Τι είναι το σύνδρομο Aspergers και ποια τα συμπτώματα;

Το σύνδρομο Aspergers είναι κομμάτι των Διαταραχών Αυτιστικού Εύρους (Autism Spectrum Disorder, ASD). Πρόκειται για παιδιά με αυτιστική διαταραχή που έχουν υψηλό επίπεδο διανοητικής ικανότητας και λειτουργίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα του παιδιού με σύνδρομο Aspergers;

Το διανοητικό επίπεδο των παιδιών με σύνδρομο Aspergers είναι συνήθως κανονικό, ενώ αρκετά παιδιά με το σύνδρομο έχουν ανώτερα σκορ στο δείκτη νοημοσύνης IQ. Κάθε παιδί με το σύνδρομο είναι διαφορετικό και μοναδικό.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Λόγω της υψηλής λειτουργικότητας αυτών των παιδιών σε σύγκριση με τα παιδιά με κλασσική μορφή αυτισμού, το σύνδρομο δεν αναγνωρίζεται συχνά κατά την προσχολική ηλικία αλλά μόνο όταν το παιδί φτάνει στο δημοτικό.

Στο δημοτικό σχολείο συνήθως τα παιδιά με το σύνδρομο Aspergers αντιμετωπίζουν δυσκολίες κοινωνικοποίησης και κατά την συμμετοχή τους στις καθημερινές δραστηριότητες και το παιχνίδι με άλλα παιδιά. Τα παιδιά αυτά έχουν αυξημένο κίνδυνο, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, να βιώσουν άγχος ή κατάθλιψη.

Ο παιδίατρος έχει ρόλο να διαγνώσει την πιθανότητα του συνδρόμου και να παραπέμψει σε ειδικό (παιδο-αναπτυξιολόγο, παιδοψυχίατρο) που θα θέσει την τελική διάγνωση.

Πού οφείλεται το σύνδρομο Aspergers;

Το αίτιο είναι άγνωστο. Όπως όλες οι αυτιστικές διαταραχές, θεωρείται πολυπαραγοντικό νόσημα, όπου ρόλο παίζουν και τα γονίδια αλλά και τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.
Ποια εκτίμηση απαιτείται για παιδιά που είναι πιθανό να πάσχουν από το σύνδρομο;

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του συνδρόμου Aspergers;

Η αντιμετώπιση κατευθύνεται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού και της οικογένειάς του. Μετά την ανίχνευση των συγκεκριμένων δυσκολιών που έχει το κάθε παιδί, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

Πηγή: pediatros-thes.gr

Το διαβάσαμε στο altsantiri.gr & http://babyradio.gr/paidi-ygeia/ti-ine-to-sindromo-aspergers-ke-pia-ta-simptomata/