Αστείρευτο γέλιο στην παράσταση “Κατά φαντασίαν ασθενής”

Μία από τις πιο διάσημες κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου, το έργο “Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής”, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το βράδυ της Δευτέρας οι Τρικαλινοί. Μπορεί ο καιρός να τα χάλασε και η παράσταση αντί για το ανοικτό θέατρο του Φρουρίου να μεταφέρθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων εντούτοις οι θεατές αποζημιώθηκαν και ψυχαγωγήθηκαν.

Μια δημιουργία χαράς με υπέροχους χαρακτήρες και μνημειώδεις στιγμές, παρουσιάζεται σε πρωτότυπη διασκευή, σκηνοθεσία και μουσική του Κώστα Γάκη, με ζωντανή μουσική και έναν υψηλής ενέργειας δεκαμελή θίασο που έκλεψε κυριολεκτικά την παράσταση και καταχειροκτοτήθηκε.

O Θανάσης Τσαλταμπάσης στο ρόλο του Αργκάν, του κατά φαντασίαν ασθενή, Αγοραστή Αρβανίτη στο ρόλο της Μπελίν, δεύτερης γυναίκας του Αργκάν, η Νάστια Βραχάτη στο ρόλο της Ανζελίκ, πρώτης κόρης του Αργκάν, η Στεφανία Καλομοίρη στο ρόλο της Λουϊζόν, δεύτερης κόρης του Αργκάν, η Νικολέτα Βλαβιανού στο ρόλο της Τουανέτ, υπηρέτριας του Αργκάν, ο Δημήτρης Καλαντζής στο ρόλο του Μπεράλντ, αδερφό του Αργκάν, ο Ορφέας Παπαδόπουλος στο ρόλο του Κλεάντ, που είναι ερωτευμένος με την Ανζελίκ, ο Νίκος Ορφανός στο ρόλο του γιατρό Ντιαφουαρύ, Πουντσινέλο κι αφηγητής κι ο Αλέξανδρος Ζουριδάκης στο ρόλο του Τομά Ντιαφουαρύς και του Μολιέρου έδωσαν μία υπέροχη παράσταση κι ενθουσίασαν το κοινό.

Με σύγχρονη σκηνοθετική ματιά και σε καινούρια απόδοση, στην παράσταση καθρεφτιζόταν με ζωντάνια η εποχή του σπουδαίου δραματουργού στη Γαλλία του 17ου αιώνα. Σε ένα σκηνικό που περιστρεφόταν, η παρουσίαση της Μολιερικής κωμωδίας εναλλάσσονταν  με την πραγματική ζωή των περιπλανώμενων θεατρίνων.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία/μουσική/διασκευή και πρωτότυπο κείμενο: Κώστας Γάκης

Σκηνικά/κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Μουσική επιμέλεια και παραγωγή: Κώστας Λώλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Κοσμίδου

Υπόθεση

Ο Αργκάν είναι κατά φαντασία άρρωστος. Πιστεύει ότι πάσχει από αναρίθμητες ασθένειες και θέλει συνεχώς να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι του γιατροί και να τον εξετάζουν. Έτσι γίνεται θύμα επιτήδειων που τον εκμεταλλεύονται. Η γυναίκα του τον απατά με ένα γιατρό, απατεώνες γιατροί απομυζούν τα χρήματά του και όταν αποφασίζει να παντρέψει τη μεγάλη του κόρη με γιατρό της επιλογής του, εκείνη, που εν τω μεταξύ αγαπάει άλλον, αναγκάζεται να παρουσιάσει τον αγαπημένο της ως διάσημο γιατρό, προκειμένου να γίνει αποδεκτός από τον πατέρα της. Η αποθέωση της επιστημονικής αυθεντίας συγκρούεται με τις ανθρώπινες ανάγκες και η επιστήμη επανατοποθετείται εκεί που της πρέπει: αρωγός και μοναδικό επίτευγμα των ανθρώπων, μακριά από δογματισμούς που την αδικούν και τη διαστρεβλώνουν.