Χρήστος Γρούτσος: Το τάβλι είναι το εθνικό πνευματικό άθλημα των Ελλήνων

Μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή την πολυτάραχη εποχή για την Ελλάδα επιλέξαμε να διαφοροποιηθούμε από την ειδησεογραφία των ημερών και να κάνουμε ένα θέμα “όαση”. Και δεν θα μπορούσε να αποτελεί τίποτα άλλο μία συνέντευξη με τον Χρήστο Γρούτσο. Αν κι ο ίδιος είναι  γιατρός, εντούτοις δεν τον αναζητήσαμε με αυτή του την ιδιότητα (παρόλο που θα είχε πολλά να μας πει). Θελήσαμε να κάνουμε μαζί του μία κουβέντα γύρω από το τάβλι… Ναι καλά διαβάσατε. Κατέχοντας τον τίτλο του καλύτερου «ταβλαδόρου» της Ελλάδας, η κουβέντα μας περιστράφηκε γύρω από το τάβλι.

Ο γιατρός από τα Τρίκαλα κυριαρχεί στο ελληνικό πρωτάθλημα εδώ κι αρκετά χρόνια κι ενώ ζει κι εργάζεται στα Τρίκαλα η φήμη του ως ο καλύτερος παίκτης τάβλι έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας…

Ο ίδιος συστήνει ανεπιφύλακτα σε κάποιον να ασχοληθεί με το τάβλι, εθνικό πνευματικό άθλημα των Ελλήνων, που όπως μας λέει, είναι ένα πνευματικό άθλημα που συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των ανθρώπων, έχει τεράστιο πεδίο διερεύνησης κι ακονίζει το μυαλό μέχρι τα βαθειά γεράματα!

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

 

-Το τάβλι είναι το εθνικό άθλημα των Ελλήνων;

-Το τάβλι θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε πνευματικό άθλημα και σαν τέτοιο, ναι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το εθνικό πνευματικό άθλημα των Ελλήνων.

-Έχουμε συνηθίσει το τάβλι σαν εικόνα στα ελληνικά καφενεία με τους παίκτες να χαλαρώνουν… Είναι μόνο αυτό;

-Αυτή είναι η πραγματικότητα για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Και, είναι γεγονός ότι το τάβλι προσφέρεται για χαλάρωση, αποφόρτιση, διασκέδαση αλλά και για ανταγωνισμό, ένταση, επίδειξη και πάθος. Αλλά το τάβλι είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλή διασκέδαση και γέμισμα ελεύθερου χρόνου. Είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο και δύσκολο πνευματικό άθλημα πού απαιτεί χρόνο, προπόνηση, μελέτη και ταλέντο προκειμένου να ανακαλύψει κανείς τις κρυφές αρετές και χάρες του καθώς και τη φιλοσοφία που κρύβει.

[quote_box_center]«Το τάβλι ένα εξαιρετικά περίπλοκο και δύσκολο πνευματικό άθλημα πού απαιτεί χρόνο, προπόνηση, μελέτη και ταλέντο προκειμένου να ανακαλύψει κανείς τις κρυφές αρετές και χάρες του καθώς και τη φιλοσοφία που κρύβει»[/quote_box_center]

-Τάβλι: άθλημα ή χόμπι;

-Το τάβλι, όπως είπαμε και πριν, απαιτεί χρόνο, προπόνηση, μελέτη και ταλέντο. Πολλές φορές όταν τα λέω αυτά, κάποιοι μου αντιτείνουν ότι έτσι χάνει το παιχνίδι την ομορφιά του σαν χαλαρή διασκέδαση. Έχουν δίκιο! Γιατί το τάβλι σου δίνει αυτό το δικαίωμα: να το αντιμετωπίσεις χαλαρά. Όμως σου δίνει και τη δυνατότητα να ασχοληθείς σοβαρά μαζί του. Έχει απαιτήσεις αλλά σε αποζημιώνει. Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από το: απλά να κερδίσω τον αντίπαλο μου στο: να μπορώ να βρίσκω κάθε φορά την καλύτερη δυνατή κίνηση και να κάνω όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη. Αυτή η διαδικασία θα φέρει, σε βάθος χρόνου και τις νίκες που είναι και το τελικό ζητούμενο. Άρα, ανάλογα με το πώς θέλει να το αντιμετωπίσει κανείς, μπορεί να είναι χόμπι, μπορεί να είναι και άθλημα.

