Αυτά είναι τα επιφωνήματα που οι Λαρισαίοι χρησιμοποιούν κατά κόρον

Μπορεί τα επιφωνήματα αποτελούν αρχέγονα στοιχεία που δεν ανήκουν στο οργανωμένο γλωσσικό σύστημα αλλά οι Λαρισαίοι τα χρησιμοποιούν κατά κόρον.

Θα λέγαμε μάλιστα ότι πρόκειται για ένα είδος συμπυκνωμένου λόγου, που πολλές φορές μπορεί να αντικαταστήσει ολόκληρο διάλογο.

Τα επιφωνήματα είναι συνήθως άκλιτες, ηχομιμητικές λέξεις, που αναπαράγουν φυσικούς ήχους του περιβάλλοντος (ζώων και άλλων) ή εκφράζουν συναισθήματα (χαρά, λύπη, ενθουσιασμό, οργή, φόβο, θαυμασμό, έκπληξη, αγανάκτηση κ.λπ.) με αυθόρμητο τρόπο παραπέμποντας σε κραυγές μιας «προγλωσσικής» κατάστασης. Χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στον προφορικό λόγο, όταν κάποιος είναι συναισθηματικά φορτισμένος και στη Λάρισα στις περιπτώσεις που… τα λόγια είναι περιττά και για την οικονομία λόγου και χρόνου!

Φυσικά μιλάμε για το «ε», το «α», το «εα», το «αε» και το «ομπό» που αν δεν είσαι από τη Λάρισα, κάποιος θα πρέπει να σου τα εξηγήσει για να μπορείς να συνεννοηθείς και κυρίως να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων.

Το «ε»

Το «ε», δώσε λίγο προσοχή γιατί έχει πολλές διαφορετικές χρήσεις και ερμηνείες… και κυρίως γιατί δεν αναφερόμαστε στο «ε;» που δηλώνει ερώτηση και συνήθως υποκαθιστά το «τι;», ούτε για το «ε» που δηλώνει προτροπή ή χρησιμοποιείται για να τραβήξει την προσοχή του άλλου.

Το λαρισαϊκό «ε», μόνο του ως ολοκληρωμένη απάντηση, μπορεί να σημαίνει απειλή κατά το «ε, μαζέψου» επιβεβαίωση κατά το «ε, ναι!» , αγανάκτηση σκέτη ή αγανάκτηση γιατί απλά ο άλλος σου μιλάει για το αυτονόητο!

Το «α»

Δεν πρόκειται για το «α» του θαυμασμού ή της απορίας. Ο Λαρισαίος το χρησιμοποιεί για να εκφράσει αγανάκτηση. Πολλές φορές δε, είναι η αυτονόητη απάντηση στο «ε» του συνομιλητή σου!

Το «εα»

Το χρησιμοποιείς ως αυτόνομη δήλωση ή απάντηση για να δηλώσεις απορία, ανυπομονησία και αγανάκτηση ταυτόχρονα που κρύβει ίσως.. και λίγη απαξίωση.

Το «αε»

Το «αε» εκφράζει ξεκάθαρη άρνηση στην τοποθέτηση του συνομιλητή σου που μόλις προηγήθηκε, αλλά είναι ταυτόχρονα απόρριψη, ειρωνεία και απολυτότητα, κάτι του στυλ «τι να καθόμαστε να συζητάμε τώρα»!

Το «ομπό»

Δείχνει ξεκάθαρη κούραση και απόρριψη αυτών που σου λέει ο άλλος μαζί με ανυπομονησία και βαρεμάρα… ισοδυναμεί τις περισσότερες φορές με το «πάλι τα ίδια θα λέμε;»

Μπορούν επίσης σε συνδυασμό να αντικαταστήσουν έναν ολόκληρο διάλογο…

  • «Ε»
  • «Α»
  • «Εα»
  • «Ομπο»
  • «Αε»

Ε.Μ.

Goodys

Related Posts

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *