Το πρώτο Πολιτικό Μη-επανδρωμένο Αερόχημα HCUAV RX-1 ετοιμάζεται να πετάξει από την Πηνειάδα στη ΔΕΘ

Όταν η ευφυΐα συναντά την εξυπνάδα, όταν η γνώση συναντά την έρευνα και το ενδιαφέρον για δημιουργία, τότε τα αποτελέσματα είναι ορατά και προκαλούν ενδιαφέρον. Μάλιστα σε τοπικό, πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο. Ειδικά, όταν αυτά τα αποτελέσματα τα συναντούμε δίπλα μας, μας χαροποιούν ιδιαίτερα και μας οδηγούν για πολλοστή φορά στο συμπέρασμα ότι η περιοχή της Φαρκαδόνας έχει τα καλύτερα μυαλά, τα οποία διακρίνονται σε πολλούς τομείς, της Παιδείας, των Γραμμάτων, των Τεχνών, του Αθλητισμού, τώρα και στην Τεχνολογία.

Εκεί θα σταθούμε, στον τομέα της Τεχνολογίας, για να μεταφερθούμε στο δημοτικό διαμέρισμα της Πηνειάδας. Εκεί μια εταιρία η «Spacesonic ΕΠΕ» ήρθε να αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι οι κάτοικοι του Δήμου Φαρκαδόνας, μπορούν να πρωτοπορήσουν σε πολλούς τομείς και να προσελκύσουν την προσοχή όχι μόνο των Ελλήνων άλλα κι όλου του κόσμου. Ειδικά η «Spacesonic ΕΠΕ» έρχεται να ταράξει για μια ακόμη φορά τα «τεχνολογικά νερά» με τη κατασκευή, ναι καλά διαβάζεται, του πρώτου Πολιτικού Μη-επανδρωμένου Αεροχήματος HCUAV RX-1. Το όλο εγχείρημα αναπτύχτηκε σε συνεργασία με επιστημονικές ομάδες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα το HCUAV RX-1αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργατικού έργου της δράσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011», της ΕΥΔΕ – ΕΤΑΚ, στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, με επικεφαλής και συντονιστή τον αν. καθηγητή Κύρο Υάκινθο, Διευθυντή του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετείχαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο τη σχεδίαση του αεροχήματος, αεροδυναμικές αναλύσεις, την κατασκευαστική μελέτη, βελτιστοποίηση γεωμετρίας και πτητικές δοκιμές και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με αντικείμενο τη ρομποτική όραση, αντίληψη περιβάλλοντος, και επεξεργασία σήματος. Η Spacesonic ΕΠΕ, ανέλαβε την κατασκευή του αεροχήματος, η Intracom Defense Electronics την ανάπτυξη και εγκατάσταση των συστημάτων επικοινωνιών, κινητούς σταθμούς εδάφους και συστήματα ευφυούς λογισμικού και η εδρεύουσα στη Θεσσαλονίκη MLS την εγκατάσταση συστήματος GPS, την προμήθεια χαρτών και δράσεις διάχυσης αποτελεσμάτων του έργου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ερευνητικού προγράμματος ήταν 2 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ για τους πέντε εταίρους 1,3 εκατ. ευρώ.

Η παρθενική του πτήση έγινε στις 4 Αυγούστου 2016, διήρκεσε περίπου 15 λεπτά και στέφθηκε από επιτυχία -μάλλον σπουδαία επιτυχία- αν λάβει κανείς υπόψη ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε μόλις πριν από 36 μήνες από μία … λευκή κόλλα χαρτί.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Η κατασκευή ζυγίζει λίγο παραπάνω από έναν άνθρωπο, έχει μήκος 4 μέτρα, απογειώνεται με ταχύτητα 2,8 μέτρων ανά δευτερόλεπτο και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 190 χιλιομέτρων ανά ώρα. Με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων και αυτονομία 11 ωρών, μπορεί από ύψος 2 χιλιομέτρων, πετώντας μέρα και νύχτα, να μεταδώσει σε πραγματικό χρόνο κρίσιμες και λεπτομερείς πληροφορίες για την υποστήριξη υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας: την παρακολούθηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, την προστασία κρίσιμων υποδομών, την υποστήριξη ερευνών διάσωσης, την εποπτεία δασικών εκτάσεων για την έγκαιρη κατάσβεση πυρκαγιών, τη δειγματοληψία εδάφους, θαλάσσιων και αέριων ρύπων, την εποπτεία οδικών αξόνων, την αεροφωτογράφηση περιοχών ενδιαφέροντος.

Το Ελληνικό Πολιτικό Μη-επανδρωμένο Αερόχημα HCUAV RX-1, θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η εταιρία

Η Spacesonic Ε.Π.Ε ιδρύθηκε το 2007 με έδρα την Πηνειάδα Τρικάλων, και δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής βιομηχανικών εξαρτημάτων ακριβείας υψηλών προδιαγραφών για την ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία με τις αυστηρότερες μεθόδους ποιοτικού ελέγχου. Η Spacesonic έχει επιτυχημένα συνεργασθεί για την κατασκευή διαφόρων εξαρτημάτων αλλά και ολοκληρωμένων συστημάτων με Ελληνικές και ξένες εταιρίες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ιατρικών εξαρτημάτων, και βιομηχανικών εξαρτημάτων. Το 2010 η Spacesonic ΕΠΕ πρωτοπόρησε με την κατασκευή και εμπορία του πρώτου Ελληνικού ελαιοραβδιστικού αέρος, του ATRAX1600. Το 2011 η εταιρία παρουσίασε στην ελληνική αγορά και το ATRAX electric, πού είναι ένα ελαιοραβδιστικό πού λειτουργεί με μπαταρία 12V.

πηγή: krinitrikalon.gr