-Από πότε ασχολείστε;

-Τάβλι πρωτοέμαθα το 1978, ενώ με το αγωνιστικό τάβλι ήρθα σε επαφή το 1984. Το 1986, σαν φοιτητής, γράφτηκα στον τότε αθηναϊκό σύλλογο και ξεκίνησα να αγωνίζομαι σε υψηλότερο πλέον, επίπεδο.

-Υπάρχει σύλλογος; Πόσα μέλη έχει; Γιατί η έδρα στην Καρδίτσα (αν δεν κάνω λάθος).

-Υπάρχει αυτή τη στιγμή σύλλογος στην Αθήνα και, από πέρσι ιδρύθηκε και Σύλλογος στην Καρδίτσα ο οποίος είναι εξαιρετικά δραστήριος. Αριθμεί αυτή τη στιγμή περισσότερα από 50 μέλη. Η έδρα είναι στην Καρδίτσα γιατί εκεί βρέθηκαν άνθρωποι δραστήριοι, πού αγαπούν και ενδιαφέρονται για το αγωνιστικό τάβλι και φροντίζουν για τη διάδοσή του. Από το Σεπτέμβριο ευελπιστούμε να έχει ιδρυθεί αντίστοιχος Σύλλογος και στα Τρίκαλα, ενώ έχω ακούσει ότι γίνονται προσπάθειες να ιδρυθεί Σύλλογος και στη Λάρισα. Η Θεσσαλία στην ταβλική πρωτοπορία!

[quote_box_center]«Ανάλογα με το πώς θέλει να το αντιμετωπίσει κανείς, το τάβλι μπορεί να είναι χόμπι, μπορεί να είναι και άθλημα»[/quote_box_center]

Που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για να γίνει μέλος;

-Εάν κάποιος επιθυμεί να γίνει μέλος, μπορεί να στείλει ένα e-mail στο: tavlikarditsa@gmail.com ή να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του συλλόγου κο. Ανδρέα Καραμπινά στο 6936 12 9219.

-Ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη;

-Μπορεί να γίνει μέλος ο οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται! Δεν έχει σημασία η ηλικία, το φύλο ή το επίπεδο που παίζει κανείς. Το τάβλι έχει και τον παράγοντα τύχη, επομένως κανένας παίκτης στον κόσμο δεν έχει εξασφαλισμένη τη νίκη (ή την ήττα) πριν τελειώσει το ματς απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

-Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Το να γραφτεί κάποιος σε έναν τέτοιο σύλλογο, είναι το πρώτο βήμα για να βελτιώσει το παικτικό του επίπεδο. Θα μπορέσει να δει το τάβλι ως αγωνιστική δραστηριότητα πλέον και έτσι να συμμετέχει σε τουρνουά και να ανακαλύψει ότι το ουσιαστικό ενδιαφέρον στο τάβλι βρίσκεται εκεί και όχι στην απλή καφενειακή διασκέδαση.

-Πώς μπορεί κάποιος να βελτιώσει το παικτικό του επίπεδο;

-Συμμετέχοντας στις δραστηριότητες ενός αγωνιστικού συλλόγου και κάνοντας πολλή εξάσκηση και μελέτη. Δυστυχώς, όσον αφορά τη μελέτη, δεν υπάρχει επαρκής ελληνική βιβλιογραφία αλλά μόνο ξενόγλωσση. Αυτό τον καιρό όμως εγώ με έναν άλλο κορυφαίο έλληνα παίκτη, τον Γιώργο Κλείτσα, γράφουμε από κοινού μια σειρά βιβλίων για το τάβλι που θα απευθύνονται τόσο στον αρχάριο παίκτη όσο και στον προχωρημένο και το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα κυκλοφορήσει εντός του τρέχοντος έτους.

-Κατέχετε τον τίτλο του καλύτερου ταβλαδόρου της Ελλάδας αλλά έχετε διακριθεί και στο εξωτερικό. Πείτε μας ποια μετάλλια έχετε πάρει.

