5 υγιεινά λίπη για γερό μυαλό και καλή ψυχική υγεία

Selection of healthy unsaturated fats, omega 3 - fish, avocado, olives, nuts and seeds, selective focus.

Τα  είναι απαραίτητα για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ιδίως των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E και K

Τα  παρέχουν ενέργεια και λίπανση στον εγκέφαλο και μόνωση για τα όργανα του σώματος και το σώμα γενικά. Η εισαγωγή λιπαρών καλής ποιότητας στη διατροφή σας τόσο ως τροφές όσο και ως συμπληρώματα και η εξάλειψη των κακής ποιότητας λιπαρών είναι βασικά πρώτα βήματα για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα διατροφικής αποκατάστασης.

Η προσαρμογή της διατροφής μας ώστε να περιλαμβάνει και υγιεινά λίπη για τη λειτουργία του εγκεφάλου είναι μια θετική συμπεριφορά που είναι εύκολο να επιτευχθεί.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να εξαλείψουμε τη χρήση ανθυγιεινών λιπαρών ή τρανς λιπαρών οξέων. Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα -όπως τα μπισκότα, η μαργαρίνη, τα κράκερ, τα πατατάκια, οι σάλτσες για σαλάτες και διάφορα σνακ- περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα από συστατικά όπως «μερικώς υδρογονωμένα» έλαια, τα οποία είναι όλα επικίνδυνα για ψυχική ευεξία.

Ως πρώτο βήμα, εστιάστε στο να συμπεριλάβετε τα ακόλουθα λίπη στη διατροφή σας:

Βούτυρο. Το καλύτερο, πιο θρεπτικό βούτυρο είναι το φρέσκο (μη επεξεργασμένο). Το βούτυρο είναι φάρμακο και ο  χρειάζεται χοληστερόλη. Ο παράγοντας Wulzen (στιγμαστερόλη), ο οποίος προλαμβάνει και μειώνει την , τη δυσκαμψία των αρθρώσεων και τον πόνο, βρίσκεται μόνο στο φρέσκο βούτυρο και στην φρέσκια κρέμα. Το βούτυρο πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με δημητριακά, λαχανικά ή πρωτεΐνες. Φροντίστε να μην το ψήνετε σε υψηλές θερμοκρασίες.

Λάδι καρύδας. Χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας για το μαγείρεμα ή προσθέστε σε smoothies και αρτοσκευάσματα. Το λάδι καρύδας είναι ένα λιπαρό οξύ μέσης αλυσίδας. Αφομοιώνεται εύκολα, θεωρείται θεραπευτικό για τον εγκέφαλο και μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για ενυδάτωση σε στεγνό δέρμα.

Εξαιρετικό Παρθένο  (ψυχρής έκθλιψης). Το ελαιόλαδο πρέπει να έχει βαθύ πράσινο χρώμα και να αγοράζεται και να φυλάσσεται αποκλειστικά σε σκούρο μπουκάλι ή δοχείο, μακριά από το φως. Είναι ιδανικό για ντρέσινγκ σαλάτας, αλλά λιγότερο για υψηλές θερμοκρασίες, καθώς το ελαιόλαδο έχει χαμηλό σημείο καπνισμού (καίγεται) και η χλωροφύλλη υποβαθμίζεται στη θερμότητα. Μπορεί να συνδυαστεί με βούτυρο και να περιχύσετε με αυτό λαχανικά στον ατμό ή στον φούρνο.

Έλαιο λιναρόσπορου (λινέλαιο). Προσθέστε 1/4 φλιτζάνι βιολογικό λάδι από λιναρόσπορο σε σάλτσα με βάση το ελαιόλαδο για τη σαλάτα σας για να κερδίσετε τα οφέλη των απαραίτητων λιπαρών οξέων. Το λινέλαιο πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο. Δεν θερμαίνεται ποτέ, ούτε χρησιμοποιείται στη μαγειρική.

Σησαμέλαιο (καβουρδισμένο και ωμό). Το σουσάμι, που θεωρείται θεραπευτικό έλαιο στην ιατρική της Αγιουρβέδα, είναι πολύ ευέλικτο. Καβουρδισμένο δίνει γεύση στα τηγανητά λαχανικά λαχανικών και ωμό για ένα ωραίο, ελαφρύ ντρέσινγκ.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το να ξεπλένετε με δύο κουταλιές της σούπας ωμό σησαμέλαιο το στόμα σας πριν από τον ύπνο (χωρίς να ξεβγάλετε) είναι μια αρχαία αγιουρβεδική  για τα προβλήματα των ούλων. Τα προβλήματα των ούλων μπορεί να σχετίζονται με καρδιακές , οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να σχετίζονται με άνοια.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

πηγή:https://www.giatros-in.gr/5-ygieina-lipi-gero-myalo-kali-psychiki-ygeia/