Το 2ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας δεν είναι ένα σχολείο όπως όλα τα άλλα! (photos)

Ήταν περίεργο και ταυτόχρονα όμορφο το συναίσθημα να ξανά είμαι στο χώρο που πέρασα τρία από τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής μου… το λύκειο που αποφοίτησα.

Μετά από 7 χρόνια ήταν όλα διαφορετικά… Το 2ο Γενικό Λύκειο της Χαλκίδας το βρήκα στα καλύτερά του!

Το δεύτερο δεν θυμίζει σε τίποτα ένα απλό λύκειο… Και αυτός ήταν και ο λόγος που το επισκεφθήκαμε εγώ, ο Στάθης και ο φωτογραφικός του φακός.

Ο λυκειάρχης κύριος Κώστας Γιακουμίδης ήταν από την πρώτη στιγμή πολύ πρόθυμος και την ημέρα της επίσκεψής μας, είχε αναλάβει τον ρόλο του “ξεναγού”.

Στην είσοδο συναντήσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο και την φάτνη που είναι στολισμένα… αν δεν μπουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων πρώτα τα παιδιά, ποιος θα μπει!

Στον πρώτο όροφο του σχολείου εντυπωσιαστήκαμε με τους διαδρόμους και τα μπαλκόνια που είναι γεμάτα πολύχρωμα λουλούδια και οι τοίχοι με όμορφα graffiti. Το σχολείο πλημμυρίζει από χρώματα που γεμίζουν ενέργεια τους μαθητές, ακόμα και στις πιο μουντές μέρες της σχολικής χρονιάς.

Όταν μπήκαμε σε κάποιες αίθουσες διδασκαλίας περιμέναμε να δούμε έναν πίνακα, τα θρανία και ένα χάρτη… Αυτά σε άλλα σχολεία, στο 2ο, συναντάς αίθουσες γεμάτες καλλιτεχνικές δημιουργίες των ίδιων των μαθητών…

μοναδικά graffiti που τα έχουν κάνει και αυτά μαθητές…

και πολλά επιτραπέζια παιχνίδια…

“Θέλουμε οι μαθητές να αισθάνονται το σχολείο, περίπου σαν το σπίτι τους! Σαν ένα ευχάριστο περιβάλλον” μας λέει ο λυκειάρχης, κ.Γιακουμίδης. “Όλα τα graffiti είναι από επιλογή των μαθητών, τα παιδιά τα ίδια καταλαβαίνουν και ανταποκρίνονται στην προσπάθεια που κάνει το σχολείο. Θα σου πω πως, από τότε που έχουν γίνει όλα αυτά, δεν έχουμε βρει ούτε μια λέξη γραμμένη στους τοίχους. Τα παιδιά από μόνοι τους προστατεύουν τον χώρο. Δεν είναι τυχαίο πως στο δεύτερο γενικό λύκειο, τα τελευταία 6 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μια κατάληψη! Τα παιδιά το εκτιμούν πολύ!”

Πριν κατέβουμε κάτω για να δούμε και άλλους χώρους του σχολείου, είδαμε έναν τοίχο γεμάτο δημιουργίες από μαθητές…

Κατεβαίνοντας τις σκάλες βλέπουμε άλλα δύο graffiti

Φτάνοντας στο προαύλιο δύο μαθητές παίζουν πινγκ – πονγκ!

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί», η σωματική και η πνευματική υγεία είναι αλληλένδετες, έτσι στα παιδιά δίνεται η δυνατότητα και για αθλητικές δραστηριότητες διαφορετικές από αυτές που μέχρι τώρα γνωρίζαμε στα σχολεία. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ και  βόλλεϊ δηλαδή.

Και εκεί που νομίζαμε πως τα έχουμε δει όλα… τσουπ και το playroom!

Όλα όσα βλέπουμε είναι εντυπωσιακά και πρωτοποριακά για ένα δημόσιο σχολείο. Από που όμως έχουν βρεθεί οι πόροι για γίνουν πράξη όλα αυτά…

“Κόψαμε ορισμένες δαπάνες. Κάναμε μια οικονομία στην κατανάλωση του χαρτιού του φωτοτυπικού. Έχουμε την βοήθεια χορηγών και κυρίως παλιών μαθητών που ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν. Και ο δήμος μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Πολύ προσωπική εργασία και των καθηγητών αλλά και του βοηθητικού προσωπικού. Έχουμε και την βοήθεια του συλλόγου γονέων Και φυσικά και τα ίδια τα παιδιά.”

Άλλο ένα μοναδικό graffiti

Ο λυκειάρχης επέμενε να μας δείξει τις τουαλέτες. Και πράγματι έπρεπε να τις δούμε. Δεν θύμιζαν σε τίποτα τουαλέτες ενός δημόσιου σχολείου…

“Πρώτο μέλημά μας ήταν οι τουαλέτες, οι οποίες βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση! Θέλουμε κάθε χρονιά να προσφέρουμε και κάτι παραπάνω στους μαθητές, κάθε χρονιά και ένα λιθαράκι.”

Τελευταίο αφήσαμε το μέρος που κανένας μαθητής δεν θέλει να επισκέπτεται, γιατί συνήθως θα είναι ή για τιμωρία ή για κάποια αγγαρεία… το γραφείο των καθηγητών.

Για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση ο άνθρωπος που έχει το όραμα και δίνει την ελευθερία στους μαθητές να βάλουν τις πινελιές τους. Για το δικό τους σχολείο. Αυτός δεν είναι άλλος από τον λυκειάρχη τον κ. Γιακουμίδη…

“Ο διευθυντής μπορεί να είναι η πηγή έμπνευσης και μια κινητήρια δύναμη, αλλά άμα σε ένα αυτοκίνητο υπάρχει καλός κινητήρας όμως δεν έχει καλές ρόδες και καλά φρένα τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό. Έχω την συμπαράσταση και του συλλόγου γονέων και του συλλόγου καθηγητών και του δήμου. Ότι έχω ζητήσει έχει γίνει. Σε αυτό το επάγγελμα που έχουμε επιλέξει να κάνουμε δεν μπορείς να δώσεις τίποτα αν δεν αγαπάς τα παιδιά!”

Πόσο  όμορφη δουλειά γίνεται στο 2ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας, με πολλή αγάπη και μεράκι από όλους! Σε δύσκολα χρόνια, που όλα δοκιμάζονται στην Ελλάδα, χρειάζονται τέτοιοι άνθρωποι, να δίνουν το κάτι διαφορετικό στην κοινωνία, πόσο μάλλον στον χώρο της παιδείας.

Το 2ο λύκειο δίνει χρώμα στα όνειρα των μαθητών του…

Ρεπορτάζ – Επιμέλεια: Βασίλης Ντέμης

Φωτογραφία: Στάθης Πορίκης

πηγή : http://offmagazine.gr/10089-2/