Αρωματικά και μπαχαρικά μπορούν να δώσουν νοστιμιά χωρίς τύψεις σε γλυκά και αλμυρά
Η περίοδος των γιορτών είναι μια από τις πιο δύσκολες περιόδους του χρόνου για τη διατροφή μας. Πώς να αντισταθεί κανείς στα αλμυρά, στα λιπαρά, στα γλυκά; Ποιος δεν θέλει να απολαύσει τις ιδιαίτερες γεύσεις και τους άπειρους γευστικούς πειρασμούς των γιορτών που ξυπνούν τόσες -μα τόσες!- αναμνήσεις και δίνουν νόημα στις γιορτές;
Αν και είναι εντάξει να τρώμε περιστασιακά λίγο ψητό κρέας, πουρέ πατάτας με βούτυρο ή σοκολατόπιτα (άντε και μερικά μελομακάρονα!), η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και της «κακής» LDL χοληστερόλης.
Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να παραλείψουμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το αλάτι και να αρωματίσουμε τα φαγητά μας με βότανα και μπαχαρικά, που δεν δίνουν μόνο γεύση, άρωμα και χρώμα στο πιάτο μας, αλλά περιέχουν και αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και άλλες ευεργετικές ουσίες που μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της διάθεσης και σε μείωση της όποιας φλεγμονής.
Βότανα και καρυκεύματα για απόλαυση χωρίς ενοχές (και παρενέργειες…)
Δοκιμάστε να αρωματίσετε και να δώσετε γεύση στο φαγητό με κάποια από τα βότανα και τα μπαχαρικά της παρακάτω λίστας.
Πειραματιστείτε με συνδυασμούς που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει.
Όσο περισσότερα βότανα και μπαχαρικά χρησιμοποιείτε, τόσο πιο πλούσια θα είναι η γεύση του πιάτου σας και περισσότερα τα οφέλη για την υγεία. Και αυτό είναι ένα δώρο που μπορείτε να απολαμβάνετε όλο το χρόνο.
Μπαχάρι: Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο ψωμί, σε επιδόρπια και σιτηρά. Ταιριάζει με αλμυρά πιάτα, όπως σούπες, σάλτσες, σιτηρά και λαχανικά.
Βασιλικός: Προσθέτουμε σε σαλάτες, ορεκτικά και συνοδευτικά. Απολαύστε τον επίσης σε πέστο για τα ζυμαρικά και σε σάντουιτς.
Κάρδαμο: Ιδανικό για ψωμιά και αρτοσκευάσματα και ινδικά πιάτα, όπως το κάρυ.
Κόλιανδρος: Χρησιμοποιήστε τον για να καρυκεύσετε μεξικάνικα, νοτιοδυτικά, ταϊλανδέζικα και ινδικά φαγητά.
Κανέλα: Ανακατέψτε σε κομπόστες φρούτων, ψητά επιδόρπια και ψωμιά, καθώς και σε αλμυρά, ανατολίτικα πιάτα.
Γαρύφαλλο: Καλό σε αρτοσκευάσματα και ψωμιά, αλλά και σε συνδυασμό με πιάτα λαχανικών και φασολιών.
Κύμινο: Τονίζει μεξικάνικα, ινδικά και ανατολίτικα πιάτα, καθώς και μαγειρευτά και τσίλι.
Άνηθος: Προσθέστε σε συνταγές με πατάτα, σε σαλάτες, αυγά, ορεκτικά και ντιπ.
Σκόρδο: Προσθέστε σε σούπες, ζυμαρικά, μαρινάδες, ντρέσινγκ, σιτηρά και λαχανικά.
Τζίντζερ: Εξαιρετικό σε ασιατικές και ινδικές σάλτσες, μαγειρευτά και stir-fries, καθώς και σε ποτά και αρτοσκευάσματα.
Μαντζουράνα: Προσθέστε σε μαγειρευτά, σούπες, πατάτες, φασόλια, σιτηρά, σαλάτες και σάλτσες.
Μέντα: Αρωματίζει αλμυρά πιάτα, ροφήματα, σαλάτες, μαρινάδες και φρούτα.
Μοσχοκάρυδο: Προσθέστε σε φρούτα, αρτοσκευάσματα και πιάτα λαχανικών.
Ρίγανη: Νόστιμη σε ιταλικά και μεσογειακά πιάτα. Ταιριάζει με τη ντομάτα, τα ζυμαρικά, πιάτα με σιτηρά και σαλάτες.
Μαϊντανός: Απολαύστε τον σε σούπες, πιάτα ζυμαρικών, σαλάτες και σάλτσες.
Πιπέρι (μαύρο, λευκό, κόκκινο): Καρυκεύει σούπες, μαγειρευτά, πιάτα λαχανικών, σιτηρά, ζυμαρικά, φασόλια, σάλτσες και σαλάτες.
Δεντρολίβανο: Δοκιμάστε το σε λαχανικά, σαλάτες, βινεγκρέτ και πιάτα ζυμαρικών.
Φασκόμηλο: Νοστιμεύει τα σιτηρά, τα ψωμιά, τις σάλτσες, τις σούπες και τα ζυμαρικά.
Εστραγκόν: Προσθέστε σε σάλτσες, μαρινάδες, σαλάτες και πιάτα με φασόλια.
Θυμάρι: Εξαιρετικό σε σούπες, πιάτα με ντομάτα, σαλάτες και λαχανικά.
Κουρκουμάς: Απαραίτητο σε ινδικά τρόφιμα. συνδυάζεται καλά με σούπες, φασόλια και λαχανικά.
ΠΗΓΗ: iatropedia.gr
πηγή :https://www.giatros-in.gr/2023/12/03/21-myrodika-mpacharika-giortina-piata-poy-sfyzoyn-ygeia/