Προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι Τρικαλινοί αγρότες

Μετέωροι επί 4 σχεδόν μήνες βρίσκονται οι αγρότες των Τρικάλων και ευρύτερα της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Οι αποζημιώσεις που ήρθαν να λάβουν για τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε εξοπλισμό και παραγωγή είναι ελάχιστες, ενώ δεν δίνονται αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και τα χρόνια προβλήματα, των χαμηλών τιμών, του υψηλού κόστους παραγωγής και ταυτόχρονα εκείνα που δημιουργούνται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Σ΄ αυτά τα προβλήματα αλλά και στο συντονισμό των επόμενων κινήσεων τους ήρθαν να αναφερθούν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη», Λάμπρος Τσέκας και ο εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Σιδέρης, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ.

Τα δυο στελέχη της «Άνοιξης» κάλεσαν τους αγρότες να οργανωθούν μπροστά στα αυξημένα προβλήματα, πλαισιώνοντας την πανθεσσαλική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης στον Παλαμά Καρδίτσας.

Οι αγρότες θα συζητήσουν για τον συντονισμό της δράσης τους ενόψει της εξόδου σε επίκαιρα σημεία του οδικού δικτύου που έχει προαναγγελθεί για μετά τις 20 Ιανουαρίου, η οποία όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των αγροτών απαιτεί μαζική συμμετοχή για να μπορέσουν να πιέσουν την κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα και να δώσει ουσιαστικές λύσεις.

«Οφείλουμε και πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας στην στάση αναμονής που μας προτρέπουν κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμοι. Συντεταγμένα και οργανωμένα οι αγρότες πρέπει να βγουν στο δρόμο διεκδικώντας τα αυτονόητα, δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια και να καλλιεργούν.», σημείωσε μεταξύ των άλλων ο Λάμπρος Τσέκας.

Οι αγρότες διεκδικούν :
Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών.
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση.
Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια.
Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο του Ταυρωπού και των άλλων ΤΟΕΒ.
Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα.