Το… κρεμαστό γεφύρι του Γκολφαρίου  μόνη επικοινωνία των κατοίκων με τον υπόλοιπο κόσμο

Το κρεμαστό γεφύρι του Γκολφαρίου αποτελεί εδώ και καιρό τη μοναδική επικοινωνία των κατοίκων της περιοχής με τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι ένα γεφύρι που κατασκεύασαν οι κάτοικοι τη δεκαετία του ’60 και κανείς δεν υποπτευόταν τότε ότι θα εξακολουθεί να είναι χρήσιμο μετά από τόσες δεκαετίες.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Κι όμως οι κάτοικοι μη έχοντας άλλη επιλογή αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην παλιά αυτή πρόσβαση μετά την κατάρρευση της νέας γέφυρας το 2010. Είναι άξιο σχολιασμού πώς μία γέφυρα που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’60 εξακολουθεί να αντέχει, και η νέα, εκείνη που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’90 κατέρρευσε περίπου 20 χρόνια μετά.

 

Η νέα γέφυρα

H νέα αυτή γέφυρα κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ‘90 από τη ΔΕΗ στα πλαίσια των έργων κατασκευής του φράγματος Μεσοχώρας κι ανταποδοτικά για την καταστροφή  που έκανε σε μια πρόχειρη πρόσβαση που υπήρχε και συνέδεε το Γκολφάρι με το Νομό  Άρτας. Η γέφυρα ήταν μόνιμη επιδίωξη των κατοίκων επί δεκαετίες.

Η νέα γέφυρα που κατασκευάζεταιΗ υπό κατασκευή γέφυρα

Το Νοέμβριο 2010 η γέφυρα κατέρρευσε  επειδή το νερό υπέσκαψε  τις βάσεις των βάθρων, να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής αλλά κι άνθρωποι που κατάγονται από το Γκολφάρι και μπορεί να μη ζουν εκεί αλλά το αγαπούν, και κατασκευαστικά δεν ήταν σωστή. Είχε 6 τεράστια βάθρα που λειτουργούσαν σαν φράγμα, έναντι 3 τώρα πολύ μικρότερα σε όγκο.

Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν πολλές επερωτήσεις στη βουλή από βουλευτές όλων των κομμάτων, ακόμη κι από τον σημερινό Πρωθυπουργό Αλέξη  Τσίπρα, λόγω εντοπιότητας, την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση.

Μόνη πρόσβαση

Η γέφυρα που κατέρρευσε ήταν η μόνη διέξοδος προς τον εθνικό δρόμο Τρίκαλα – Άρτα, προς το κοντινότερα σχολεία και κέντρο υγείας Βουλγαρελίου Άρτας για  τα χωριά Γκολφάρι και Μυρόφυλλο.

Μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα το χειμώνα η μόνη επικοινωνία του Γκολφαρίου με τον υπόλοιπο κόσμο είναι μέσω του  κρεμαστού γεφυριού που κατασκεύασαν οι κάτοικοι τη δεκαετία του ‘60, δηλαδή δεκαετίες πίσω.

[quote_box_center]

Το Γκολφάρι

Το Γκολφάρι είναι ένα μικρό χωριό στα όρια του Νομού Τρικάλων με το Νομό Άρτας. Ανήκει και στο Δήμο Πύλης και οι μόνιμοι κάτοικοί του ανέρχονται σε μερικές δεκάδες. Είναι ένα από τα χωριά που αν δεν υπήρχαν αυτοί οι κάτοικοι να επιμένουν να ζουν εκεί θα είχε ερημώσει. Οι λιγοστοί του κάτοικοι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους, όμως δεν το βάζουν κάτω. Εξακολουθούν να επιμένουν και να ζουν στον τόπο τους παρά τις δυσκολίες. Είχα βρεθεί στο χωριό πριν από αρκετά χρόνια, στη διάρκεια ρεπορτάζ στην περιοχή κι εκείνο που με είχε εντυπωσιάσει είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν στωϊκά τις όποιες δυσκολίες της καθημερινότητάς τους. Όλη η περιοχή του Μυρόφυλλου (με τον Καποδίστρια το Γκολφάρι ανήκε στην Κοινότητα Μυροφύλλου-σήμερα στο Δήμο Πύλης) αντιμετωπίζει προβλήματα. Όμως οι κάτοικοι το παλεύουν και προσπαθούν να βελτιώσουν όπως μπορούν την καθημερινότητά τους.

