10 σημάδια πως μεγαλώνετε έναν κακομαθημένο έφηβο και πώς μπορείτε να το αλλάξετε

Καθορίστε σαφή όρια και εξηγήστε τι σημαίνει υπευθυνότητα και ατομική ευθύνη.

10 σημάδια πως μεγαλώνετε έναν κακομαθημένο έφηβο και πώς μπορείτε να το αλλάξετε
Bigstock

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος, τόσο για τους εφήβους όσο και για τους γονείς τους. Είναι η φάση κατά την οποία οι νεαροί και οι νεαρές αρχίζουν να διαμορφώνουν την ταυτότητά τους, αλλά και να «επαναστατούν» ενάντια στους κανόνες . Όμως, όταν τα όρια δεν είναι καλά καθορισμένα, υπάρχει ο κίνδυνος να μεγαλώνετε ένα κακομαθημένο έφηβο. Παρακάτω, θα μάθετε για τα σημάδια που μαρτυρούν αυτή την κατάσταση και πώς μπορείτε να την αλλάξετε πριν είναι πολύ αργά.

Σημάδια ενός κακομαθημένου εφήβου

1. Διαρκείς απαιτήσεις

Αν το παιδί σας ζητά συνεχώς πράγματα, όπως χρήματα, νέα ρούχα, gadgets, χωρίς να δείχνει καμία ευγνωμοσύνη, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι θεωρεί τα πάντα δεδομένα . Για να το αλλάξετε, θέστε όρια στις απαιτήσεις τους και ενθαρρύνετε την αυτοπειθαρχία.

2. Έλλειψη ευγνωμοσύνης

Αν ο έφηβός σας δεν εκφράζει ποτέ ευγνωμοσύνη για όσα του προσφέρονται και θεωρεί ότι όλα του οφείλονται, πρέπει να ξεκινήσετε να του μιλάτε για το τι σημαίνει «αχαριστία», εξηγώντας του πόσο σημαντικό είναι να εκτιμά όσα έχει.

efivo-paidi-antidrasi-mamas.jpg

Γιατί η περίοδος των κοριτσιών αρχίζει νωρίτερα; Μια νέα έρευνα εξηγεί

3. Μηδενική αίσθηση υπευθυνότητας

Η άρνηση να αναλάβει τις ευθύνες του, είτε πρόκειται για τις δουλειές του σπιτιού είτε για τις σχολικές του/της υποχρεώσεις, είναι άλλο ένα σημάδι ότι ίσως τον/την έχετε κακομάθει.

Διδάξτε την αξία της υπευθυνότητας μέσω μικρών καθημερινών εργασιών και προσπαθήστε να τον κάνετε να καταλάβει τις συνέπειες της ανευθυνότητας.

4. Συχνές εκρήξεις θυμού

Οι έφηβοι μπορεί να έχουν εκρήξεις θυμού όταν δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Αν αυτές οι εκρήξεις συμβαίνουν συστηματικά, δείχνουν ότι έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τον θυμό ως εργαλείο ελέγχου. Δείξτε ψυχραιμία και αποφύγετε να ενδώσετε στις απαιτήσεις τους.

Ακμή στην εφηβεία: Εμφανίζεται στην ίδια ηλικία σε αγόρια και κορίτσια;

5. Αδιαφορία για τους άλλους

Η αδιαφορία για τα συναισθήματα των άλλων, όπως η έλλειψη ενσυναίσθησης, είναι ένα επικίνδυνο σημάδι κακομαθημένου εφήβου. Διδάξτε του να νοιάζεται για τους άλλους με το παράδειγμα και μέσω συζητήσεων για τις συνέπειες των πράξεών του στους γύρω του.

6. Συνεχής αναζήτηση επιβεβαίωσης

Αν το παιδί σας αναζητά συνεχώς επιβεβαίωση για το παραμικρό, αυτό μπορεί να δείχνει ανασφάλεια, αλλά και υπερβολική εξάρτηση από εξωτερική επιβεβαίωση. Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του, ενθαρρύνοντάς το να βρίσκει δύναμη μέσα του και να μην εξαρτάται από την επιδοκιμασία των άλλων.

Προβληματισμός για το πλήθος περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων

7. Υπερβολικός χρόνος μπροστά σε οθόνες

Αν παρατηρείτε ότι ο έφηβός σας περνά υπερβολικά πολλές ώρες σε ηλεκτρονικές συσκευές και αρνείται να συμμετέχει σε άλλες δραστηριότητες, είναι σημαντικό να θέσετε όρια. Οριοθετήστε τον χρόνο χρήσης και ενθαρρύνετε τη συμμετοχή σε άλλες δραστηριότητες, όπως τον αθλητισμό ή κάποιο χόμπι.

8. Έλλειψη σεβασμού

Η έλλειψη σεβασμού προς τους γονείς, τους δασκάλους και άλλους ενήλικες δείχνει ότι ίσως δεν έχετε επιμείνει αρκετά στην αξία του σεβασμού . Μη ξεχνάτε πως εσείς είστε το παράδειγμα του παιδιού!

sizitisi-me-paidi-kai-efivo-2.jpg

9. Δεν μπορεί να δεχθεί το «όχι»

Αν το παιδί σας δεν μπορεί να αποδεχθεί την άρνηση και επιμένει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει, είναι καιρός να αρχίσετε να βάζετε αυστηρά όρια. Μάθετέ του ότι το “όχι” είναι μέρος της ζωής και ότι πρέπει να το αποδέχεται.

Οι έφηβοι χρειάζονται τη στήριξη της οικογένειας ακόμα κι αν δηλώνουν το αντίθετο

10. Έλλειψη συνέπειας

Αν η συμπεριφορά του παιδιού σας είναι ασταθής, μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχει μάθει τις συνέπειες των πράξεών του. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει συνέπεια στις αντιδράσεις σας, ώστε να καταλάβει τα όριά σας αλλά και τα δικά του.

Πώς μπορείτε να το αλλάξετε

Η αλλαγή της συμπεριφοράς ενός κακομαθημένου εφήβου απαιτεί υπομονή , συνέπεια και διάλογο. Ξεκινήστε θέτοντας σαφή όρια και εξηγήστε τους κανόνες του σπιτιού.

Επικοινωνήστε με το παιδί σας και προσπαθήστε να καταλάβετε τα βαθύτερα αίτια της συμπεριφοράς του. Ενισχύστε την θετική του συμπεριφορά και αποθαρρύνετε την αρνητική χωρίς να καταφεύγετε σε «ακραίες» τιμωρίες. Η αγάπη , η υπομονή και η συνέπεια είναι τα κλειδιά για την ανατροφή ενός υπεύθυνου και υγιούς νέου ατόμου.

πηγη:https://www.mothersblog.gr/paidi/efiveia/story/151885/10-simadia-pos-megalonete-enan-kakomathimeno-efivo-kai-pos-boreite-na-to-allaksete

Goodys

Related Posts

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *