Τα λόχεια και η πρώτη περίοδος… Όσα πρέπει να ξέρετε

Πολλές γυναίκες πιστεύουν πως τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης τελειώνουν με τον τοκετό, όμως δεν είναι έτσι. Κι ενώ, πράγματι, το μεγαλύτερο κομμάτι έχει περάσει, έχουν μείνει ακόμα μερικά που ίσως σας προκαλέσουν απορία. Ας δούμε τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις!

Για πόσο καιρό θα αιμορραγώ;

Είναι πιθανό να αιμορραγείτε για 6 και πλέον εβδομάδες. Μάλιστα, κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει γυναίκες που απέβαλλαν λόχια για 12 ολόκληρες εβδομάδες! Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μιας και η ροή, που στην αρχή είναι αρκετά έντονη, σταδιακά μετά την πρώτη εβδομάδα μειώνεται σε ροή περιόδου, αν και μπορεί να αυξάνεται ελαφρά κάθε φορά που θηλάζετε ή ακολουθείτε κάποια έντονη δραστηριότητα.

Το σημαντικό είναι να θυμάστε ότι το χρώμα των λόχειων θα πρέπει σταδιακά να γίνεται πιο ισχνό, πιο παλ ∙ σε αντίθεση με την περίοδο που στο τέλος της είναι πιο σκούρα.

Πώς θα καταλάβω ότι κάτι δεν πάει καλά;

Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε:

Πότε θα μου έρθει ξανά περίοδος;

Με το που τελειώσει η αποβολή των λόχιων, η επόμενη αιμορραγία σας θα είναι εκείνη της περιόδου. Το πότε θα συμβεί αυτό, όμως, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως όμως από το αν θηλάζετε. Πιο συγκεκριμένα, εάν θηλάζετε αποκλειστικά το μωρό σας, είναι σχεδόν απίθανο να δείτε «δύσκολες» μέρες μέχρι να αρχίσετε να διευρύνετε το μενού του. Αυτό συμβαίνει επειδή ο θηλασμός καθυστερεί την ωορρηξία. Βέβαια, μην στηριχθείτε σε αυτόν για αντισύλληψη! Εάν πάλι δεν θηλάζετε το μωράκι σας, μπορεί να δείτε την πρώτη σας περίοδο ακόμα και 4 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Θα είναι η περίοδός μου όπως την θυμάμαι;

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από την τελευταία σας περίοδο γι’ αυτό και κάποιες αλλαγές είναι αναμενόμενες. Για παράδειγμα, τα επίπεδα των ορμονών σας είναι ακόμα ανεβασμένα, οπότε και η ροή πιθανόν να είναι πιο έντονη από πριν.

Το σημαντικό, ωστόσο, είναι να προσπαθήσετε να εντοπίσετε τις αλλαγές και, εάν υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί έντονα, να το γνωστοποιήσετε στον γιατρό σας.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ταμπόν;

Με το που σταματήσουν τα λόχια, για τα οποία θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί σερβιέτες υψηλής ροής πριν από τον τοκετό, ο κόλπος σας θα έχει επανέλθει στο φυσιολογικό του μέγεθος. Κατά συνέπεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταμπόν.

Χρειάζομαι μεγαλύτερο μέγεθος;

Είναι μύθος ότι ο κόλπος σας θα γίνει μεγαλύτερος μετά την γέννα και, επομένως, θα χρειάζεστε μεγαλύτερα ταμπόν. Ναι μεν, η περιοχή θα τεντωθεί για την έξοδο του μωρού σας, αλλά ο κόλπος είναι κατασκευασμένος από μύες κι έτσι θα επανέλθει. Ωστόσο, για να βοηθήσετε τους μύες της περιοχής να επανέλθουν γρήγορα εις την προτεραία κατάσταση αλλά και για να τους κρατήσετε εν γένει δυνατούς, είναι σημαντικό να κάνετε τις ασκήσεις Kegel σας καθημερινά!

Πως θα καταλάβω ότι κάτι δεν πάει καλά;

Θα το καταλάβετε εάν:

Πηγή: happyparenting.gr