Ακυρώθηκε το Meteora Highline Festival‎…

Δεκάδες λάτρεις του είδους –ανάμεσά τους και κορυφαίοι αθλητές από όλο τον κόσμο-είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον

Αναβλήθηκε μετά από αντιδράσεις που υπήρξαν το Meteora Highline Festival. Μία εκδήλωση στην οποία είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον εκατοντάδες άνθρωποι και είχαν δηλώσει συμμετοχή κορυφαίοι αθλητές απ’ όλον τον κόσμο, απ’ την Ελβετία, την Ιταλία, τη Γαλλία, κτλ.

Πρόκειται για μία ξεχωριστή υπαίθρια δραστηριότητα που προγραμματιζόταν να πραγματοποιηθεί στα Μετέωρα από 17 ως 23 Απριλίου. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης στο facebook “Μετά από αυτά τα γεγονότα και το θέμα ότι ο κύριος διοργανωτής της συνάντησης διώκεται προσωπικά με ασφαλιστικά μέτρα, η συνάντηση επίσημα ακυρώνεται. Σκοπός της συνάντησης ήταν απτήν αρχή να παλέψουμε για το δικαίωμα μας να μπορούμε να κάνουμε highline και άλλες δραστηριότητες στον χώρο των Μετεώρων. Δεν έχει ξεκαθαριστεί και δεν έχει προσδιοριστεί νόμος ακόμα που να απαγορεύει το highline στα Μετέωρα. Παρ’ όλα αυτά εάν κάποιος θελήσει να στήσει highline στα μετέωρα, δεν είναι παράνομος αλλά ίσως να αντιμετωπίσει προβλήματα. Ειλικρινά λυπούμαστε για όλη αυτήν την κατάσταση και ντρεπόμαστε για την ίδια μας τη χώρα, που εν έτη 2017 προσπαθεί να μπλοκάρει με τέτοιους τρόπους το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να απολαμβάνει τη φύση”.

Η εκδήλωση ματαιώθηκε μετά από καταγγελίες, αντιδράσεις, εμπλοκή με το ΚΑΣ κι άλλους φορείς.

Το Highline

Το Highline είναι είδος του Slackline (περπάτημα στη γραμμή). Πρόκειται για ένα σύγχρονο άθλημα που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές. Είναι ένα διασκεδαστικό και συγχρόνως συναρπαστικό χόμπι, που μπορεί να σε βοηθήσει να δουλέψεις επάνω στον ψυχικό και σωματικό έλεγχο.  Το Slackline είναι ένα καινοτόμο άθλημα που οι περισσότεροι από τους Έλληνες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό. Στην Ελλάδα, τα πρώτα βήματα προς το συγκεκριμένο άθλημα έγιναν το 2009 στα Μετέωρα, ωστόσο πρόσφατα το Slackline άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλή και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο αθλητής προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σε έναν ιμάντα ή σε ένα σκοινί, δεμένο μεταξύ δύο δέντρων ή δομών στήριξης και στην προσπάθειά του να ισορροπήσει πάνω του, γυμνάζει όλα τα σημεία του σώματός του και παράλληλα αυξάνει την ισχύ της εστίασής του, ενώ βελτιώνει και την αντοχή του σώματος. Προήλθε μέσα από την ορειβασία κατά τη διάρκεια του 1980 και κατά τη διάρκεια των ημερών της ξεκούρασής τους οι ορειβάτες είχαν την ιδέα να δέσουν τα σχοινιά αναρρίχησης ανάμεσα σε δέντρα για να παρατηρήσουν αν θα μπορούσαν να ισορροπήσουν.

Kαι καμπάνες… και σχοινιά!

«Αναρρίχηση και μοναστήρια μπορούν να συνυπάρχουν στα Μετέωρα με τρόπο τέτοιο ώστε ούτε η μοναστική ζωή να διαταράσσεται αλλά ούτε και να καταδικάζεται σε ανυπαρξία ο εναλλακτικός τουρισμός στην περιοχή του Νομού Τρικάλων». Αυτό υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς κατά την διάρκεια της χθεσινής του παρέμβασης στη Βουλή με θέμα το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Ο κ. Αμυράς κάλεσε την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά να υποστηρίξει την διεξαγωγή της διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης με τίτλο «Συνάντηση για Highline (Σχοινοβασία) στη βραχώδη περιοχή Μετεώρων» που προγραμματίζεται για την περίοδο από 17 έως 23 Απριλίου 2017.

Οι τουρίστες – αναρριχητές καταφθάνουν στα Μετέωρα από κάθε γωνιά του πλανήτη, διανυκτερεύουν τουλάχιστον μία εβδομάδα στα τοπικά καταλύματα, τρώνε στα εστιατόρια της περιοχής, ψωνίζουν από τα τοπικά καταστήματα ενώ το σπορ που ασκούν δεν παράγει θόρυβο ή καυσαέρια, δεν έχουν μηχανικά μέσα ούτε αφήνουν ίχνη στο περιβάλλον.

Ο κ. Αμυράς επεσήμανε ότι το τοπίο της αναρρίχησης στα Μετέωρα είναι αρρύθμιστο εδώ και 22 χρόνια με τελευταία απόπειρα τον νόμο 2351/1995 ο οποίος είναι ανασταλτικός για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.