Δημόσιο αγαθό ή εμπόρευμα η υγεία;

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τον ΕΟΠΥΥ φέρνει στο προσκήνιο σε προεκλογική περίοδο την οξύτατη σύγκρουση ιδεών και προγραμμάτων για τη πορεία και τη προοπτική του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα υγείας. Σημαδεύει γιαυτό και τις προεκλογικές συγκλίσεις και αποκλίσεις των Κομμάτων, ειδικά εκείνων που προτείνουν προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας.

 Η υγειονομική κρίση, οι αναδυόμενες απειλές για την υγεία όπως τις βλέπουμε στη Σαγκάη, στις νέες μεταλλάξεις, στις οξείες ηπατίτιδες στα παιδιά… άλλαξαν πάρα πολλά στις ιδεολογικές αντιλήψεις για την οργάνωση των υπηρεσιών υγείας σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως για την τεράστια αξία των δημόσιων συστημάτων υγείας. « Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να σώσουμε ζωές…» δήλωνε τον Μάρτιο του 2020 η πρόεδρος της Κομισιόν. Με τη λογική αυτή αποφασίστηκε το Ταμείο « Η ΕΕ για την ΥΓΕΙΑ». Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας οργανώθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Την παρέμβαση για τη κοινωνικοποίηση της  πατέντας των εμβολίων, για προσιτές τιμές στα ακριβά καινοτόμα φάρμακα, για αύξηση των δαπανών υγείας του κοινοτικού προϋπολογισμού και την οικοδόμηση κοινού ευρωπαϊκού συστήματος υγείας προκρίναμε εμείς  και άλλες  προοδευτικές δυνάμεις στην Ενωμένη Ευρώπη.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι καθηλωμένη σε μια απλοϊκή δεξιά λογική που ήταν προκλητική και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και διάχυτη  στις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου. Απαξιώνει τους δημόσιους λειτουργούς της υγείας. Υπονομεύει, αφυδατώνει το ΕΣΥ, σχεδιάζει το υποστελεχωμένο, υποχρηματοδοτούμενο ΕΣΥ – ΣΔΙΤ, γιατί θεωρεί ότι η υγεία αποτελεί εμπόρευμα – προϊόν προς πώληση με τους νόμους της αγοράς. Αναθέτει στον ιδιωτικό τομέα υγείας και ειδικά στους μεγάλους κερδοσκοπικούς επιχειρηματικούς ομίλους, όλα όσα θα πρέπει να κάνει ένα καλά οργανωμένο ΕΣΥ από το επίπεδο της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέχρι την επείγουσα περίθαλψη, τη νοσηλεία στο σπίτι, την αποκατάσταση της υγείας, ως πλήρους σωματικής – ψυχικής – κοινωνικής ευεξίας. Μεγιστοποιεί τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας, τις ανισότητες.

Με τη λογική αυτή η Κυβέρνηση της ΝΔ :

Με τη λογική αυτή το κυβερνητικό νομοσχέδιο προβλέπει π.χ. οτι :

Η εναλλακτική προοδευτική πολιτική για τη ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ τεκμηριώνεται στη βάση ότι η υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό, θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα κι όχι εμπόρευμα. Πρωταρχικό καθήκον είναι η μετάβαση σε ολοκληρωμένο – ποιοτικό – ανθρωποκεντρικό ΕΣΥ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χρηματοδότηση, τον εξοπλισμό, τη στελέχωσή του.

 Εμείς, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα από τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τις περιφερειακές ανισότητες, τις κραυγαλέες ελλείψεις στα περιφερειακά Νοσοκομεία – στα ΤΕΠ – στις ΜΕΘ – στα ΚΥ, τις νέες ανάγκες από τις αναδυόμενες απειλές, προτείνουμε τις βάσεις για ένα ριζικά διαφορετικό νομοσχέδιο :

Το δίλημμα η υγεία δημόσιο αγαθό ή εμπόρευμα είναι από τα πιο σημαδιακά στη σύγκρουση ιδεών και προγραμμάτων των προοδευτικών Κομμάτων με τη Δεξιά.

Η ενίσχυση του πολύτιμου ρόλου της ΠΦΥ, η υπεράσπιση του ΕΣΥ, του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων αγαθών, των θεμελιωδών ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων, είναι από τα κεντρικά καθήκοντα – τις προγραμματικές προτεραιότητες μιας συμμαχικής εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης.

Εμείς, με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις αναδεικνύουμε τους άξονες ενός προοδευτικού κυβερνητικού προγράμματος και διεκδικούμε να είμαστε 1η δύναμη στις επόμενες εκλογές για να εφαρμοστεί. « Κι όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, όταν αυτό που θέλεις σημαδεύει τη ψυχή του κόσμου, το σύμπαν συνωμοτεί για να το κατακτήσεις».

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