Αλλόκοτο πλάσμα ανακαλύφθηκε στη συμβολή τριών τεκτονικών πλακών στον Ειρηνικό Ωκεανό

Το ζώο είναι ένας πολύχαιτος – μια κατηγορία θαλάσσιων σκουληκιών, ευρύτερα γνωστό ως σκουλήκια με τρίχες

Daily Mail
Με την πρώτη ματιά αυτό το πλάσμα μοιάζει με αχινό ή μέχρι και ένα ζευγάρι ψεύτικων βλεφαρίδων.

Όμως το πλάσμα είναι πολύ αληθινό και ζωντανό και ανακαλύφθηκε στη συμβολή τριών τεκτονικών πλακών στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ερευνητές από το Ινστιτούτο Ωκεανών Schmidt εντόπισαν το ζώο ενώ χρησιμοποιούσαν ένα υποβρύχιο ρομπότ για να εξερευνήσουν τον βυθό της θάλασσας.

Το ζώο είναι ένας πολύχαιτος – μια κατηγορία θαλάσσιων σκουληκιών, ευρύτερα γνωστό ως σκουλήκια με τρίχες.

Το βίντεο του πλάσματος έχει συγκεντρώσει τεράστιο ενδιαφέρον στο Instagram, με χιλιάδες θεατές να μαζεύονται στα σχόλια για να το συζητήσουν.

Ένας θεατής το περιέγραψε ως «απαγορευμένο πιγκάλ», ενώ ένας άλλος το αποκάλεσε «χριστουγεννιάτικο δέντρο της βαθιάς θάλασσας». Και ένας αστειεύτηκε: «Μοιάζει με δύο βλεφαρίδες ενωμένες».

Ο πολύχαιτος εντοπίστηκε ενώ οι πιλότοι του ROV (τηλεκατευθυνόμενο όχημα) εξερευνούσαν το Chile Margin.

«Εκτείνεται σε όλο το μήκος της Νότιας Αμερικής λόγω της βύθισης της πλάκας του Ειρηνικού κάτω από την πλάκα της Νότιας Αμερικής».

«Η σύγκλιση τεκτονικών δυνάμεων και χερσαίων επιδράσεων καθιστά αυτό το περιθώριο ένα φυσικό «εργαστήριο» για τη διερεύνηση χημειοσυνθετικών και υποθαλάσσιων περιβαλλόντων που φιλοξενούν ζώα όπως αυτό το λαμπερό σκουλήκι της βαθιάς θάλασσας».

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό Instagram του Ινστιτούτου Schmidt Ocean, το ζώο φαίνεται να κινείται κατά μήκος του πυθμένα της θάλασσας, με τις ιριδίζουσες τρίχες του να αστράφτουν στο φως.

Πολυχαίτης (Polychaete) σημαίνει «πολλές τρίχες», εξήγησαν οι ειδικοί.

«Κάθε τμήμα του σώματος έχει ένα ζευγάρι σαρκώδεις προεξοχές που ονομάζονται παραπόδια και καλύπτονται από τρίχες που ονομάζονται χαίτες», έγραψαν.

«Μερικά σκουλήκια είναι βιοφωτεινά, αλλά αυτό το θρασύτατο ζωάκι έχει πρωτεϊνικές δομές στις τρίχες που τα καθιστούν ιριδίζοντα».

«Οι πολύχαιτοι παίζουν ζωτικό ρόλο σε όλο τον παγκόσμιο ωκεανό μας, από τα ανθεκτικά στη θερμότητα ακραιόφιλα στα υδροθερμικά ανοίγματα μέχρι τα οστεοφάγα σκουλήκια Osedax που ανακυκλώνουν τα θρεπτικά συστατικά».

πηγή :https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1603121/mystirio-plasma-anakalyfthike-sti-symvoli-trion-tektonikon-plakon-ston-eiriniko-okeano