Σε μια μελέτη για το σπλαχνικό λίπος και το Αλτσχάιμερ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία μειώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Ερευνητές εντόπισαν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος σωματικού λίπους συνδέεται με τις μη φυσιολογικές πρωτεΐνες στον εγκέφαλο που αποτελούν χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ, έως και 20 χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
Η σχετική μελέτη παρουσιάζεται στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.
Στη μελέτη συμμετείχαν 80 άτομα νοητικά υγιή μέσης ηλικίας (μέσος όρος ηλικίας 49,4 έτη), από τους οποίους περίπου το 57,5% ήταν παχύσαρκοι.
Στους συμμετέχοντες διερευνήθηκε η συσχέτιση του δείκτη μάζας σώματος, του σπλαχνικού λίπους, του υποδόριου λίπους, του λίπους στο ήπαρ, τους μηρούς και τους μύες, της HDL (καλή χοληστερόλη) και της αντίστασης στην ινσουλίνη με την εναπόθεση αμυλοειδούς και tau πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, η οποία συμβαίνει κατά τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Aπεικόνιση της εγκεφαλικής ροής αίματος σε άτομα με παχυσαρκία και χωρίς και σε άτομα με υψηλή περιεκτικότητα σε σπλαχνικό λιπώδη ιστό και χαμηλή περιεκτικότητα. CREDIT: Radiological Society of North America (RSNA) and Mahsa Dolatshahi, M.D., M.P.H.
Σε άτομα με υψηλότερη HDL οι επιδράσεις του σπλαχνικού λίπους στην παθολογία του αμυλοειδούς μειώθηκαν εν μέρει.
Σε δεύτερη μελέτη που παρουσίασε η ερευνητική ομάδα στο ίδιο συνέδριο εντοπίστηκε, εξάλλου, ότι η παχυσαρκία και το σπλαχνικό λίπος μειώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής που στοχεύουν στη μείωση του λίπους θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Iatropedia.gr