58 αναδοχές στη Θεσσαλία από το 2018 έως σήμερα (ΕΙΚΟΝΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πρωταγωνιστεί πανελλαδικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην εφαρμογή της αναδοχής που θεσμοθετήθηκε το 2018 -καλύπτοντας μάλιστα και τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας, -έχοντας πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 58 αναδοχές και περιορίσει περίπου στους 8 μήνες χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που προσφέρει για όσο διάστημα χρειάζεται κατά περίπτωση ένα οικογενειακό προστατευτικό περιβάλλον σε παιδιά που χρειάζεται να απομακρυνθούν είτε με τη συγκατάθεση των γονιών τους είτε με εισαγγελική παρέμβαση από το δικό τους οικογενειακό περιβάλλον.

Τα παραπάνω μεταξύ άλλων τόνισε -σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net– σε δηλώσεις της η Αντιπερειφερειάρχης Εθελοντισμού και Πρόνοιας, κ. Ανδριάνα Κομήτσα – Μπανταλού, στο περιθώριο της πρώτης εκπαιδευτικής συνάντησης για τον θεσμό της αναδοχής που διοργανώθηκε σήμερα (28/3) το πρωί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Καρδίτσας και το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην οποία συμμετείχαν εμπλεκόμενοι φορείς και κοινωνικοί λειτουργοί, με στόχο την ενημέρωση και ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της αναδοχής.

«Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη μια ιδρυματική φροντίδα, έχουν ανάγκη μια οικογένεια, μια αγκαλιά. Αυτό είναι το φυσικό τους περιβάλλον. Βλέπετε το τελευταίο καιρό, πόσα παιδιά αυτή τη στιγμή υπάρχουν εγκαταλειμμένα. Εμείς επιδιώκουμε να μην είναι εγκαταλειμμένα. Εννοείται, το πρωτεύον για εμάς είναι να γυρίσουν στις φυσικές τους οικογένειες, αλλά πολλές φορές, με εισαγγελική παρέμβαση, αυτό δεν υφίσταται οπότε προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την ηρεμία των παιδιών να τους κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη να βρούνε μια οικογένεια» τόνισε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας τα στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύη, Ψυχολόγος-Κοινωνική λειτουργός κ. Παναγιώτα Μάνθου, που ήταν και η βασική ομιλήτρια της εκδήλωσης εξήρε τη σημασία της αναδοχής τόσο για τα παιδιά κάθε ηλικίας που έχουν ανάγκη από ένα αρμονικό οικογενειακό περιβάλλον όσο και για τους ανάδοχους γιατί κερδίζουν ως άνθρωποι περισσότερα από όσα προσφέρουν.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κων. Τέλιος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αναδοχή είναι μια πράξη αγάπης, ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς.

«Είναι η γέφυρα που συνδέει παιδιά σε ανάγκη με οικογένειες γεμάτες στοργή.

Είναι μια διαδικασία που δεν αφορά μόνο τους αναδόχους γονείς, αλλά ολόκληρη την κοινωνία, καθώς αντανακλά το επίπεδο της ευαισθησίας και της αλληλεγγύης μας.

Σήμερα, μέσα από αυτή την εκπαιδευτική συνάντηση, έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε τη γνώση, τη συνεργασία και τις καλές πρακτικές, ώστε να υποστηρίξουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τον θεσμό της αναδοχής στην περιοχή μας.

Θέλω να συγχαρώ τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Καρδίτσας, το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη διοργάνωση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας. Η συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κοινωνικών λειτουργών είναι ανεκτίμητη και δείχνει πως, όταν συνεργαζόμαστε, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στις ζωές των παιδιών.»

 

Τι είναι αναδοχή

Είναι ένας κοινωνικός θεσμός προστασίας παιδιών ηλικίας 0-18 ετών, όταν οι φυσικοί γονείς αδυνατούν να τα φροντίσουν και αναλαμβάνει ένα ανάδοχο άτομο ή μια ανάδοχη οικογένεια να το κάνει, έως ότου η φυσική οικογένεια αναλάβει ξανά το ρόλο της.

Η εφαρμογή του θεσμού στην Ελλάδα ρυθμίζεται από το Ν.2447/1996 και το Π.Δ. 86/2009.

Η αναδοχή δίνει το δικαίωμα στις Κοινωνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας που είναι στελεχωμένες με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό να αναλαμβάνουν την τοποθέτηση των παιδιών που έχουν ανάγκη προστασίας είτε με την συγκατάθεση των γονιών τους είτε με την παρέμβαση δικαστηρίου προκειμένου να διαφυλαχτεί το συμφέρον του παιδιού.