[/quote_box_center]

Προχωρά

Είναι εντυπωσιακό πως μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει κι ένα έργο που εξακολουθεί να κατασκευάζεται. «Στα 5 χρόνια που μεσολάβησαν, από την κατάρρευση της γέφυρας μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν από την περιφέρεια Θεσσαλίας δύο εργολαβίες , η δεύτερη βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη (475.000 €) και ελπίζουμε αν όλα πάνε καλά το Φθινόπωρο να τελειώσει» λένε οι κάτοικοι «Μπορεί το 2015 να μην βγούμε από Μνημόνια και να μας στήσει η Ανάπτυξη στο ραντεβού, αλλά κατά πως δείχνουν τα πράγματα θα ολοκληρωθεί η γέφυρα στο Γκολφάρι» συμπληρώνουν κάποιοι άλλοι.

Το έργο

Στην αποκατάσταση της επικοινωνίας των κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, που είχε διακοπεί με την καταστροφή της γέφυρας του Γκολφαρίου από πλημμύρα, προχωρά η αιρετή Περιφέρεια κατασκευάζοντας νέα γέφυρα.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ενέταξε την κατασκευή του έργου, με συνολικό προϋπολογισμό 900.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 678.476,29 ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ενώ η πρώτη εργολαβία του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη με αρχική χρηματοδότηση από πόρους Κ.Α.Π., με το ποσό των 221.523,71 ευρώ.

Με την κατασκευή της υπόψη γέφυρας αποκαθίστανται οι κυκλοφοριακές ανάγκες της περιοχής και συγκεκριμένα των κατοίκων των κοινοτήτων που διασχίζει ο Αχελώος ποταμός από και προς την έδρα του Δήμου Πύλης, την περιοχή της Άρτας και την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας (Τρίκαλα), αλλά και των επισκεπτών από και προς τη Ήπειρο.

Το έργο είχε υποβληθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ τον Μάρτιο 2013, ενώ η αξιολόγησή του ολοκληρώθηκε στην τρέχουσα περίοδο και μετά την ολοκλήρωση της «εξυγίανσης» των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή νέας γέφυρας, επί του Αχελώου ποταμού επί της επαρχιακής οδού Μυρόφυλλο – Γκολφάρι – Διασταύρωση Ε. Ο. Τρικάλων – Άρτας.

Στην ίδια θέση, ήταν κατασκευασμένη, από το 1996, από τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο του Υδροηλεκτρικού έργου Μεσοχώρας, γέφυρα μίας λωρίδας κυκλοφορίας, μήκους 85 m και πλάτους 3,50 m, η οποία εξυπηρετούσε την άμεση οδική σύνδεση των οικισμών της Τοπικής Κοινότητας Μυροφύλλου με την Εθνική Οδό Τρικάλων – Άρτας. Η γέφυρα είχε κατασκευασθεί με αβαθή θεμελίωση, με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο του 2010, μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρα του ποταμού, να υποσκαφούν και να καταρρεύσουν μερικώς, τα 3 από τα 6 μεσόβαθρα αυτής, συμπαρασύροντας ολόκληρη την κατασκευή πλην των ακροβάθρων.

Από την παλιά γέφυρα θα διατηρηθούν αφού ενισχυθούν και προσαρμοσθούν στον νέο φορέα, τα δύο ακρόβαθρα αυτής. Η γέφυρα θα είναι μίας λωρίδας κυκλοφορίας, με πλάτος καταστρώματος 3,50 μ, πλάτος πεζοδρομίων 2Χ1,25 μ και θα έχει συνολικό μήκος 85 μ.

Δικαιούχος του έργου, είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, φορέας υλοποίησης η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Θανάση Αποστολίκα για τις πληροφορίες που μας παραχώρησε προκειμένου να κάνουμε το αφιέρωμα στη γέφυρα Γκολφαρίου.