Έχω συμμετάσχει σε πάρα πολλά τουρνουά και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και διαδικτυακά. Έχω κερδίσει το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2009, το Πρωτάθλημα Κεντρικής Ευρώπης το 2007, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάδων (3μελής ομάδα) το 2008, το Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Ελλάδος το 2013, το Πανευρωπαϊκό Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων το 2014, 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων το 2014, το πρωτάθλημα και κύπελλο Καρδίτσας φέτος, καθώς και πολλές άλλες μικρότερες διακρίσεις.


-Φαντάζομαι ως λάτρης του είδους προτείνετε ανεπιφύλακτα σε κάποιον να ασχοληθεί  με το τάβλι.

-Αυτό εξυπακούεται! Το τάβλι είναι ένα πνευματικό άθλημα που συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των ανθρώπων, έχει τεράστιο πεδίο διερεύνησης και ακονίζει το μυαλό μέχρι τα βαθειά γεράματα!

[quote_box_center]«Αυτό τον καιρό εγώ με έναν άλλο κορυφαίο έλληνα παίκτη, τον Γιώργο Κλείτσα, γράφουμε από κοινού μια σειρά βιβλίων για το τάβλι που θα απευθύνονται τόσο στον αρχάριο παίκτη όσο και στον προχωρημένο και το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα κυκλοφορήσει εντός του τρέχοντος έτους»[/quote_box_center]

-Ποιος είναι ο επόμενος στόχος;

Ο επόμενος στόχος είναι, ως μέλος της Εθνικής ομάδας, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών ομάδων που θα γίνει στη Βουδαπέστη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπου ελπίζουμε να βελτιώσουμε την 3η θέση που καταλάβαμε πέρσι, στο αντίστοιχο Πρωτάθλημα που έγινε στο Ντουμπρόβνικ.


Βιογραφικό

Ο Χρήστος Γρούτσος, γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1968, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε ειδικότητα χειρουργού ωτορινολαρυγγολόγου στο Νοσοκομείο της Πάτρας «Άγ. Ανδρέας». Από το 1999 ζει κι εργάζεται στα Τρίκαλα, όπου και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΑΒΛΙ

Το αγωνιστικό τάβλι κερδίζει τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερο έδαφος στην Ελλάδα, με οργανωμένους συλλόγους παικτών σε διάφορα μέρη, όπως στη γειτονική μας Καρδίτσα.

Το backgammon είναι το γνωστό ανά το πανελλήνιο παιχνίδι «πόρτες» στο τάβλι, με μία μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με το παραδοσιακό παιχνίδι, που προκύπτει από τη χρήση του «βίδου», ενός τρίτου ζαριού που χρησιμοποιείται από τους παίκτες για να πολλαπλασιάσουν την αξία του εκάστοτε παιχνιδιού, εάν εκτιμούν ότι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι του αντιπάλου τους.

Αποτελεί τη μοναδική διεθνώς αναγνωρισμένη μορφή ταβλιού, και διεξάγονται τακτικά, πολυάριθμα υπαμειβόμενα τουρνουά, με κορυφαίες, φυσικά, διοργανώσεις τα ετήσια Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, από τις αντίστοιχες διεθνείς ομοσπονδίες.

Παρά τη σχετικά μικρή αναγνωρισιμότητα του αθλήματος στη χώρα, οι ολοένα και πιο βελτιωμένοι Έλληνες παίκτες (ανάμεσα στους κορυφαίους είναι ο Χρήστος Γρούτσος) έχουν σημειώσει διεθνώς πολυάριθμες επιτυχίες, που μας κατατάσσουν επάξια στις κορυφαίες δυνάμεις του πλανήτη. Στην Ελλάδα το backgammon παιζόταν προ του 1940 και υπάρχουν γι αυτό πολλές μαρτυρίες. Το γεγονός αποκτά μεγάλη σημασία, αν αναλογιστούμε ότι ο βίδος καθιερώθηκε στη Νέα Υόρκη μόλις τη δεκαετία του 1920.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon έχει ως σκοπό την οργάνωση ελληνικών και διεθνών ημερίδων ή τουρνουά και την εξάπλωση του παιχνιδιού σε ολόκληρη τη χώρα.