Το 2018, έκαναν τον «γύρο» του διαδικτύου ορισμένα
ηχητικά μηνύματα, τα οποία είχαν διχάσει τον κόσμο. Μάλιστα, ένα συγκεκριμένο κλιπ το ακούν διαφορετικά οι ακροατές, ανάλογα με την ηλικία και τις ακουστικές τους επιδόσεις. Οι νεότεροι άκουγαν κάτι εντελώς διαφορετικό από τους μεγαλύτερους σε ηλικία και για αυτό υπήρχε λόγος. O ήχος περιλαμβάνει τις λέξεις
Laurel ή
Yanny.
Το κλιπ δημιουργήθηκε σε υπολογιστή κι ενώ οι μισοί αναφέρουν ότι ακούν τη λέξη Laurel, οι άλλοι μισοί λένε ότι ακούν τη λέξη Yanny. Πολλοί ακούν και τα δύο, ανάλογα με την ώρα αλλά και την απόσταση του ηχείου.
Yanny or Laurel video: which name do you hear? – audio
Πώς εξηγείται αυτό;
«Πραγματικά είναι πολύ ενδιαφέρον. Ο εγκέφαλος κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει ένα ενιαίο μοντέλο του κόσμου, όμως τελικά το μυαλό του κάθε ανθρώπου δίνει τη δική του ξεχωριστή ερμηνεία. Η “δουλειά” του εγκεφάλου είναι να δημιουργήσει την πλέον ρεαλιστική πραγματικότητα που μπορεί κι έτσι, πασχίζει να κάνει την καλύτερη μαντεψιά», αναφέρει ο Ντον Βον, νευροεπιστήμονας και μουσικός, μιλώντας στο περιοδικό Health.
Αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με τον επιστήμονα, είναι η πρώτη «παρόρμηση» του εγκεφάλου να καθορίζει την τελική επιλογή και να αποκωδικοποιείται αναλόγως το ακουστικό ερέθισμα.
Ο ήχος είναι μία μίξη συχνοτήτων με μπάσα και πρίμα. Όσο μεγαλώνουμε, η δυνατότητα να αντιληφθούμε ήχους σε ψηλότερες συχνότητες μειώνεται κι αυτό είναι το σημείο που προκαλεί τη διαφορά στο τι ακούει ο καθένας μας.
πηγή :https://www.newsbomb.gr/technologia/story/1626985/afto-to-ixitiko-minyma-deixnei-poso-neara-i-gerasmena-einai-ta-aftia-sas