Αφροδίτη, Ιώ και Τρίτων: Αυτές είναι οι επόμενες αποστολές της NASA
Σε μια προσπάθεια να εξερευνήσει περαιτέρω το ηλιακό μας σύστημα, η NASA έχει επιλέξει τέσσερις προτάσεις για διαστημικές αποστολές που έχουν ως στόχο την έρευνα πλανητών όπως η Αφροδίτη, καθώς και φεγγαριών όπως η Ιώ που βρίσκεται στον Δία και ο Τρίτων που κινείται γύρω από τον Ποσειδώνα.
«Οι επιλεγμένες αυτές αποστολές έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν όλα όσα γνωρίζουμε για μερικούς από τους πλέον ενεργούς και πολύπλοκους κόσμους του ηλιακού μας συστήματος», δηλώνει στο CNNi ο Τόμας Ζουρμπούχεν, αναπληρωτής καθηγητής στο Διευθυντήριο Επιστημονικών Αποστολών της NASA.
«Εξερευνώντας οποιοδήποτε από αυτά τα ουράνια σώματα θα μας βοηθήσει να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά για το πώς φτάσαμε στη σημερινή εικόνα του Σύμπαντος», προσθέτει.
Πλέον οι ομάδες της NASA που βρίσκονται πίσω από κάθε πρόταση θα έχουν στη διάθεσή του εννέα μήνες και 3 εκατ. δολάρια, ώστε να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να καταλήξουν στα πορίσματά τους.
Η τελική επιλογή, η οποία θα περιλαμβάνει έως και δύο από αυτές τις αποστολές, θα πραγματοποιηθεί το 2021.
Αφροδίτη
Δύο από τις προτάσεις προβλέπουν την εξερεύνηση της Αφροδίτης: Η πρώτη (DAVINCI+) θα επικεντρώνεται στην ατμόσφαιρά της, ενώ η δεύτερη (VERITAS) στη χαρτογράφηση της επιφάνειας του πλανήτη.
Σε επιστημονικές μελέτες που είχαν δημοσιευθεί κατά το παρελθόν, η Αφροδίτη παρουσιάζεται ως ο «δίδυμος» πλανήτης της Γης, καθώς φαίνεται πως σε μια δεδομένη χρονική περίοδο, δισεκατομμύρια χρόνια πριν, είχε σταθερές θερμοκρασίες, ενώ φιλοξενούσε και υδάτινο ορίζοντα.
Ο ροζ πλανήτης, ωστόσο, άλλαξε και μετατράπηκε σε ένα νεκρό ουράνιο σώμα, με μια τοξική ατμόσφαιρα 90 φορές πιο πυκνή από τη δική μας και με θερμοκρασίες επιφανείας που ξεπερνούν τους 864 βαθμούς Κελσίου.
Η ύπαρξη ωκεανού είχε αναφερθεί για πρώτη φορά κατά την αποστολή Pioneer το 1980.
Από τη δεκαετία του ’70 μέχρι και σήμερα μόνο δύο διαστημικές αποστολές έχουν επισκεφθεί την Αφροδίτη: η αποστολή Pioneer το 1978 και ο Μαγγελάνος στις αρχές της δεκαετίας του 1990.