Η αστική αρχιτεκτονική είναι καθρέφτης μιας κοινωνίας σε μετάβαση ανάμεσα στο παλιό που αντέχει και στο νέο που αναζητά ρίζες.
Παρουσιάζουμε 4 μελέτες των ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων Βobotis+Βobotis Αrchitects και Deda & Αrchitects που απεικονίζουν τη δημιουργία μοντέρνων κτιρίων που εντάσσονται αρμονικά στο αστικό περιβάλλον.
Βobotis+Βobotis Αrchitects, Λάρισα
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ενός κτιρίου στο αστικό περιβάλλον συνιστά σημαντική παρέμβαση, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του δομημένου χαρακτήρα της πόλης. Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για πολυώροφο κτίριο στο κέντρο της Λάρισας, σε διαμπερές οικόπεδο. Στους πρώτους τέσσερις ορόφους διαμορφώνονται μικρά διαμερίσματα και μεγαλύτερες κατοικίες στους τελευταίους πέντε.
Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού αποτέλεσε η δημιουργία στοάς με εμπορική χρήση, η οποία συνδέει τους δύο δρόμους, καθώς και η εξασφάλιση ιδιωτικότητας για τα διαμερίσματα. Δημιουργούνται δύο εσοχές-αίθρια, μία σε κάθε πρόσοψη του κτιρίου. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα των κατοικιών, αλλά και η θέα προς μία κατακόρυφη φυτεμένη επιφάνεια, εντός των αιθρίων. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε επίσης στην πρόβλεψη εξωστών με ικανοποιητικό πλάτος. Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική προσέγγιση και η παρουσία των εσοχών οδηγούν στη δημιουργία ενός κτιρίου που διακόπτει τη μονοτονία του συνεχούς δομημένου μετώπου και στις δύο πλευρές του οικοπέδου.
Τα διαμερίσματα των πρώτων πέντε ορόφων απολαμβάνουν διευρυμένο οπτικό πεδίο τόσο προς το απέναντι κτιριακό μέτωπο όσο και προς τις φυτεμένες κατακόρυφες επιφάνειες. Αντίστοιχα, τα διαμερίσματα των ανώτερων επιπέδων, εκτός από την ίδια θέα, διαθέτουν και μεγαλύτερο ορίζοντα λόγω του ύψους. Η απόδοση ενός σύγχρονου αρχιτεκτονικού αποτυπώματος στην πόλη αποτέλεσε έναν από τους βασικούς στόχους της μελέτης.
Σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, διαμορφώνεται ένα σύγχρονο συγκρότημα δέκα κατοικιών οργανωμένο σε πέντε διακριτούς όγκους. Η οργάνωση των όγκων ακολουθεί σαφή διάκριση μεταξύ χαμηλών και υψηλών επιπέδων: Ισόγειο και πρώτος όροφος για την πρώτη κατοικία, δεύτερος και τρίτος για τη δεύτερη. Βασικός στόχος του σχεδιασμού ήταν η επίτευξη πλήρους ιδιωτικότητας για κάθε κατοικία, παρά την άμεση γειτνίαση των μονάδων. Οργάνωση χώρων, χάραξη κινήσεων και επιλογές υλικών συνεργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Όλες οι κατοικίες διαθέτουν πλήρες σύνολο παροχών, κατανεμημένων με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η αίσθηση απόλυτης ανεξαρτησίας και αυτονομίας. Διπλού ύψους καθιστικά με υαλοπετάσματα από το δάπεδο έως την οροφή ενισχύουν τη φωτεινότητα την ευρυχωρία καθώς και τον ορίζοντα, ενώ κάθε κατοικία περιλαμβάνει ιδιωτική πισίνα.
Η διαμόρφωση των στεγών με ελαφριά κλίση δημιουργεί φυσικά όρια ανάμεσα στις κατοικίες, προσφέροντας οπτικό διαχωρισμό και ενισχύοντας την αίσθηση ιδιωτικότητας. Ο σχεδιασμός εσωτερικά παραμένει γεωμετρικά λιτός ενώ η σχέση με το φυσικό τοπίο ήταν από τις βασικές παραμέτρους του σχεδιασμού. Το δε στοιχείο του νερού αποτελεί κεντρικό μοτίβο στο σύνολο της σύνθεσης. Οι κατοικίες του ισογείου επωφελούνται από ιδιωτικούς κήπους, ενώ εκείνες των ανωτέρων επιπέδων διαθέτουν ευρύχωρα ιδιωτικά πράσινα δώματα με ανεμπόδιστη θέα, προσφέροντας και στους δύο τύπους μοναδική αίσθηση απομόνωσης και ηρεμίας, μέσα σε ένα αρμονικό σύνολο.
