένα άλλο ρούχο. Η κρίση έφερε τέτοιου είδους λύσεις;

-Η κρίση, πέρα από τα άσχημα που έφερε, ώθησε σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Η μεταποίηση είναι μία από αυτές χωρίς να στερείται δημιουργίας.

-Δηλαδή μου λέτε ότι τα δεκάδες «καλά ρούχα» που κρατάμε στην ντουλάπα μας εδώ και χρόνια κι έχουν φορεθεί ελάχιστα μπορούμε να τα ξαναφορέσουμε αλλά να μην το καταλάβει κανείς ότι είναι ίδια;

-Σαφώς, ένα ξεχωριστό ρούχο με ένα ποιοτικό ύφασμα αποτελεί, στα κατάλληλα χέρια, έναν ακόμη «καμβά» για δημιουργία.

-Πως κατορθώσατε να δώσετε «σύγχρονο αέρα» σε ένα vintage επάγγελμα;

-Δεν είναι κάτι που προσπάθησα. Μου αρέσει η ραπτική και είμαι μία σύγχρονη γυναίκα. Αυτό το πάντρεμα βγαίνει στη δουλειά μου.

Η επιτυχία του Ατελιέ Φώφη είναι ότι σε προσωπικό ραντεβού η κα Φώφη  σας ενημερώνει σύμφωνα με το χαρακτήρα, το σωματότυπο, την εμφάνιση, το στυλ σας  αλλά και την αισθητική σας  όπως επίσης δίνει και την δυνατότητα να υλοποιήσει το προσωπικό σας γούστο σε ένα κλασσικό, ρομαντικό, μοντέρνο η λιτό και απέριττο αλλά πάνω από όλα φινετσάτο νυφικό η  βραδινό ρούχο που θα χαρίσει μια ξεχωριστή εμφάνιση διότι η μοναδικότητα που καταφέρνει και διατηρεί για κάθε κυρία ξεχωριστά όλα αυτά τα χρόνια το Ατελιέ Φώφη είναι αυτό για το οποίο ξεχώρισε.

-Τι σημαίνει για σας ο όρος chic;

-Ο όρος chic έχει να κάνει με την προσωπικότητα. Είναι η εσωτερική καλαισθησία που βγάζει ο καθένας μας στον τρόπο που εκφράζεται.

-Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγουμε τα ρούχα μας;

-Το βασικό κριτήριο είναι να αισθανόμαστε όμορφα με αυτά που φοράμε. Βασικό ρόλο παίζουν τα υφάσματα, η ποιότητα, η υφή, η κίνηση.

Για την άμεσα μανούλα νύφη…

Ο χώρος μας αναλαμβάνει όλες τις νυφούλες που διανύουν την εγκυμοσύνη τους και επιθυμούν να ράψουν το νυφικό τους με επιλεγμένα ποιοτικά υλικά για να μπορούν να δείχνουν κομψές και άνετες την ημέρα του γάμου!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