Σωστή γυμναστική σε περίοδο νηστείας

Της Μαρίζας Παπαστάθη, fitness instructor My Gym

Η Σαρακοστή για κάποιους ανθρώπους ισοδυναμεί με έναρξη της νηστείας, δηλαδή αποχή από το κρέας και από τα προϊόντα ζωικής προέλευσης . Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός προσλαμβάνει μικρότερες ποσότητες πρωτεϊνών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός.

Αν καταπονούμε το σώμα μας με επίπονη και έντονη άσκηση , φυσικό είναι να το οδηγήσουμε σε εξάντληση και πρόωρη κόπωση. Έτσι, θα αποδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με αποτέλεσμα να είμαστε πιο ευάλωτοι   σε διάφορες ασθένειες. Επομένως όσοι αθλούνται θα πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης D  και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να μετριάσουν την αθλητική τους δραστηριότητα για να μην εξαντλήσουν το σώμα τους.

Η άσκηση μπορεί να συνεχιστεί κανονικά, καλό όμως είναι να χαλαρώσουμε λίγο το πρόγραμμα προπόνησης αυτές τις περιόδους. Μην ανησυχείτε και να αγχώνεστε νομίζοντας ότι θα «χαλάσει» το σώμα σας, ίσα ίσα αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ μετά το πέρας της νηστείας αφού ξεκινήσουμε και πάλι τις «δυνατές» προπονήσεις.

Η περίοδος της νηστείας δεν είναι κατάλληλη για βελτίωση της αντοχής και δύναμης μας, ούτε για να σπρώχνουμε τον οργανισμό μας στα άκρα. Αντιθέτως την περίοδο αυτή δίνουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να ξεκουραστεί, περιορίζοντας την ένταση και την χρονική διάρκεια της άσκησης.  Πιο συγκεκριμένα: