Τρόφιμα και καφές σε αναμονή στα Τρίκαλα-Μία πρόταση ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης που βρίσκει ανταπόκριση

Περπατώντας στους δρόμους της πόλης εδώ και λίγους μήνες θα δει κάποιος μπροστά σε παντοπωλεία και καφέ, πινακίδες με την επισήμανση «τρόφιμα σε αναμονή», «καφές σε αναμονή»… Μία πρόταση ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης που βρήκε ανταπόκριση και στην πόλη των Τρικάλων…

Της Βιβής ΜαργαρίτηΗ ιδέα που ξεκίνησε από την Ιταλία πριν πολλές δεκαετίες έγινε αποδεκτή από πολλούς επαγγελματίες και δεκάδες Τρικαλινούς οι οποίοι τη στηρίζουν προσφέροντας προϊόντα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Τα καταστήματα που συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια φροντίζουν να ενημερώνουν για τα προϊόντα που έχουν σε αναμονή προς διάθεση εκείνων που έχουν ανάγκη. Άνθρωποι που πίνουν τον καφέ τους, ή αγοράζουν προϊόντα για τη διατροφή τους προπληρώνουν αντίστοιχα προϊόντα τα οποία τίθενται σε αναμονή προς διάθεση σε ανθρώπους που θα πάνε στο κατάστημα, αλλά δεν μπορούν να τα αγοράσουν λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Ανταπόκριση

Ακόμη η όλη προσπάθεια βρίσκεται σε πολύ πρόωρο στάδιο, μας λέει ο Θανάσης Ντιρογιάννης υπεύθυνος στο κατάστημα το «Περιβόλι της φύσης». Το κατάστημα συμμετέχει στα «τρόφιμα σε αναμονή». Ήδη, αρκετοί είναι οι πελάτες οι οποίοι έχουν πληρώσει προϊόντα τα οποία βρίσκονται σε αναμονή για να διατεθούν. Όπως μας υπογραμμίζει, χρειάζεται χρόνος προκειμένου να διαδοθεί η προσπάθεια. Από στόμα σε στόμα και μέσω γνωστών μπορούν να ενημερωθούν εκείνοι που έχουν ανάγκη για να προμηθεύονται δωρεάν προϊόντα με αυτόν τον τρόπο. Κι ενώ υπάρχει μεγάλη προσφορά κι ευαισθητοποίηση, δεν υπάρχει από την άλλη αντίστοιχη μεγάλη ζήτηση. «Πολλοί είναι εκείνοι που διστάζουν να έρθουν να ζητήσουν τα προϊόντα. Ακόμη κι άνθρωποι που τα έχουν πραγματικά ανάγκη» μας ενημερώνει.

Στο κατάστημα υπάρχουν αρκετά τρόφιμα σε αναμονή όπως είναι αλεύρι, καφές, όσπρια, ζάχαρη κ.α.

Στο κατάστημα «Ζύγι» που συμμετέχει στη δράση τα τρόφιμα σε αναμονή την ώρα που επισκεφθήκαμε το κατάστημα ανερχόταν σε 27. Από αυτά τα 3 είχαν ήδη δοθεί σε ανθρώπους που τα ζήτησαν όπως μας ενημέρωσαν από το κατάστημα. Όπως μας είπαν τα προϊόντα που είναι σε αναμονή θα διατεθούν σε ανθρώπους που θα τα ζητήσουν ή ακόμη και στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου, στον Ερυθρό Σταυρό κ.α.

Εκείνο που λένε οι επαγγελματίες είναι ότι πρέπει να διαδοθεί η ιδέα και να ενημερωθούν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη.

Καφές σε αναμονή

Εκτός από τα τρόφιμα σε αναμονή αντίστοιχα στα Τρίκαλα υπάρχουν αρκετά καταστήματα που συμμετέχουν στη δράση «καφές σε αναμονή». Και για να κυριολεκτούμε η δράση ξεκίνησε από τον «καφέ σε αναμονή» κι επεκτάθηκε με τα «τρόφιμα σε αναμονή». Καφέδες, τόστ κ.α. προπληρώνονται από πελάτες και περιμένουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη για να τα παραλάβουν.

Ομάδα στο facebook

Για την προώθηση της δράσης έχει δημιουργηθεί μία ομάδα στο facebook, «Καφές σε Αναμονή (Τρίκαλα)». Εδώ κάποιος μπορεί να βρει πληροφορίες για τη δράση, τα καταστήματα που συμμετέχουν κ.α. «Στόχος της σελίδας είναι η δημιουργία ενός κινήματος σε όλη την Ελλάδα. Βοηθάμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Κερνάμε έναν καφέ, ένα χυμό, ένα γάλα, ένα ψωμί. Έμπρακτα συμπαραστεκόμαστε με τον πιο απλό τρόπο. Κέρασε κι εσύ ένα καφέ. Μπορείς!!» αναφέρουν οι διαχειριστές της σελίδας.

Στόχος είναι να διαδοθεί όσο περισσότερο γίνεται η ιδέα, ώστε όλο και περισσότερα καταστήματα στη χώρα μας, και ειδικότερα στα Τρίκαλα, να προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα στους πελάτες τους.

Ακόμη η όλη προσπάθεια βρίσκεται σε πολύ πρόωρο στάδιο, μας λέει ο Θανάσης Ντιρογιάννης

Η ιδέα

Η ιδέα του «καφέ σε αναμονή» ξεκίνησε από την Ιταλία μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι κάτι που συμβαίνει σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Η διαδικασία είναι απλούστατη: Μπαίνεις στο μαγαζί, παραγγέλνεις ό,τι θέλεις για τον εαυτό σου και ό,τι άλλο θέλεις «σε αναμονή». Ο καταστηματάρχης κόβει και κρατάει την απόδειξη των προϊόντων «σε αναμονή», κι αναγράφει σε ένα εμφανές σημείο πόσα προϊόντα είναι διαθέσιμα.

Όταν μπει στο μαγαζί ένας άνθρωπος που χρειάζεται κάτι αλλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το αποκτήσει, το κατάστημα του προσφέρει κάτι από αυτά που είναι πληρωμένα και «σε αναμονή» και του δίνει την απόδειξη!

«Η ιδέα έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση, αφού άνθρωποι και καταστήματα από όλη την Ελλάδα έχουν αναλάβει με ενθουσιασμό τη διάδοση και την υλοποίησή της!

Είναι μια υπέροχη και συγκινητικά απλή ιδέα, μέσω της οποίας όλοι μπορούμε να προσφέρουμε κάτι, όσο μικρό κι αν είναι, στον διπλανό μας. Γιατί στους καιρούς που ζούμε, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας και η δύναμή μας! Και φυσικά η αλληλεγγύη δεν πρέπει να μπαίνει σε αναμονή…» όπως επισημαίνεται και στη σελίδα στο facebook.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