25 καταγγελίες κακοποίησης ανήλικων παιδιών στη Θεσσαλία το πρώτο εξάμηνο του ’16-Η μία περίπτωση αφορούσε στην περιοχή των Τρικάλων

Σε 25 ανέρχονται οι καταγγελίες που έλαβε το πρώτο εξάμηνο του 2016, το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Θεσσαλίας. Καταγγελίες οι οποίες προωθήθηκαν στις αρμόδιες αρχές. Η μία εκ των περιπτώσεων αφορούσε την περιοχή των Τρικάλων.

Ειδικότερα, οι καταγγελίες αφορούσαν 44 παιδιά και των δύο φύλων και όλων των ηλικιακών ομάδων (0 έως 18 ετών). Θύτες, σε όλες τις περιπτώσεις, υπήρξαν άτομα του άμεσου συγγενικού περιβάλλοντος. Από τις καταγγελίες αυτές, 1 αφορούσε την περιοχή των Τρικάλων, 11 αφορούσαν την περιοχή της Λάρισας, 9 αφορούσαν το Βόλο, και 4 την Καρδίτσα.

Ανταπόκριση στο 100%

Το Χαμόγελο του Παιδιού, σε πείσμα των καιρών κατάφερε να ανταποκριθεί στο 100% των αιτημάτων βοήθειας και στήριξης που έλαβε το πρώτο εξάμηνο του 2016 και να προσφέρει σταθερές και ποιοτικές υπηρεσίες στα παιδιά της Θεσσαλίας.

Στατιστικά

Βάσει των στατιστικών στοιχείων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Θεσσαλίας στήριξε 498 παιδιά με προβλήματα διαβίωσης (στήριξη σε είδος: τρόφιμα, ρούχα, υποδήματα, βιβλία, παιχνίδια κλπ). Ο συνολικός αριθμός των εξυπηρετούμενων οικογενειών από τις οποίες προέρχονται τα παιδιά αυτά είναι 169 οικογένειες

Το μεγαλύτερο ποσοστό των οικογενειών αυτών (85%) έρχονται στο ΧΤΠ με ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ το υπόλοιπο 15% είναι περιστατικά που παραπέμπονται από άλλους φορείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συντριπτικό ποσοστό 95% οι γονείς των οικογενειών που στηρίζονται από το ΚΑΚΕ Θεσσαλίας, είναι άνεργοι.

Όσον αφορά τα παιδιά με προβλήματα υγείας που απευθύνθηκαν στο ΧΤΠ, καλύφθηκαν 45 αιτήματα (100% ανταπόκριση) που αφορούσαν 20 παιδιά.

Κοινωνική και ψυχολογική στήριξη

Άλλη μία από τις πολλές υπηρεσίες που παρέχει το ΧΤΠ, είναι η κοινωνική και ψυχολογική στήριξη παιδιών, η οποία παρέχεται από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Στο πρώτο εξάμηνο του 2016, και συγκεκριμένα για το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου που παρασχέθηκε αυτή η υπηρεσία, εξυπηρετήθηκαν 43 περιστατικά, είτε μέσω τηλεφωνικών κλήσεων είτε με παρουσία στα γραφεία του οργανισμού.

Μέσω της υπηρεσίας ενημέρωσης παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών σε σχολεία όλης της Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκαν μέσα σε λιγότερο από 3 μήνες 30 παρεμβάσεις πρόληψης. Ενημερώθηκαν συνολικά 1667 μαθητές και μαθήτριες α’θμιας και β’θμιας εκπαίδευσης, 20 γονείς και κηδεμόνες και 35 εκπαιδευτικοί. Επιπλέον, μέσω της ενημέρωσης του Κινητού Εργαστηρίου Εκπαίδευσης ΟΔΥΣΣΕΑΣ, ενημερώθηκαν 351 παιδιά και 90 γονείς και εκπαιδευτικοί. Τα θέματα που καλύπτονται στις παρεμβάσεις αυτές, αφορούν στην ασφάλεια στο διαδίκτυο, την παιδική κακοποίηση, τη σχολική βία και τον εκφοβισμό.

Κοντά στους πρόσφυγες

Τέλος, το ΧΤΠ βρέθηκε κοντά και στα παιδιά πρόσφυγες, αρχικά στους προσωρινούς καταυλισμούς της Ρόκας και του Φρουρίου Τρικάλων και στη συνέχεια στον καταυλισμό του Κουτσόχερου. Πέραν της ενημέρωσης με έντυπο υλικό σε διάφορες γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, φαρσί) που αφορούσε τις δωρεάν τηλεφωνικές υπηρεσίες που παρέχει το ΧΤΠ μέσω της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα παιδιά 116000 και της Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης για παιδιά 116111 , το ΚΑΚΕ Θεσσαλίας προχώρησε στην ενίσχυση παιδιών προσφύγων με τη διανομή 200 φαρμακευτικών σκευασμάτων. Επιπρόσθετα, ψυχολόγος του οργανισμού σε συνεργασία με εθελοντές προσέφερε στα παιδιά του καταυλισμού Κουτσόχερου δράσεις δημιουργικής απασχόλησης σε 420 παιδιά πρόσφυγες.