Τελικά δεν κάνει και τόσο κακό στην ψυχολογία των παιδιών η αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη.
«Μαμά, είναι αληθινός ο Άγιος Βασίλης;»
Μια έρευνα που χωρίζονταν σε δύο μέρη και δημοσιεύτηκε στο APA PsycNet προσπάθησε να ανακαλύψει πώς τα παιδιά και οι γονείς χειρίστηκαν την «ανακάλυψη» αυτή.
Στο πρώτο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές ρώτησαν 48 παιδιά και τους γονείς τους για το πώς μπήκε στη ζωή τους η ιστορία του Άγιου Βασίλη και πότε τα παιδιά τους ανακάλυψαν ότι δεν υπάρχει. Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 383 ενήλικες να θυμηθούν τη δική τους εμπειρία και το πότε ανακάλυψαν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν ήταν αληθινός.
Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών και οι μισοί από τους ενήλικες που απάντησαν, είχαν αρνητικά συναισθήματα όταν ανακάλυψαν ότι ο Άγιος Βασίλης ήταν ψεύτικος σε περιπτώσεις που οι γονείς προωθούσαν και ενίσχυαν έντονα τον μύθο.
Το να πείτε την αλήθεια στο παιδί σας θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη του σε εσάς; Καλά νέα είναι πως όχι: Η μελέτη έδειξε ότι περισσότερο από το 75% των παιδιών δεν έχασαν την εμπιστοσύνη τους στους γονείς τους όταν έμαθαν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη.
Συνήθως, περισσότερα από τα μισά παιδιά αμφισβητούν την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη μέσω της λογικής συλλογιστικής (πώς μπορεί ένα άτομο να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο μέσα σε μια νύχτα;). Σε άλλες περιπτώσεις, οι γονείς είναι εκείνοι που αποκαλύπτουν την αλήθεια.
Ανεξάρτητα από το ποιος θα το πει στο παιδί σας, εκείνο θα συνεχίσει να σας εμπιστεύεται. Μόνο το 21% αναφέρεται στην έρευνα ότι εμπιστεύεται λιγότερο τους γονείς του. Είναι ενδιαφέρον επίσης να αναφερθεί, ότι το 2% εμπιστεύεται περισσότερο τους γονείς του μετά την αποκάλυψη του νέου.
Οπότε αγαπητοί γονείς να θυμάστε ότι τα παιδιά σας θα εξακολουθούν να έχουν πίστη σε εσάς ακόμα και όταν ανακαλύψουν ότι παππούς με τη λευκή γενειάδα, τα ροδαλά μάγουλα και την κόκκινη στολή δεν γλίστρησε ποτέ από την καμινάδα.
πηγή – ελεύθερη μετάφραση: mother.ly