Χριστόψωμο αλλιώς by mairh

Μια συνταγούλα αλλιώτικη από τα κλασικά χριστόψωμα. Είναι μια πολύ αγαπημένη μου συνταγή που την κάνω πάντα και φέτος είπα να την μοιραστώ και μαζί σας!!!

Υλικά :

1 κιλό αλεύρι νο 1 σκληρό

60 γρ. νωπή μαγιά

300 γρ. χλιαρό γάλα

150 γρ. φυτικά έλαια άριστον ή ότι βούτυρο θέλετε

150 γρ. ζάχαρη

1/2 κ.γ. αλατι

2 κ.γ. μέλι

1/2 με 1 κ.γ. γλυκάνισο

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

3 αυγα

Για το στόλισμα :

Σουσάμι

1 καρύδι

καθαρισμένα καρύδια

λίγο γάλα για το άλειμμα της ζύμης μας

και για να κάνετε στολίδια βάζετε λίγο νεράκι με λίγο αλευράκι και 2-3 σταγονες λαδάκι και τα ζυμώνετε και πλάθεται σχέδια και τα κολλάτε πάνω στο ψωμάκι σας με ένα πινέλο που το βουτάτε στο γάλα.

Εκτέλεση

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε την ζάχαρη την μαγιά και το χλιαρό γάλα και τ’  ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά και η ζάχαρη στην συνέχεια ριχνουμε το βούτυρο και τ αυγά και ζυμώνουμε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε να έχετε μια αφράτη ζύμη. Την σκεπάζετε την λεκανίτσα σας με μεμβράνη και την αφηνετε ή στους 50 βαθμούς στον φούρνο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας ή την αφήνεται σκεπασμένη για αρκετές ωρίτσες να σας φουσκώσει. Οταν έχει φουσκώσει μια φορά το ζυμώνετε και το βάζετε σε ένα ταψάκι 32 εκατοστών και εκεί το στολίζετε αφού πρώτα το περάσετε με γάλα σε όλη την επιφάνεια. Το αφηνετε να φουσκώσει ξανά στους 50 βαθμούς στον φούρνο και όταν έχει πάρει το διπλάσιο όγκο βάζετε την θερμοκρασία ψησίματος. Ψήνετε για 1 ωρίτσα περίπου στους 180 βαθμούς στο τελευταίο τεταρτάκι βάζετε ένα κομματάκι λαδόκολλα από πάνω να μην σας καεί.

Καλές γιορτές και καλή επιτυχία!!!

 

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/  και στην σελίδαhttps://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).