Ο ζωολογικός κήπος παρείχε μέχρι και βίντεο για το πώς να πιάσουν οι κάτοικοι τις αράχνες
Οι πιο θανατηφόρες αράχνες της περιοχής
Οι αράχνες funnel-web, που είναι το πιο επικίνδυνο είδος που ζει μέσα και γύρω από το Σίδνεϊ, είναι γνωστές για το θανατηφόρο, ταχείας δράσης δηλητήριό τους. Πριν από την εισαγωγή του αντιδηλητηρίου το 1981, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα τσιμπήματα τους. Μετά την εισαγωγή του, δεν έχουν σημειωθεί θανάσιμα περιστατικά.
Σύμφωνα με το CNN, το Αυστραλιανό Πάρκο Ερπετών απευθύνει αυτή την έκκληση προς το κοινό κάθε Νοέμβριο, όταν ξεκινά η περίοδος αναπαραγωγής των αραχνών, και τονίζει τη σημασία της για να συμβάλει στη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Ο ζωολογικός κήπος είναι ο μοναδικός προμηθευτής του αντίδοτου της αράχνης funnel-web, το οποίο παράγει «αρμέγοντας» τις αράχνες που συλλέγει.
«Με την περίοδο αναπαραγωγής να έχει ξεκινήσει και τον καιρό να δημιουργεί ιδανικές συνθήκες, βασιζόμαστε στις δωρεές αραχνών περισσότερο από ποτέ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπεύθυνη αραχνών του ζωολογικού κήπου, Emma Teni. «Οι αρσενικές αράχνες Funnel-web έχουν μικρή διάρκεια ζωής και με περίπου 150 αράχνες να απαιτούνται για την παρασκευή ενός μόνο φιαλιδίου αντίδοτου, χρειαζόμαστε τη βοήθεια του κοινού για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετό δηλητήριο για να καλύψουμε τη ζήτηση».
Οι αράχνες αυτές προτιμούν τις δροσερές, υγρές περιοχές με πυκνό φύλλωμα, αν και ο ζωολογικός κήπος προειδοποίησε ότι μπορούν επίσης να βρεθούν στα σπίτια – ειδικά σε μέρη όπως σωροί από άπλυτα, παπούτσια που αφήνονται έξω, πισίνες και υπολείμματα στους κήπους.
Πώς μαζεύουν προσεκτικά τις αράχνες
Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της οργάνωσης, η Teni δείχνει πώς να συλλέξει κανείς με ασφάλεια αυτήν την αράχνη, χρησιμοποιώντας ένα μακρύ κουτάλι για να το βάλει προσεκτικά σε ένα βάζο.
Κάθε σάκος αβγού περιέχει περίπου 150-200 μικρές αράχνες, γεγονός που τον καθιστά πολύτιμη πηγή αντιδότου. Μόλις οι αράχνες τοποθετηθούν με ασφάλεια σε ένα δοχείο, το κοινό θα πρέπει να τις παραδώσει σε ένα από τα σημεία συλλογής στην περιοχή ή στο ίδιο το Πάρκο Αυστραλιανών Ερπετών.
Το αντίδοτο σώζει ζωές
Άνθρωποι των οποίων οι ζωές είχαν σωθεί από το αντίδοτο παρότρυναν επίσης το κοινό να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
«Το ARP και το πρόγραμμα Antivenine, μου έσωσε τη ζωή μου το 1994», σχολίασε η Nicole Webber στην ανάρτηση του Australian Reptile Park στο Facebook. «Δεν μπορώ παρά να σας ευχαριστήσω όλους. Παρακαλούμε να υποστηρίξετε το πρόγραμμα με ασφαλείς συλλήψεις αραχνών και να το χρηματοδοτήσετε όπως μπορείτε».