Αυτή είναι η λάμψη που βλέπουμε όλοι στον ουρανό: Το αστέρι που… δεν είναι αστέρι

Ο ουρανός «κρύβει» περισσότερα μυστικά από όσα νομίζουμε

Περιστασιακά, όταν δύει ο Ήλιος, ένα λαμπρό φως εμφανίζεται στον ουρανό και φαίνεται σαν ένα ιδιαίτερα λαμπρό αστέρι. Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε να λάμπει μετά το ηλιοβασίλεμα δεν είναι στην πραγματικότητα αστέρι – είναι ένας πλανήτης.
Ο λαμπρότερος πλανήτης που μπορεί να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι στη Γη είναι η Αφροδίτη, γνωστή από την αρχαιότητα ως «Πρωινό Άστρο», ανάλογα με τη θέση της σε σχέση με τον Ήλιο.
Τις ημέρες αυτές, η Αφροδίτη «κυριαρχεί» στον δυτικό βραδινό ουρανό. Στις 14 Φεβρουαρίου, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ο πλανήτης θα φτάσει στη μέγιστη φωτεινότητά του, γεγονός που θα τον καθιστά το τρίτο φωτεινότερο αντικείμενο στον ουρανό μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη. Παρόμοιο φαινόμενο δεν θα εμφανιστεί ξανά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2026, σύμφωνα με το EarthSky.
Η Αφροδίτη έφτασε στο μεγαλύτερο ύψος της στον βραδινό ουρανό στις 10 Ιανουαρίου και θα συνεχίσει να είναι ορατή μέχρι τις 22 Μαρτίου. Το αποκορύφωμα της φωτεινότητάς της «πέφτει» στη μέση αυτού του διαστήματος, καθιστώντας την πρωταγωνίστρια μιας κοσμικής σύμπτωσης: την Ημέρα των Ερωτευμένων, ο πλανήτης που είναι αφιερωμένος στη θεά του έρωτα θα είναι στο πιο φωτεινό του σημείο.

Γιατί είναι τόσο φωτεινή η Αφροδίτη

Η εξαιρετική λαμπρότητα της Αφροδίτης εξαρτάται από διάφορους αστρονομικούς παράγοντες. Όντας ο δεύτερος πλανήτης από τον Ήλιο, η τροχιά της βρίσκεται στο εσωτερικό της Γης, γι’ αυτό και έχει φάσεις παρόμοιες με αυτές της Σελήνης.

Καθώς πλησιάζει τη Γη, το ορατό σχήμα της συρρικνώνεται, αλλά η αύξηση της εγγύτητάς της αντισταθμίζει τη μείωση της φωτιζόμενης περιοχής, καθιστώντας την πιο φωτεινή από ποτέ.