Ανακοίνωση του “Δικτύου Αλληλεγγύης για όλους” στα Τρίκαλα για την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων

Η ετήσια έκθεση της UNISEF αναφέρει πως εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ανάμεσά τους και χιλιάδες παιδιά, βιώνουν καθημερινά φαινόμενα ρατσισμού. Γίνονται θύματα διακρίσεων λόγω φύλου, εθνικότητας, χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικής επιλογής, αναπηρίας ή άλλης ιδιαιτερότητας.

Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον  ΟΗΕ ως παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Το μήνυμα αυτής της ημέρας δε μπορεί να έχει επετειακά χαρακτηριστικά αλλά να αποτελέσει ευκαιρία για ευαισθητοποίηση και για δράσεις που θα δηλώνουν με απόλυτο τρόπο την αντίθεσή μας σε κάθε μορφή ρατσισμού, όπου και αν εκφράζεται. Ο φόβος, η άγνοια, η παραπληροφόρηση, η έλλειψη ουσιαστικής παιδείας και πολιτισμού είναι δυνατόν να οδηγήσουν στη γέννηση του ρατσισμού και να καταλήξουν σε φασιστικές και νεοναζιστικές νοοτροπίες. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι σ’ έναν πολύχρωμο κόσμο είναι η επίκαιρη πρόσκληση που θέτει στον εαυτό της κάθε κοινωνία, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης όπου οξύνονται τα ρατσιστικά αντανακλαστικά.

Ως “Δίκτυο Αλληλεγγύης για όλουςστα Τρίκαλα συμμετέχουμε και στηρίζουμε κάθε συλλογική προσπάθεια που βρίσκεται απέναντι σε ρατσιστικά στερεότυπα. Αγωνιζόμαστε μαζί, ενάντια σ’ όσους επιχειρούν να μετατρέψουν την Ευρώπη σε Φρούριο, υψώνοντας τείχη ανάμεσα σε ανθρώπους κατατρεγμένους από τον πόλεμο και τη φτώχεια αμφισβητώντας έτσι το διεθνές πλέγμα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Θεωρούμε τιμητικό για την πόλη μας το γεγονός ότι δεν επέτρεψε να εκφραστούν -παρά τις μεμονωμένες προσπάθειες- ρατσιστικές αντιδράσεις ανάλογες με εκείνες άλλων πόλεων προκειμένου να ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στην εκπαίδευση.

Βασική επιδίωξη του δικτύου μας είναι να συνεργαστούμε καλύτερα με τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στα Τρίκαλα, να τους γνωρίσουμε και να μας γνωρίσουν, στη βάση της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού και της αποδοχής, της διαφορετικότητας των δύο λαών. Ένα πρώτο βήμα είναι η συμμετοχή και η ολόπλευρη στήριξη του Δικτύου στην επιτυχή διοργάνωση της γιορτής του Νεβρόζ που θα γίνει την Τρίτη 21 Μαρτίου στο χώρο της φιλοξενίας τω προσφύγων (πρώην Ατλάντικ).

Ας μην ξεχνάμε: Ο ρατσισμός αρχίζει από εμάς και τελειώνει από εμάς!