Το «Σεργιάνι της Παναγίας» αναβίωσε και σήμερα στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Καρδίτσας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινάδων διατηρώντας ζωντανό ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δρώμενα της περιοχής μας που έχει συνδεθεί στενά με την συνοικία και τον αφιερωμένο στην Παναγία Ιερό Ναό, όπου προηγήθηκε η τέλεση αρτοκλασίας.
Για το «Σεργιάνι της Παναγίας», το οποίο παρακολούθησαν εκατοντάδες Καρδιτσιώτες μίλησε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινάδων Καρδίτσας, ιστορικός-λαογράφος και συντηρητής έργων ζωγραφικής Κωνσταντίνος Πεσλής, ο οποίος ανέφερε ότι το «Σεργιάνι» (από το τουρκικό seryan: περίπατος, βόλτα) ήταν η συνήθεια να πηγαίνουν και να παρακολουθούν το χορό των γυναικών, που έστηναν ή έξω από την εκκλησία ή σε ένα καθαρό και στεγνό τόπο, γνωστό και ως χοροστάσι, κατά απόλυτη ηλικιακή ή οικογενειακή κατάσταση. Υπήρχαν οι πρωτοχορεύτριες, που ήταν, κατά κανόνα, οι πιο ηλικιωμένες και καλλίφωνες γυναίκες, τις οποίες ονόμαζαν «γκεσέμια» και κατηύθυναν το χορό. Οι άνδρες και τα ηλικιωμένα μέλη της κοινότητας δεν συμμετείχαν στο χορό, αλλά παρέμεναν μόνο απλοί θεατές. Μόνο προς το τέλος του χορού και, μάλιστα, το απόγευμα έρχονταν τα όργανα και οι άνδρες μαζί με τις γυναίκες χόρευαν με τη συνοδεία οργάνων.
Όσον αφορά στο ναό της Παναγίας πρώτα χόρευαν οι γυναίκες πίσω από την εκκλησία της Παναγίας (σήμερα εκεί, που ευρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου), όπου ήταν και το παλιό ενοριακό κοιμητήριο της κοινότητας, τα πασχαλιάτικα τραγούδια τους και ύστερα οι γυναίκες από κάποια άλλα χωριά, όπως από την Καρδιτσομάγουλα και το Αρτεσιανό.
Οι γυναίκες τραγουδούσαν και χόρευαν το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, το πρωί και το απόγευμα της δεύτερης και της τρίτης μέρας του Πάσχα, το πρωί της Παρασκευής της Πασχαλιάς και της Κυριακής του Θωμά. Ορισμένες φορές και το πρωί κάθε Κυριακής μετά το Πάσχα μέχρι την εορτή της Ανάληψης.
Γίνονταν δε και τα διάφορα αγωνίσματα, όπως η πάλη, το λιθάρι και το πήδημα. Παράλληλα, χόρευαν και τα διάφορα εθιμικά πασχαλιάτικα τραγούδια και οι διάφορες εθνοτικές ομάδες της Καρδίτσας, όπως ήταν οι Βλάχοι, οι Ηπειρώτες, ιδιαίτερα δε οι Αγραφιώτες, οι Σαρακατσαναίοι, και ακολουθούσαν τσακωμοί και άλλα γεγονότα μερικές φορές, που σημείωναν εύστοχα οι δημοσιογράφοι της εποχής.
Μετά από αυτό ζυγιές από όργανα έρχονταν και διασκέδαζαν τις παρέες σε διάφορα σημεία γύρω από το ναό.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο βουλευτής κ. Γ. Κωτσός δίνοντας τις ευχές του και συγχαίροντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινάδων και το εκκλησιαστικό συμβούλιο για τη διοργάνωση, ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ.Θ.Φ π. Αμφιλόχιος το μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Κρατική Αρωγή κ. Νικ. Καραγιάννης και εκπρόσωποι βουλευτικών γραφείων.
Κωστής Κριτσιάνης, ΠΗΓΗ: karditsalive.net