895.000 ευρώ για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών των Τρικάλων

Ποσό 895.000 ευρώ απελευθερώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με απόφαση του Υπουργού Κώστας Σκρέκας για την αναβάθμιση παιδικών χαρών. Η χρηματοδότη αφορά τις παιδικές χαρές σε πλατεία Βουβής, Λαναρά, Αγρότισσας, Δεξιά, Καλαμπάκας, Τρίκκη, Αμυγδαλιές, Ματσόπουλο, Περικοράχη, Μεγαλοχώρι, Μ. Καλύβια, Καλαμπάκα, Πρόδρομο, Φωτάδα, Γλίνος και στους κοινόχρηστους χώρους Παλαιομοναστήρου και Πιαλείας.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Εδώ κι αρκετό καιρό έχει προκαλέσει αίσθηση το γεγονός ότι από τις 146 παιδικές χαρές του Δήμου Τρικκαίων δεν έχει καμιά πιστοποίηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία τους, τουλάχιστον επίσημα από το Δήμο, διότι οι γονείς με δική τους ευθύνη εξακολουθούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε αυτές προκειμένου να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Δεν έχουν άλλωστε επιλογές. Τα παιδιά σε μία πόλη δεν έχουν εναλλακτικές και οι παιδικές χαρές είναι –ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες – χώροι εκτόνωσης και ξεγνοιασιάς.
Εκείνο που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι η λειτουργία της μίας και μόνης παιδικής χαράς η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει – αφού γίνουν οι απαραίτητες μικροπαρεμβάσεις – άμεσα. Η παιδική χαρά που βρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων στο Βαρούσι.

Ακατάλληλες εδώ και μήνες

Έτσι, οι παιδικές χαρές του Δήμου Τρικκαίων εξακολουθούν να παραμένουν ακατάλληλες εδώ και μήνες, καθώς καμία εξ αυτών δεν έχει πιστοποίηση. Στις προθέσεις είναι να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία παιδικών χαρών, προκειμένου να είναι στη διάθεση των παιδιών, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα έχουν γίνει οι απαιτούμενες επιδιορθώσεις που θα καθιστούν τη λειτουργία τους σύμφωνη με το νομικό πλαίσιο. Η χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε θεωρείται ότι θα θέσει και πάλι σε λειτουργία τις παιδικές χαρές αφού θα γίνουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις.

Των Αγίων Αναργύρων

Η Δημοτική Αρχή επιχειρεί να ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία τους, αρχής γενομένης από την παιδική χαρά που βρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων στο Βαρούσι. Πριν λίγο καιρό το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, κατόπιν εισήγησης της Δημοτικής Κοινότητας Τρικκαίων, ενέκρινε την εκκίνηση των απαραίτητων διαδικασιών πιστοποίησης κι αδειοδότησης της παιδικής χαράς στο Βαρούσι καθώς και να γίνουν άμεσα αντίστοιχες ενέργειες για τις πολυπληθείς παιδικές χαρές της Δημοτικής Κοινότητας Τρικκαίων.
Να σημειωθεί ότι για την έκδοση άδειας λειτουργίας στις παιδικές χαρές σύμφωνα με την Υ.Α. 28492/2009, είναι απαραίτητος ο έλεγχος και η αξιολόγηση συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις ασφαλείας των προτύπων της σειράς ΕΛΟΤ ΕΝ1176 και ΕΛΟΤ ΕΝ 1177. Ο φορέας πιστοποίησης πραγματοποιεί ελέγχους και συντάσσει τεχνική έκθεση, όσον αφορά τα παιχνίδια και το δάπεδο της παιδικής χαράς.

Η παιδική του Βαρουσίου

Για την παιδική χαρά στο Βαρούσι έχει συνταχθεί τεχνική μελέτη από το φορέα πιστοποίησης με αρκετές μικρές παρατηρήσεις. Εντούτοις, εάν αυτά επιδιορθωθούν, τότε, θα μπορέσει να δώσει την πιστοποίηση στην εν λόγω παιδική χαρά.
Η παιδική χαρά για να έχει άδεια λειτουργίας, πρέπει να ακολουθεί τις προδιαγραφές αδειοδότησης και να ελεγχθεί από την επιτροπή των παιδικών χαρών που έχει συσταθεί σε κάθε δήμο. Στη συγκεκριμένη παιδική χαρά απουσιάζει η περίφραξη με πόρτα εισόδου, φωτισμός και η σύνδεση με ΔΕΗ (παρόλο που είναι τοποθετημένα τα φωτιστικά σώματα).