Deda & Αrchitects, Kazika Flats, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Οι σχεδιαστικές προθέσεις γι’ αυτό το κτίριο κατοικιών ήταν η δημιουργία μιας σημαντικής παρουσίας και η όσο το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση της θέας, της θέσης και του προσανατολισμού, καθώς καταλαμβάνει μια σημαντική γωνιά του αστικού τετραγώνου. Οι βασικές αρχές σχεδιασμού που εφαρμόστηκαν ήταν: Η χρήση μιας μοναδικής αλλά και διαχρονικής μορφής, ώστε να αποκτήσει το κτίριο μια στιβαρή και ξεχωριστή παρουσία. Η πλήρης εκμετάλλευση της θέσης, το φυσικού φωτός και της θέας στο πάρκο και στη θάλασσα & η δημιουργία ενός άνετου μικροκλίματος, το οποίο θα παρέχει προστασία από τα φυσικά στοιχεία (άνεμοι με βόρειο προσανατολισμό και δυτικό άμεσο ηλιακό φως) χάρη στη δημιουργία φυτεμένων στεγών και αρχιτεκτονικών στοιχείων σκίασης.
Μορφολογικά, το κτίριο έχει σχεδιαστεί με την αρχή της διαφοροποίησης της βάσης και της ανωδομής, ώστε να μειωθεί οπτικά το ύψος του και να αποφευχθεί η μονοτονία που συναντάται συχνά στην ελληνική πολυκατοικία. Για τον ίδιο λόγο δημιουργούνται διαδοχικά ημιυπαίθριοι χώροι με ανοιχτά και κλειστά μπαλκόνια, σε μια παιχνιδιάρικη αλληλουχία σκιών και ογκομετρίας. Τα μπαλκόνια ενοποιούνται με μεταλλικά στοιχεία για να δημιουργήσουν ένα ενιαίο οπτικό σύνολο και να τονίσουν τη συνολική γεωμετρία της πρότασης. Τα κλειστά μπαλκόνια, τα οποία αποτελούν ένα εξέχον μορφολογικό χαρακτηριστικό στις όψεις, είναι επενδυμένα με μάρμαρο, ενώ τυχόν ανοίγματα φέρουν επίσης μαρμάρινα σκίαστρα χάριν ομοιομορφίας και αντηλιακής προστασίας. Τα ελεύθερα διατεταγμένα στοιχεία σκίασης, εκτός από λειτουργικότητα, προσφέρουν επίσης ποικιλία στις όψεις προσδίδοντας κύρος και ξεχωριστή εμφάνιση στο κτίριο.
Deda & Αrchitects, Soho Gardens, Θεσσαλονίκη
Το έργο αφορά ένα πολυώροφο κτήριο διαμερισμάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη, στη γειτονιά του νέου Μουσείου Ολοκαυτώματος και σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι και το ιστορικό κέντρο της πόλης. Λαμβάνοντας υπόψη την άμεση ανάγκη για ανάπτυξη και αναζωογόνηση της περιοχής, σχεδιάσαμε ένα κτήριο-τοπόσημο με διακριτή ταυτότητα για να εμπνεύσει τα επερχόμενα έργα.
Το κτήριο χωροθετείται στο οικόπεδο στη συμβολή των οδών Τσορλίνη και Μαντζάρου με τρόπο ώστε να αγκαλιάζει ένα πάρκο γειτονιάς. Η δημιουργία ενός ανοιχτού, ασφαλούς και πράσινου κοινόχρηστου χώρου, με στόχο να ευνοεί τόσο τους κατοίκους του κτηρίου όσο και την ευρύτερη περιοχή, αποτέλεσε από την αρχή βασική προϋπόθεση του σχεδιασμού. Επιπλέον, το πάρκο ενισχύει τη λειτουργικότητα της εμπορικής χρήσης, η οποία καταλαμβάνει τμήμα του ισογείου, δημιουργώντας ένα πολυδιάστατο αστικό τοπίο. Η αρχιτεκτονική του κτηρίου χαρακτηρίζεται από την οργανική ενιαία μορφή του, η οποία από τον πέμπτο όροφο και πάνω διαχωρίζεται σε δύο επιμέρους τμήματα. Αυτή η διαίρεση αυξάνει τα ελεύθερα μέτωπα, προσφέροντας περισσότερες οπτικές φυγές και καλύτερες συνθήκες φυσικού φωτισμού για τα διαμερίσματα. Καθώς τα επιμέρους τμήματα αναπτύσσονται καθ’ ύψος, οι όροφοι υποχωρούν κλιμακωτά, ελαφραίνοντας οπτικά τον όγκο του κτηρίου και αποδίδοντας τελικά μια εντυπωσιακή και άρτια σύνθεση, φιλική ως προς την ανθρώπινη κλίμακα. Φυτεμένοι χώροι βρίσκονται τόσο στο επίπεδο του πάρκου όσο και σε ενδιάμεσα δώματα, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός εύφορου μικροκλίματος. Αυτή η προσέγγιση, σε συνδυασμό με τη γεωμετρία αιχμής και τα προηγμένα υλικά κατασκευής, οδηγεί σε ένα σύγχρονο, βιώσιμο και ελκυστικό οικιστικό συγκρότημα που επαναπροσδιορίζει τα πρότυπα αστικής κατοίκησης.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr