Το πρώτο μπάνιο του μωρού στο σπίτι

Mία από τις διαδικασίες, που αγχώνει κάθε νέα μητέρα, εκτός από το τάισμα του νεογέννητου και την αλλαγή της πάνας, είναι και το πρώτο του μπάνιο στο σπίτι.

Για το πρώτο μπάνιο του μωρού θα χρειαστείτε σίγουρα πολλά χέρια και επομένως η βοήθεια του συζύγου ή συγγενικών προσώπων είναι απαραίτητη. Πριν από το πρώτο του μπάνιο, βεβαιωθείτε ότι έχετε δίπλα σας όλα όσα χρειάζεστε για το μπάνιο.

Για το μπάνιο χρειάζεστε μπανιερούλα για τα μωρό, κατάλληλο σαπούνι και μωρουδιακό αφρόλουτρο, 2-4 απαλές πετσέτες ή μπουρνουζοπετσέτες, βούρτσα ή χτένα για τα μαλλιά και απαλά πανάκια για το μπάνιο.

Θα πρέπει να έχετε δίπλα σας περισσότερες από μία πετσέτες (μία για να τυλίξετε το μωρό σας και άλλη μία για να σκουπίσετε καλά τις δίπλες του), καθαρή πάνα μαζί με τα υπόλοιπα αντικείμενα του αλλάγματος, καθαρά ρούχα, κουβερτούλα, ενυδατική λοσιόν και βούρτα ή χτένα.

Καταρχήν, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια στην οποία θα κάνετε μπάνιο το μωρό σας, είτε πρόκειται για το ειδικό αντιολισθητικό στρωματάκι στο νιπτήρα είτε για ειδικά διαμορφωμένο πλαστικό μπανάκι, είναι σταθερή και δεν κινδυνεύει το μωράκι σας από οτιδήποτε αιχμηρό ή σκληρό.

Φροντίστε το μπάνιο να έχει υψηλή θερμοκρασία, αφού ο οργανισμός των μωρών αργεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός τους και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να κρυώνουν για πολλή ώρα.

Γεμίστε τη μπανιέρα του μωρού κατά 5-7 πόντους με χλιαρό νερό και βουτήξτε το χέρι σας μέχρι τον αγκώνα για να βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία είναι καλή. Χρησιμοποιήστε ένα πλαστικό κυπελλάκι για να ξεπλύνετε το μωρό σας, ειδικά το κεφάλι του. Το μπάνιο με νερό και λίγο απαλό σαπούνι, κατάλληλο για το σώμα και τα μαλλιά του μωρού σας, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα του μωρού σας και τον ιδρώτα.

Ξεκινήστε βουτώντας λίγο το μωρό σας μέσα στη μπανιέρα του και βεβαιωθείτε ότι το κρατάτε καλά. Αρχίστε το πλύσιμο από πάνω προς το κάτω. Πρώτα το πρόσωπο με ένα βρεγμένο πανάκι, στη συνέχεια το σώμα δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία, όπου συγκεντρώνεται ο ιδρώτας και υπάρχει κίνδυνος ερεθισμού του δέρματος, όπως οι μασχάλες, ο λαιμός και η περιοχή των γεννητικών οργάνων. Συνεχίστε με την πλάτη και τα μαλλιά του αφήνοντας για το τέλος τα βρώμικα μέρη, όπως την περιοχή της πάνας. Το κεφάλι είναι το τελευταίο σημείο που θα πρέπει να πλύνετε, αφού τα μωράκια χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητάς τους από το κεφάλι.

Αν το μωρό σας γίνεται ιδιαίτερα δραστήριο μετά το μπάνιο, είναι καλύτερο να το κάνετε μπάνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ αν δείχνει να νυστάζει, να το κάνετε μπάνιο πριν τον βραδινό ύπνο. Δε χρειάζεται να κάνετε μπάνιο στο νεογέννητο περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα, καθώς το δέρμα του είναι τόσο στεγνό, που μπορεί να αφυδατωθεί πολύ γρήγορα.

Για να αντιμετωπίσετε τη δερματίτιδα του τριχωτού της κεφαλής του μωρού σας, τη λεγόμενη νινίδα, κάνετε ελαφρύ μασάζ με αμυγδαλέλαιο πριν το λούσιμο, χτενίστε τα μαλλιά του μωρού με μία λεπτή χτένα και τέλος λούστε το μωρό σας είτε με το κανονικό του σαμπουάν είτε με κάποιο ειδικό σαμπουάν για μωρά με ξηροδερμία.

 πηγή : Λεωνίδας Κάλφας για το Babyradio