Σύσκεψη με επίκεντρο τις ιαματικές πηγές

Την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη  στο ξενοδοχείο  Queen Olga το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ). Στο ΔΣ συμμετείχαν εκπρόσωποι των 54 Δήμων-Μελών του ΣΔΙΠΕ καθώς και ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας.  Από τον Δήμο Τρικκαίων συμμετείχαν, ο αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Παπανικολάου και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αχιλλέας Λασπάς. Την Αναπληρώτρια Υπουργό αρμόδια για θέματα Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά εκπροσώπησε η κ.Περσεφόνη Τρίχα, Προϊσταμένη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης ενώ τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ-ΕΤΑΔ κ.Τερζάκη Γιώργο εκπροσώπησε η κ.Τσιτσογιανοπούλου Ευαγγελία.

Μετά την εισήγηση του προέδρου του ΣΔΙΠΕ κ.Καραγιάννη Γιάννη ο κ. Μάρδας επεσήμανε πως η παρουσία του στο ΔΣ του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα Ιαματικά. Τόνισε πως οι επενδύσεις που χρειάζονται οι υποδομές των Ιαματικών Πηγών είναι πλέον εφικτό να γίνουν, καθώς υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον πολλών επενδυτών. «Πρέπει να τελειώνουμε γρήγορα με τις όποιες αλλαγές χρειάζεται το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να προχωρήσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τσιτσογιαννοπούλου , αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στους Δήμους και στο ΤΑΙΠΕΔ όχι μόνο πάνω στη λειτουργία των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης Ιαματικών Πηγών που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στις ενδεχόμενες επενδύσεις που μπορούν να προτείνουν οι Δήμοι. Υποσχέθηκε πως το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να βοηθήσει όλους τους Δήμους προσφέροντας την τεχνογνωσία του πάνω στους διαγωνισμούς που θέλουν να πραγματοποιήσουν προκειμένου να συνεργαστούν με ιδιώτες επενδυτές.

Η εκπρόσωπος της Υπουργού Τουρισμού, κ.Τρίχα,  μετέφερε την πρόθεση της κ. Κουντουρά να μην δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής των φακέλων αναγνώρισης πέρα από τις 31/12/2015, πράγμα που προκάλεσε πολλές αρνητικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα από Δήμους-Μέλη που χρειάζονται κάποιους μήνες ακόμη προκειμένου να ολοκληρώσουν τους φακέλους με τις μελέτες που απαιτούνται. Οι εκπρόσωποι των Δήμων-Μελών τόνισαν πως δεν θα πρέπει να πληρώσουν οι Δήμοι και οι τοπικές οικονομίες τους τις στρεβλώσεις του νόμου, ούτε την αδράνεια πολλών υπουργών που διαχειρίστηκαν τις τύχες των Ιαματικών Πηγών τα προηγούμενα χρόνια.

Στη συνέχεια εκτός από την συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, έγινε μια ανασκόπηση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος που τρέχει ο Σύνδεσμος με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για την μέτρηση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του πελατολογίου των Ιαματικών Πηγών εν μέσω οικονομικής κρίσης, ενώ παρουσιάστηκε το concept της παρουσίας του Συνδέσμου στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού  philoxenia 2015.

Ακόμη επισημάνθηκε η ανάγκη εμπλουτισμού της ιστοσελίδας του Συνδέσμου www.thermalsprings.gr προκειμένου οι προωθητικές ενέργειες που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες όπως η συμμετοχή στη διεθνή τουρισμού WORLD TRAVEL MARKET στο Λονδίνο και η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά δίκτυα όπως η European Historic Thermal Towns Association, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν,  να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.