 

Ποια είναι τα είδη αναδοχής

1.Φιλοξενίας (διαρκεί λίγες μέρες) για να αποσυμφορήσει τη βιολογική οικογένεια από τη συνεχή φροντίδα σε παιδιά με ή χωρίς ιδιαιτερότητες ή από ιδρύματα σε περιόδους εορτών.

2.Συγγενικής αφορά στην ανάδοχη φιλοξενία παιδιού από μέλος ή μέλη συγγενικού περιβάλλοντος που πληρούνται τις κατάλληλες προϋποθέσεις και προτιμάται σε μια προσπάθεια μη απομάκρυνσης ή αποκοπής του παιδιού από το φυσικό περιβάλλον.

3.Επείγουσα / Ημερήσια οι περιπτώσεις έκτασης ανάγκης και διαρκεί λίγες ημέρες π.χ. για λόγους υγείας των γονέων

4.Βραχυπρόθεσμη (διαρκεί από λίγες εβδομάδες έως λίγους μήνες π.χ. σε παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από την οικογένεια τους λόγω κρίσης).

5.Μεσοπρόθεσμη (διαρκεί 1-2 χρόνια). Όταν οι φυσικές οικογένειες χρειάζονται μεγαλύτερο διάστημα για να ξεπεράσουν μια κρίση με την προοπτική επιστροφής του παιδιού στην φυσική οικογένεια.

6.Μακροπρόθεσμη (διαρκεί πολλά χρόνια, τη διακρίνει μια μονιμότητα που πολλές φορές οδηγεί και σε υιοθεσία).

Ποιοι μπορεί να γίνουν ανάδοχοι γονείς;

Σύμφωνα με το Π.Δ. 86/2009 Ανάδοχοι μπορούν να γίνουν

• Οικογένειες αποτελούμενες από συζύγους με ή χωρίς παιδιά.

• Μεμονωμένα άτομα άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία) με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι και συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με το ανήλικα

• Οι ανάδοχοι πρέπει να έχουν σωματική διανοητική και ψυχική υγεία

• Να μην έχουν καταδικαστεί για πράξεις που θα μπορούσαν να τους στερήσουν την γονική μέριμνα

• Να έχουν την δυνατότητα κάλυψης διατροφής, μόρφωσης και ιατρικής περίθαλψης των παιδιών

• Να έχουν ηλικίας έως 50 ετών και διαφορά με τον ανάδοχο τουλάχιστον 18 έτη.

 

Ποια είναι η διαδικασία αναδοχής;

Η διαδικασία της αναδοχής περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

-Υποβολή αίτησης και απαιτούμενων δικαιολογητικών στις αρμόδιες Υπηρεσίες. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

1.Ιατρικές βεβαιώσεις από κρατικό γιατρό στις οποίες θα επικολλάται η φωτογραφία των ενδιαφερομένων με σφραγίδα του νοσοκομείου (ανάλυση αίματος κατά ΚΑΗΝ – αιματολογικές εξετάσεις για AIDS – ηπατίτιδα – ακτινογραφία θώρακος – νευρολογική – ψυχιατρική – ψυχολογική εξέταση).

2.Πρόσφατο απόσπασμα ποινικού μητρώου

3.Πρόσφατο απόσπασμα εισαγγελικής αρχής των ενδιαφερόμενων εις διπλούν (τα φωτοαντίγραφα δεν θεωρούνται από άλλη αρχή παρά μόνο από το Δικαστήριο ή Υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνουν ότι δεν είναι φυγόδικοι ή φυγόποινοι, βεβαιωμένη για το
γνήσιο της υπογραφής).

4.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, από το οποίο θα φαίνεται η σύνθεση της οικογένειας και το έτος γέννησης αυτών

5.Ληξιαρχική πράξη γέννησης για το καθένα ξεχωριστά

6.Ληξιαρχική πράξη γάμου των ενδιαφερόμενων

7. Εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας

8. Ε9 και ότι άλλο δικαιολογητικό αφορά στην οικονομική κατάσταση (τα φωτοαντίγραφα δεν θεωρούνται, συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνει το ακριβές φωτοαντίγραφο και θεωρείται από τη Δ.Ο.Υ).

-Συνεργασία του Κοινωνικού Λειτουργού με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της αναδοχής. Υπογραφή της σύμβασης αναδοχής, όπου αναφέρονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα όλων των εμπλεκόμενων μερών της αναδοχής.

Κωστής Κριτσιάνης, ΠΗΓΗ: karditsalive.net