Απαισιόδοξοι οι αρτοποιοί μετά το χτύπημα του κορονοϊού

Μειώθηκαν οι πωλήσεις σε ψωμί και αρτοπαρασκευάσματα ενώ δεν έχουν να ελπίζουν στην εορταστική περίοδο  .

Πρωτόγνωρη χαρακτηρίζεται η μείωση των πωλήσεων σε ψωμί και αρτοπαρασκευάσματα στα αρτοποιεία της πόλης των Τρικάλων και της περιφέρειας το τελευταίο μήνα. Η μείωση αγγίζει και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 70% και αποδίδεται στα δυσάρεστα παρελκόμενα της πανδημίας, που έφερε τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα των Τρικαλινών και ευρύτερα.

Η δύσκολη κατάσταση με τους φούρνους άρχισε να διαφαίνεται από τις πρώτες ημέρες των απαγορεύσεων και συγκεκριμένα με το κλείσιμο των καταστημάτων που νέκρωσε την κίνηση στην πόλη και τα χωριά. Η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ταβέρνες, φαστ φουντ, και λοιπές επιχειρήσεις, μείωσε κατακόρυφα τις πωλήσεις ψωμιού και αρτοπαρασκευασμάτων.

Ήρθε να επιδεινωθεί με τα μέτρα περιορισμού εξόδου που αποτέλεσαν νέο πλήγμα για τα αρτοποιία, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την αγοραστική κίνηση.

Στους φούρνους των Τρικάλων η κίνηση περιορίστηκε αρκετά καθώς μεγάλος αριθμός Τρικαλινών για να αποφύγει τις μετακινήσεις μειώνει τις επισκέψεις στα αρτοποιία και προμηθεύεται ψωμί για δυο και τρεις ημέρες.

Στις περιπτώσεις των χωριών ολοένα και περισσότεροι για να μειώσουν τις μετακινήσεις τους αποφασίζουν να ζυμώσουν ψωμί στο σπίτι και έπαψαν πλέον να προμηθεύονται ψωμί.

Στην περιφέρεια του νομού υπάρχουν περιπτώσεις αρτοποιών που αποφάσισαν λόγω της μείωσης της αγοραστικής κίνησης να παράγουν ανά δυο μέρες ψωμί κι όχι σε καθημερινή βάση. Άλλοι πάλι αποφασίζουν να μοιράσουν το ψωμί σε ιδρύματα αλλά και απόρους, προκειμένου να μην το πετάξουν.

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι στα αρτοπαρασκευάσματα, ένα σημαντικό κομμάτι για τον τζίρο των φούρνων. Πλέον δεν υπάρχει καθόλου κίνηση στα συγκεκριμένα προϊόντα αφού κουλούρια, τσουρέκια, πίτες και διάφορα άλλα εδέσματα χρησιμοποιούνται από εργαζομένους που πλέον δεν πάνε στις δουλειές τους. Στα συγκεκριμένα προϊόντα η μείωση πωλήσεων αγγίζει το 90%. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των προϊόντων διατίθεντο σε ξενοδοχειακές μονάδες του νομού, οι οποίες εδώ και αρκετό διάστημα δεν λειτουργούν.

Οικονομική ζημιά το Πάσχα

Κι ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι αρτοποιοί του νομού, αλλά και της περιφέρειας ανάλογη περίοδο προηγούμενων χρόνων ξεκινούσαν τις προετοιμασίες για την εορταστική περίοδο με την παρασκευή κουλουριών και τσουρεκιών, φέτος όχι μόνο δεν ξεκίνησαν αντιθέτως δεν έχουν καν διάθεση να ξεκινήσουν, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν να περιμένουν σπουδαία πράγματα. Εξάλλου σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι ο εορτασμός του Πάσχα φέτος θα είναι διαφορετικός αφού τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά, όπως και εκκλησίες. Όσο για τις αγορές των αναδόχων προς τα βαφτιστήρια θα είναι ελάχιστές ως μηδαμινές εξαιτίας των κλειστών καταστημάτων. Προβλέπουν μείωση τις κίνησης σε γιορτινά αρτοπαρασκευάσματα θα αγγίξει ακόμη και το 90% και θα φανεί από την ερχόμενη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ krinitrikalon